[B]Ile palą wam CDTi?
ja te wyniki kolegów, tzn 5 w trasie , 7 w miesicie.... traktuje jako dobry humor.greco pisze:Jak czytam wasze opisy to widzę, że zoski palą mniej niż astry.
U mnie zimą nie udało się zejść poniżej 7,5 (odcinki po 20km), a teraz poniżej 6,5 też bez szans. Z drugiej strony kapcie 205 a i autko swoje waży więc może nie ma co marudzić.
Eee przesadzacie mają A17DTR
[ Dodano: Pią Lip 01, 2011 15:51 ]
Wczoraj miałem trasę Szczecin-Pasewalk-Szczecin , jakieś bez mała 100km. Po drodze parę małych wiosek . oczekiwanie na przejeździe kolejowym , przebudowa drogi i wachadełko ( czekanie 5min z włączonym silnikiem w obydwie strony ) średnia 4.9l/100km . Oczywiście po drodze policaje w hejlandzie stały więc przepisowo 55 wioska/105 poza A teraz możecie udowadniać że ściemniam ...... sam w to nie wierzę ale to fakt.
[ Dodano: Pią Lip 01, 2011 15:51 ]
Wczoraj miałem trasę Szczecin-Pasewalk-Szczecin , jakieś bez mała 100km. Po drodze parę małych wiosek . oczekiwanie na przejeździe kolejowym , przebudowa drogi i wachadełko ( czekanie 5min z włączonym silnikiem w obydwie strony ) średnia 4.9l/100km . Oczywiście po drodze policaje w hejlandzie stały więc przepisowo 55 wioska/105 poza A teraz możecie udowadniać że ściemniam ...... sam w to nie wierzę ale to fakt.
kubik_CDTi, To i tak miałeś za dużo
Link do artykułu http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... start=1155Aston pisze:No i się załamałem ... to chyba nie może być prawda KLIK
Ecodriving ? Nie dzięki, nie po to na hamowni byłem żeby z kapeluszem na głowie jeździćSH'Raku pisze:Link do artykułu http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... start=1155
Według wskazań dystrybutora to moja Zośka pali zawsze mniej niż wg komputera :-) I to o jakiś litr.
Przy prędkości 120 - 130km/h na tempomacie S3 z Gorzowa do Szczecina wyszło 6,5 litra.
Norma w lecie to 7 l/100 ale jeżdżę dosyć ostro, w ciągu tygodnia niewiele kilometrów bo tylko krótkie trasy (3-5 km) po mieście. W weekendy obowiązkowy wyjazd w trasę min 2 x 120 km. Z czego w piątek się spieszę (140 - 160 km/h) a w niedzielę spokojnie (120-130).
W zimie po mieście komputer pokazuje mi 12 l/100. Ale winne są temu krótkie trasy.
Ale kiedyś udało mi się na trasie Szczecin - Słubice (przez Gryfino) zrobić 4,9 l/100 czyli się da. Ale to był bardzo ... nieprzyjemny Ecodriving.
Silnik to 1,9 DT (120 hp). Jeszcze bez virusa.
Przy prędkości 120 - 130km/h na tempomacie S3 z Gorzowa do Szczecina wyszło 6,5 litra.
Norma w lecie to 7 l/100 ale jeżdżę dosyć ostro, w ciągu tygodnia niewiele kilometrów bo tylko krótkie trasy (3-5 km) po mieście. W weekendy obowiązkowy wyjazd w trasę min 2 x 120 km. Z czego w piątek się spieszę (140 - 160 km/h) a w niedzielę spokojnie (120-130).
W zimie po mieście komputer pokazuje mi 12 l/100. Ale winne są temu krótkie trasy.
Ale kiedyś udało mi się na trasie Szczecin - Słubice (przez Gryfino) zrobić 4,9 l/100 czyli się da. Ale to był bardzo ... nieprzyjemny Ecodriving.
Silnik to 1,9 DT (120 hp). Jeszcze bez virusa.
Właśnie wróciłem z urlopu i policzyłam co i jak ze spalaniem. Trasa nad nasze morze i powrót.
Dodam ,że na dachu zamocowane 2 rowery co ogranicza prędkość do ok 120 bo szumi , huczy a i opory wielkie. Spalanie w trasie w kierunku nad morze to ok. 6,1 litra i jazda nocą bez korków i zbędnych przystanków. W drodze powrotnej to troszkę wolniej bo jazda w dzień, więcej wahlowania biegami to wyszło ok. 6,7 litra (w tym wypalanie DPF i jazda z klimą oczywiście). Myślę ,że można zejść jeszcze niżej ale bez obciążenia i tych rowerów na dachu.
Obliczenia wykonane na piechotę bo komputer zaniża o jakieś 0,8 litra.
Dodam ,że na dachu zamocowane 2 rowery co ogranicza prędkość do ok 120 bo szumi , huczy a i opory wielkie. Spalanie w trasie w kierunku nad morze to ok. 6,1 litra i jazda nocą bez korków i zbędnych przystanków. W drodze powrotnej to troszkę wolniej bo jazda w dzień, więcej wahlowania biegami to wyszło ok. 6,7 litra (w tym wypalanie DPF i jazda z klimą oczywiście). Myślę ,że można zejść jeszcze niżej ale bez obciążenia i tych rowerów na dachu.
Obliczenia wykonane na piechotę bo komputer zaniża o jakieś 0,8 litra.
Ja natomiast dodam, że od sobotniej regeneracji kolektora ssącego zrobiłem już 600km i widzę że spalanie jest nieco niższe (o około 0,2 na 100) a poruszam się cały czas po tej samej trasie a w zasadzie trójkącie (Tychy-Katowice-Gostyń). Mam nadzieję, że ten pozytywny trend się utrzyma
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...