Pod korkiem oleju tak, nie w zbiorniku z płynem....jarecki69 pisze:Takie "masełko" to możesz mieć kolego również wtedy gdy jezdzisz na krótkich trasach i masz ciągle niedogrzany motor. Ja miałem podobnie , wytarłem ten smalec i pogoniłem auto, nie powtórzyło się
Olej w zbiorniku z płynem chłodniczym - Zafira B X18XER
-
- Przeglądacz
- Imię: Jacek
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: a18xer
bumba, Takie gluty to już nie jest wina krótkich dystansów, i tak jak pisali koledzy powyżej problem z chłodniczką oleju. Niekoniecznie musi być pęknięta jak również piszą tylko zazwyczaj siada uszczelnienie, ew. dodatkową sprawą co też się niestety w 18xer dzieje to może być pęknięta głowica ale skoro nie masz bąbelków w zbiorniczku to na 99% standardowe uszczelnienie chłodniczki.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2017, 12:44 przez Jacek2308, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dzięki, ale to problem innego kolegi ->l3cho, odpisywałem tylko na posta . Ja miałem ten sam problem wcześniej, wymieniona została chłodniczka, problem zniknał.Jacek2308 pisze:bumba, Takie gluty to już nie jest wina krótkich dystansów, i tak jak pisali koledzy powyżej problem z chłodniczką oleju. Niekoniecznie musi być pęknięta jak również piszą tylko zazwyczaj siada uszczelnienie, ew. dodatkową sprawą co też się niestety w 18xer dzieje to może być pęknięta głowica ale skoro nie masz bąbelków w zbiorniczku to na 99% standardowe uszczelnienie chłodniczki.
Z góry dziękuję
-
- Przeglądacz
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira B 1.8
Ok, dzisiaj po raz drugi pojawiła się żólta kontrolka oleju (według instrukcji - mała ilość oleju), więc na pewnie jest coś nie tak - albo chłodniczka albo uszczelka. Czy kupichłonym testerem jestem w stanie sprawdzić czy to na pewno uszczelka?
Jaka jest cena kompletnej wymiany bądź naprawy chłodniczki oleju?
-
- Przeglądacz
Uszczelnienia chłodniczki w ASO jakieś 250-300 zł, sama chłodniczka ~800 zł. Ja za wymianę całości w sumie zapłaciłem 1600 zł (wliczony koszt części). Poza ASO.l3cho pisze:Ok, dzisiaj po raz drugi pojawiła się żólta kontrolka oleju (według instrukcji - mała ilość oleju), więc na pewnie jest coś nie tak - albo chłodniczka albo uszczelka. Czy kupichłonym testerem jestem w stanie sprawdzić czy to na pewno uszczelka?
Z góry dziękuję
-
- Przeglądacz
Nie jest to zbyt przesadzona cena? Skoro wymiana uszczelek to 200-300zł to dlaczego wymieniałeś ją całą i skąd ta kwota skoro sama chłodniczka oleju kosztuje 800zł?
-
- Przeglądacz
Cóż, dobre pytanie. Myślę, że warsztat który to robił doliczył po prostu swoje. U mnie wyszło, że sama chłodniczka jest uszkodzona, z tego co wiem uszczelnienia są i tak potrzebne więc wtedy suma. No i plus robocizna - wyjęcie nie było proste, demontaż pasa przedniego, demontaż kolektora, nowe szpilki, nowa uszczelka, wymiana oleju itp. Trochę czasu to zajmuje.l3cho pisze:Nie jest to zbyt przesadzona cena? Skoro wymiana uszczelek to 200-300zł to dlaczego wymieniałeś ją całą i skąd ta kwota skoro sama chłodniczka oleju kosztuje 800zł?
Z góry dziękuję
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Może Wam się przyda...
https://www.olx.pl/i2/oferta/chlodnica- ... 0cc0b56adf
https://www.olx.pl/i2/oferta/chlodnica- ... 0cc0b56adf
-
- Przeglądacz
Drugi raz już pojawiła się żółta kontrolka oleju (według instrukcji - mała ilość oleju). Nie ryzykowałem i dolałem, więc awaria występuje na 100%.
Nie wiem co robić, czy wymieniać całą chłodniczkę w ASO, czy probować ją uszczelnić? A co jeżeli to nie chlodniczka tylko uszczelka? W jaki sposób mogę to zweryfikować?
Czy koszt chłodniczki naprawdę jest taki wysyoki? z tego co widziałem to cena oscyluje w granicach 350zł?
Może ktoś wie gdzie mogę to potwierdzić i naprawić w rzetelny sposób na Śląsku?
Pozdrawiam.
Drugi raz już pojawiła się żółta kontrolka oleju (według instrukcji - mała ilość oleju). Nie ryzykowałem i dolałem, więc awaria występuje na 100%.
Nie wiem co robić, czy wymieniać całą chłodniczkę w ASO, czy probować ją uszczelnić? A co jeżeli to nie chlodniczka tylko uszczelka? W jaki sposób mogę to zweryfikować?
Czy koszt chłodniczki naprawdę jest taki wysyoki? z tego co widziałem to cena oscyluje w granicach 350zł?
Może ktoś wie gdzie mogę to potwierdzić i naprawić w rzetelny sposób na Śląsku?
Pozdrawiam.
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
Właśnie taki sam problem pokazał się i u mnie. Żadna kontrolka nie zaświeciła, ale wyskoczył komunikat o małej ilości płynu chłodzącego. Rano zajrzałem do zbiorniczka i w płynie są krople oleju a na korku masło. Dzwoniłem już do ASO i nowa chłodniczka 800zl. Komplet uszczelek 250. Gość z ASO powiedział że awarie chłodniczki są sporadyczne. Najprawdopodobniej kwestia uszczelek. Podobno można.gdzieś sprawdzić szczelność samej chłodniczki. Zobaczę co z tego wyjdzie i dam znać.
P.S. Gdyby ktoś potrzebował więcej info, to na forum Vectry jest fajny opis co i jak ogarnąć. https://forum.vectraklub.pl/topic/19220 ... ik-z18xer/
P.S. Gdyby ktoś potrzebował więcej info, to na forum Vectry jest fajny opis co i jak ogarnąć. https://forum.vectraklub.pl/topic/19220 ... ik-z18xer/
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2018, 21:26 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
Zakupy w ASO zrobione. Gdyby ktoś potrzebował numery poszczególnych uszczelek to wstawiam foto faktury.
Mam pytanie. Jak już uporam się z usterką to czy zalać układ zwykłą wodą w celu przepłukania go. Tak sobie pomyślałem, że zrobię tak ze dwa może trzy razy a dopiero zaleję odpowiedni płyn.
Ostatnia pozycja nie dotyczy tematu.
Mam pytanie. Jak już uporam się z usterką to czy zalać układ zwykłą wodą w celu przepłukania go. Tak sobie pomyślałem, że zrobię tak ze dwa może trzy razy a dopiero zaleję odpowiedni płyn.
Ostatnia pozycja nie dotyczy tematu.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2018, 07:56 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Jak chcesz zalewać układ woda to najlepiej demineralizowana
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- arebuk
- Bywalec
- Auto: Zafira B Cosmo
Niestety i mnie dopadła ta usterka, uszczelki kupione w ASO, niestety termin wizyty u mechanika dopiero 17.05, autem muszę jeździć. I tu pytanie, żeby olej w płynie nie zrobił jakiegoś kuku w układzie chłodzenia to co myślicie o tym żeby spuścić i ten zanieczyszczony płyn i zalać na razie wodą demineralizowaną?
Zafira A ---------> Zafira B