[B]Ile palą wam CDTi?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
sajmon-j

#346 Post autor: sajmon-j »

Jeżdżę moją Zafirą ok miesiąca. Głównie poruszam sie po mieście ale też trasa czasami wpadnie. Ostatnie spalanie to 7,1 l. Wydaje mi się, że to całkiem dobry wynik. ( 1,9 120 koni )

greco

#347 Post autor: greco »

Jak czytam wasze opisy to widzę, że zoski palą mniej niż astry.
U mnie zimą nie udało się zejść poniżej 7,5 (odcinki po 20km), a teraz poniżej 6,5 też bez szans. Z drugiej strony kapcie 205 a i autko swoje waży więc może nie ma co marudzić.

Anony Mous

#348 Post autor: Anony Mous »

greco pisze:Jak czytam wasze opisy to widzę, że zoski palą mniej niż astry.
U mnie zimą nie udało się zejść poniżej 7,5 (odcinki po 20km), a teraz poniżej 6,5 też bez szans. Z drugiej strony kapcie 205 a i autko swoje waży więc może nie ma co marudzić.
ja te wyniki kolegów, tzn 5 w trasie , 7 w miesicie.... traktuje jako dobry humor.

Zlooty

#349 Post autor: Zlooty »

kaliope, i ja się z Tobą zgodzę w 100% , ja muszę przyznać że w zimie miałem takie same spalanie jak w lecie a teraz poniżej 9,6 w mieście to nie schodzę

kubik_CDTi

#350 Post autor: kubik_CDTi »

Ja widzę na trasie tych co mają spalanie po 5l ;)
Jadą 80tką i tamują ruch :lol:
A w mieście ruszaj 5s po zapaleniu zielonego światła.

Przemcio

#351 Post autor: Przemcio »

Eee przesadzacie mają A17DTR :P :lol: ;)

[ Dodano: Pią Lip 01, 2011 15:51 ]
Wczoraj miałem trasę Szczecin-Pasewalk-Szczecin , jakieś bez mała 100km. Po drodze parę małych wiosek . oczekiwanie na przejeździe kolejowym , przebudowa drogi i wachadełko ( czekanie 5min z włączonym silnikiem w obydwie strony :( ) średnia 4.9l/100km :D . Oczywiście po drodze policaje w hejlandzie stały więc przepisowo 55 wioska/105 poza :lol: A teraz możecie udowadniać że ściemniam ...... sam w to nie wierzę :lol: ale to fakt.

kubik_CDTi

#352 Post autor: kubik_CDTi »

Ja na zakopiance zrobiłem 4,8l ,a zanim wyjechałem z miasta miałem średnie 2,8l bo cały czas z górki było praktycznie :lol:

SH'Raku

#353 Post autor: SH'Raku »

kubik_CDTi, To i tak miałeś za dużo :)
Aston pisze:No i się załamałem ... to chyba nie może być prawda KLIK
Link do artykułu :) http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... start=1155

ronin

#354 Post autor: ronin »

Ecodriving ? Nie dzięki, nie po to na hamowni byłem żeby z kapeluszem na głowie jeździć :evil2:

Przemcio

#355 Post autor: Przemcio »

Czy ekodrajwing jest możliwy z DPF/FAP ..... :mysli: Zaraz , zaraz to nie to samo co PSJ przecież :>

norbert_p

#356 Post autor: norbert_p »

Moja pali średnio 7l/100 km. Spalanie zawyża DPF, ale wkrótce wytnę chwasta i jestem pewny, że spadnie ono do 6-6,5 l/100km.

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#357 Post autor: franki »

Wg kompa średnio 7 l/100 km. W praktyce 8 l/100 ( wg wskazań dystrybutorów)
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

Piotru26

#358 Post autor: Piotru26 »

Według wskazań dystrybutora to moja Zośka pali zawsze mniej niż wg komputera :-) I to o jakiś litr.

Przy prędkości 120 - 130km/h na tempomacie S3 z Gorzowa do Szczecina wyszło 6,5 litra.

Norma w lecie to 7 l/100 ale jeżdżę dosyć ostro, w ciągu tygodnia niewiele kilometrów bo tylko krótkie trasy (3-5 km) po mieście. W weekendy obowiązkowy wyjazd w trasę min 2 x 120 km. Z czego w piątek się spieszę (140 - 160 km/h) a w niedzielę spokojnie (120-130).

W zimie po mieście komputer pokazuje mi 12 l/100. Ale winne są temu krótkie trasy.
Ale kiedyś udało mi się na trasie Szczecin - Słubice (przez Gryfino) zrobić 4,9 l/100 czyli się da. Ale to był bardzo ... nieprzyjemny Ecodriving.

Silnik to 1,9 DT (120 hp). Jeszcze bez virusa.

Anony Mous

#359 Post autor: Anony Mous »

Właśnie wróciłem z urlopu i policzyłam co i jak ze spalaniem. Trasa nad nasze morze i powrót.
Dodam ,że na dachu zamocowane 2 rowery co ogranicza prędkość do ok 120 bo szumi , huczy a i opory wielkie. Spalanie w trasie w kierunku nad morze to ok. 6,1 litra i jazda nocą bez korków i zbędnych przystanków. W drodze powrotnej to troszkę wolniej bo jazda w dzień, więcej wahlowania biegami to wyszło ok. 6,7 litra (w tym wypalanie DPF i jazda z klimą oczywiście). Myślę ,że można zejść jeszcze niżej ale bez obciążenia i tych rowerów na dachu.
Obliczenia wykonane na piechotę bo komputer zaniża o jakieś 0,8 litra.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#360 Post autor: rhaaziel »

Ja natomiast dodam, że od sobotniej regeneracji kolektora ssącego zrobiłem już 600km i widzę że spalanie jest nieco niższe (o około 0,2 na 100) a poruszam się cały czas po tej samej trasie a w zasadzie trójkącie (Tychy-Katowice-Gostyń). Mam nadzieję, że ten pozytywny trend się utrzyma :)
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”