[B] Problem z odpaleniem Zafira B

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
DaRek7

#271 Post autor: DaRek7 »

Szymon78 pisze:zauwazyłęm pewną prawidłowośc. po przekręceniu stacyjki im dłużej czekam
(zgaśnie większośc kontrolek) tym lepiej pali...
Po prostu dłużej grzeją świece... to że kontrolka od świec gaśnie nie oznacza że się wyłączyły ;)

Szymon78

#272 Post autor: Szymon78 »

DaRek7 pisze:. to że kontrolka od świec gaśnie nie oznacza że się wyłączyły
chyba ze tak :piwo:

norbert_p

#273 Post autor: norbert_p »

DaRek7 pisze:
Szymon78 pisze:zauwazyłęm pewną prawidłowośc. po przekręceniu stacyjki im dłużej czekam
(zgaśnie większośc kontrolek) tym lepiej pali...
Po prostu dłużej grzeją świece... to że kontrolka od świec gaśnie nie oznacza że się wyłączyły ;)
Podobno najlepiej odpalać auto tak ze 3-4 sekundy po tym jak zgaśnie kontrolka od grzania świec...

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#274 Post autor: MieHor »

Ja po włączeniu zapłonu czekam aż zgasną wszystkie kontrolki, które mają zgasnąć (w tym czasie sterowniki zbierają wszystkie sygnały) - trwa to do ok. 5 sek. - dopiero po tym uruchamiam silnik, jeszcze nie zdarzyło mi się powtarzać rozruchu silnika. Taką procedurę stosuje od wielu lat we wszystkich autach jakie do tej pory miałem i nie mam żadnych problemów i oby tak dalej

Anony Mous

#275 Post autor: Anony Mous »

Mi się wydaje że świece przestają grzać w momencie zgaśnięcia kontrolki. Lepsze odpalenie po dłuższym odczekaniu po przekręceniu kluczyka tłumaczył bym pompą paliwa która po prostu "nabije" wyższe ciśnienie...

norbert_p

#276 Post autor: norbert_p »

tEREk pisze:Mi się wydaje że świece przestają grzać w momencie zgaśnięcia kontrolki. Lepsze odpalenie po dłuższym odczekaniu po przekręceniu kluczyka tłumaczył bym pompą paliwa która po prostu "nabije" wyższe ciśnienie...
Tylko czy to ciśnienie przy zbyt długim czekaniu nie zaczyna spadać? Dlaczego więc niektórzy zalecają np dwukrotne grzanie świec? Domniemam, że przy jednym przekręceniu kluczyka i BARDZO mroźnej temperaturze świece nie dają zbyt wysokiej temperatury i następne przekręcenie rozgrzewa je do zalecanych 250 stopni (gdzieś o takiej temperaturze czytałem).

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#277 Post autor: Harry200 »

Zgaśnięcie kontrolki to jest tylko sygnał dla kierowcy że można odpalać silnik,świece grzeją jeszcze przez jakiś czas po zgaśnięciu kontrolki zależnie od temperatury..

DaRek7

#278 Post autor: DaRek7 »

Świece, jak już pisałem a także kol.H,Łajszczak, grzeją nadal po zgaśnięciu kontrolki, jest to tylko info dla kierowcy, czas grzania świec jest uzależniony od temperatury silnika jednak po określonym czasie np.gdy włączymy zapłon a nie uruchomimy silnika wyłączą się, takie zabezpieczenie zapobiegające uszkodzeniu. W okresie zimowym zwłaszcza, powinniśmy poczekać kilka sekund dłużej po zgaśnięciu wspomnianej lampki żeby świece osiągnęły większą temperaturę - niektórzy radzą dwukrotne podgrzanie-wychodzi na to samo.
Co do "nabicia" lub spadku ciśnienia paliwa- po włączeniu zapłonu pompa paliwa pompuje do momentu osiągnięcia w układzie odpowiedniego ciśnienia i wyłącza się i nie ma znaczenia ile razy przekręcimy kluczyk(zauważcie że gdy włączycie zapłon pompa pompuje jakiś tam czas paliwo, jeśli wyłączycie i ponownie włączycie zapłon znowu pompuje ale zdecydowanie krócej)
jeśli poczekamy tych kilka sekund na dogrzanie świec na pewno nie spowoduje to spadku ciśnienia w układzie.

Orbit

#279 Post autor: Orbit »

Na angielskim forum Vauxhall ( ichniejszy OPEL ) znalazłem wypowiedz mechanika który twierdzi iz EGR , dolot itd... w tych samochodach powinno się czyścic co około 10,000 mil.. czyli mniej więcej 15 ,000 km . wynika z tego ze z każda wymiana Oleju trzeba pól samochodu rozebrać ... aby prawidłowo funkcjonował ...

norbert_p

#280 Post autor: norbert_p »

Orbit pisze:Na angielskim forum Vauxhall ( ichniejszy OPEL ) znalazłem wypowiedz mechanika który twierdzi iz EGR , dolot itd... w tych samochodach powinno się czyścic co około 10,000 mil.. czyli mniej więcej 15 ,000 km . wynika z tego ze z każda wymiana Oleju trzeba pól samochodu rozebrać ... aby prawidłowo funkcjonował ...
Cóż, jeden mechanik twierdzi tak, iny inaczej. Podobnie jak u nas. Jeden powie, że nie należy tego czyścić tylko wymieniać, a inny zrobi oczy, że takie coś wogóle w dieslu jest :lol:
Ja jestem za żeby co 30-50 tyś km zrobić sobie taki mega przegląd i wyczyścić wspominane wszędzie EGR, przepustnicę oraz boosta. Ma to niewątpliwie porządny wpływ na pracę silnika.

kicaj

#281 Post autor: kicaj »

Orbit pisze: znalazłem wypowiedz mechanika który twierdzi iz EGR , dolot itd... w tych samochodach powinno się czyścic co około 10,000 mil.. czyli mniej więcej 15 ,000 km .
a ja mialem czyszczony ostatnio i egr i boostsensor -
czujnik cisnienia doladowania byl zabrudzony - do czyszczenia, ale za to egr tylko troche - wniosek, wszystko zalezy od sposobu jazdy, i jest indywidualna sprawa kazdego kierowcy...

DaRek7

#282 Post autor: DaRek7 »

kicaj pisze:wszystko zalezy od sposobu jazdy
Powiedziałbym, w dużej mierze zależy od sposobu jazdy i użytkowania...

kicaj

#283 Post autor: kicaj »

co masz na mysli mowiac "uzytkowanie"?

norbert_p

#284 Post autor: norbert_p »

DaRek7 pisze:Powiedziałbym, w dużej mierze zależy od sposobu jazdy i użytkowania...
Ja myślę, że również od jakości paliwa.
kicaj pisze:co masz na mysli mowiac "uzytkowanie"?
Jazda na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem. To na pewno przyspieszy zasyfienie EGR, przepustnicy oraz boosta. Po prostu jak wiadomo nagar nie ma się kiedy wypalić.

DaRek7

#285 Post autor: DaRek7 »

kicaj pisze:co masz na mysli mowiac "uzytkowanie"?
Sposób użytkowania silnika czyli w jakich warunkach pracuje, przede wszystkim czy jest zazwyczaj dogrzany, w jakim zakresie obrotów jeździmy i na jakich biegach, czy dbamy o płyny eksploatacyjne czyt.olej!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”