[B] Świece żarowe - silniki - 1,7 i 1.9 CDTI, common rail

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rysiaczek!vippp

#31 Post autor: rysiaczek!vippp »

Dzięki również postanowiłem chwilowo wstrzymać się z wymianą świeczek. U mnie przy naciśnieciu pedałów hamulec i gaz i przekręceniu kluczyka w pozycję II wyskakuje informacja o błedzie 38008 czyli na nasze 0380 błąd w układzie świec żarowych. Ale napewno czytałeś ten post. Będę wiedział coś więcej to sie odezwę.

rafalle

#32 Post autor: rafalle »

hmm, tez miałem ten błąd wymieniłem jedną świece i kupa poszła następna. Teraz chyba wymienię 4. Więc od razu pytanie czy są jakieś zamienniki? Czy tylko oryginał 80-90pln?

Anony Mous

#33 Post autor: Anony Mous »

rysiaczek!vippp

#34 Post autor: rysiaczek!vippp »

kylu
Przeglądacz
Imię: Krzysztof
Auto: opel zafira b 1.9 cdti enjoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#35 Post autor: kylu »

witam swiecił mi sie kluczyk! i pojechałem na komputer wyszło, że swieca żarowa szwankuje czy ktoś próbował z was wymienic sam czy to wogóle możliwe? byłem u mechanika szukaliśmy z 5 minut wogóle gdzie są swiece i są jakoś dziwnie zamaskowane i dostęp raczej jest ciężki posiadam zafirke 2006 B 1.9 cdti 120 k/m dz i pozd

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#36 Post autor: Maciek »

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=826

Było, następnym razem używaj opcji SZUKAJ i umieszczaj tematy w odpowiednim dziale.

Jaco
Debiutant
Model:

#37 Post autor: Jaco »

rysiaczek!vip pisze:Jaco jesteś tam jeszcze ? jak tam świeczuszki wymienione ? jest poprawa ?
Mam ten sam problem samochodzik się pali jakieś 30-40 sek. tylko na zimnym silniku, potem oki. Na kompie bład dogrzania swiecy żarowej tak przynajmniej powiedział mechanior i się zastanawiam czy wymieniać czy czekać. Auto pali i chodzi równo bez zarzutów.
Hi, wymieniłem wszystkie cztery swiece przed Bozym Narodzeniem, po skasowaniu bledów po wymianie ( u mechanika - meczył się chłop pare godzin) wszystko dziala ok. Swiece kosztowały okolo 90 zł za komplet. Udało mi się zmienić przed mrozami :-)
Pozdrawiam

rysiaczek!vippp

#38 Post autor: rysiaczek!vippp »

Dzieki za info, jak dobrze zrozumiałem to bardzo tanio kupiłeś. Ja jeszcze nie zdążyłem :lol: . Teraz już poczekam do wiosenki, bo z odpalaniem nie mam problemów a zimno że nie chce sie z domciu ruszać. Thanks

Kris@

#39 Post autor: Kris@ »

Witam mam problem z oplem zafirą 1.9cdti 2006r po podłączeniu do kompa wyswietla mi sie błąd "obwód grzałki świecy żarowej-usterka" co jest przyczyną takiego błedu świece są wymienione na nowe a auto dalej ma duże trudności z odpaleniem

AndrzejK

#40 Post autor: AndrzejK »

Witam wszystkich. Jak można wymienić świece żarowe w ZB z silnikiem z19dt? Mam tutaj fotke tego silnika wyjętego z samochodu ale ja silnik mam w samochodzie. Zdięcie jest zrobione od tyłu silnika.
http://img811.imageshack.us/f/opelastra ... fira1.jpg/

Szymon78

#41 Post autor: Szymon78 »

świece sie wykręca i wkręca jak każda inna świeczkę.

Problem polga na tym ze żarowe bardzo łatwo okręcić a to juz robi sie niezły bigos .. dlategotez lepiej oddać do dobrego warsztatu specjalizującego sie w tym temacie (tak by głowicy nie trzeba było zdejmować przy ukręceniu)

zreszta na forum na ten temat jest od groma .. wystarczy użyć SZUKAJ

w DT (zreszta w kazdym innym takze) śiweczka jest koło wtryskiwaczy (widać takie czarne fajki przy żółtych końcówkach wtrysków) - między dolotem a pokrywa zaworów

Anony Mous

#42 Post autor: Anony Mous »

Przed wymianą dobrze jest kilka dni popsikać jakimś odrdzewiaczem na świece w miejscu styku z głowicą.I wykręcać na zimnym silniku.

Edit:/ Świece zaznaczyłem żółtym kolorem.

Obrazek

norbert_p

#43 Post autor: norbert_p »

Wg mnie wykręcanie tych świec to loteria... Lepiej oddać do mechanika i niech on się z tym bawi. Ukręci świece to jego problem.

Swoją drogą: Jakie powinny być świece do ZB Z19DT? Jakie polecacie?

Aston

#44 Post autor: Aston »

no na wyjętym silniku nie ma problemu ale spróbujcie to zrobić jak silnik jest na miejscu - koszmar ... :x

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#45 Post autor: Bodek »

Świeczki są różne - podajesz VIN i masz w naszych autkach ktoś się nudził i zmieniał ich jak rękawiczki. Ostatnio wymieniałem jedną sztukę - koszt 90zł plus wymiana i lepiej jak zobi to ktoś kto się na tym zna :!:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”