[B] Brak mocy ! nikt nie wie co jest żle
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Jestem po wymianie czujnika ciśnienia paliwa na liswie i nic to nie pomogło.
-
- Świeżak
- Imię: Maciej
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19CDTI
Brak mocy podczas jazdy max 3000 obrotów zero błędów nic nie wyświetla co może być za przyczyną
Ostatnio zmieniony 10 lis 2018, 09:33 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
Silnik 1.9cdti 120 km
Dodano po 5 minutach 4 sekundach:
Po odpaleniu obroty 4.5 tys po chwili ruszenia tylko 3tys obrotów max kiedyś jak tak zrobił to wystarczyło jak go zgasilem i ponownie odpaliłem i już było ok teraz już to nie działa sprawdzałem błędu po przez duszenie pedału gazu i hamulca i nic zero pod komputerem tez zero błędów
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
Po odpaleniu obroty 4.5 tys po chwili ruszenia tylko 3tys obrotów max kiedyś jak tak zrobił to wystarczyło jak go zgasilem i ponownie odpaliłem i już było ok teraz już to nie działa sprawdzałem błędu po przez duszenie pedału gazu i hamulca i nic zero pod komputerem tez zero błędów
[/quote]
Szczerze to nic nie kumam z tego wpisu, może trochę jaśniej opisz?
[/quote]
Szczerze to nic nie kumam z tego wpisu, może trochę jaśniej opisz?
-
- Świeżak
Po odpaleniu auto śmiga bez problemu moc ma po przejechaniu powiedzmy 1km auto słabnie brak mocy max 3000 obrotów i 110 km jazdy więcej nie wyciągnie gaz w podłodze zero reakcji
- KAMUI
- Mieszkaniec
Sprawdź sobie, jak masz kanał, pracę gruchy-sztanga turbiny. Od spodu, po zdjęciu osłony silnika widać pracę.
Obserwuj tak: Silnik zgaszony-odpalenie silnika-przygazówka do 3000-3500 obr/min. Patrz jak reaguje, jakie ruchy wykonuje, na ile w cm w przybliżeniu.
Obserwuj tak: Silnik zgaszony-odpalenie silnika-przygazówka do 3000-3500 obr/min. Patrz jak reaguje, jakie ruchy wykonuje, na ile w cm w przybliżeniu.
- Sokol_Milenijny
- Przeglądacz
- Imię: Olsen
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Przeglądacz
Generalnie chodziło mi o 1125, jak wyskakuje ten bład to ECU robi odcinkę przy 3000 obrotów na miute. Ale doczytałem że nie wystepują błedy. Więc mój błąd. Chociaż kto wie, przepustnicę zawsze można sprawdzić profilaktycznie.
- KAMUI
- Mieszkaniec
W naszych silnikach przepustnica robi za klapę gaszącą. Podczas pracy silnika jest cały czas otwarta na maksa.Sokol_Milenijny pisze: ↑16 lis 2018, 19:47 Generalnie chodziło mi o 1125, jak wyskakuje ten bład to ECU robi odcinkę przy 3000 obrotów na miute. Ale doczytałem że nie wystepują błedy. Więc mój błąd. Chociaż kto wie, przepustnicę zawsze można sprawdzić profilaktycznie.
Do autora postu: Zdejmij rurę i kolanko idące do przepustnicy i obserwuj ją podczas pracy silnika na jałowym i podczas gaszenia silnika.
Może to jest jakiś trop...
- Sokol_Milenijny
- Przeglądacz
Ja wiem że robi za klapę gaszącą , ale miałem błąd przepustnicy i przy 3000 miałem odcinkę. Generalnie myślę że jest niemożliwe że tutaj kolega nie może przekroczyć 3000 obrotów i nie ma żadnych błedów.
-
- Świeżak
Witam udało mi się zdiagnozować problem dzisiaj rozebrałem zawór erg był zablokowany i cały oklejony smarem z oleju tak samo przepustnica wszystko wyczyscilem i teraz bryka śmiga jak tam lala
- KAMUI
- Mieszkaniec
No zablokowany EGR musi wywalać błędy a jazda staje się nie do zniesienia.
A przepustnicę możesz dać w przyszłości do regeneracji, olej do elektroniki przestanie się dostawać.
A przepustnicę możesz dać w przyszłości do regeneracji, olej do elektroniki przestanie się dostawać.