[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Przemcio

#391 Post autor: Przemcio »

kaliope pisze:wszystkim co mają dpf sie tak wydaje
nie generalizuj :P Jam świadomy posiadacz :mrgreen:

chris

#392 Post autor: chris »

macie jakieś pewne źródło na allegro lub w rejonie Katowic oleju motul chciałem do siebie wlać MOTUL 8100 X-CESS 5W40 nie mam już dpf więc myślę że taki mogę wlać:)

Mundurowy

#393 Post autor: Mundurowy »

Ja wczoraj zalałem GM 5W30 DEXOS 2. Miałem taki sam. Jestem zadowolony. Olej za 5 litrów 81 zł, filtr GM (UFI) 80 zł. Przejechałem 13 tys. olej był troszeczkę rzadszy.

[ Dodano: Wto Sty 03, 2012 14:23 ]
:oops: :oops: Taka mała pomyłka. Ten filtr (UFI) to był filtr paliwa, który też wymieniłem. Filtr oleju (Filtron) kosztował 30 zł.

TuneFORCE

#394 Post autor: TuneFORCE »

Mundurowy pisze:Ja wczoraj zalałem GM 5W30 DEXOS 2. Miałem taki sam. Jestem zadowolony. Olej za 5 litrów 81 zł, filtr GM (UFI) 80 zł. Przejechałem 13 tys. olej był troszeczkę rzadszy.

[ Dodano: Wto Sty 03, 2012 14:23 ]
:oops: :oops: Taka mała pomyłka. Ten filtr (UFI) to był filtr paliwa, który też wymieniłem. Filtr oleju (Filtron) kosztował 30 zł.
My do większości Opli lejemy ten olej i nikt nie narzeka, osobiście to jego taniość jakoś mnie odstrasza i bym go zmieniał nie rzadziej nic co 10tyś km

tradelux

#395 Post autor: tradelux »

chris pisze:macie jakieś pewne źródło na allegro lub w rejonie Katowic oleju motul chciałem do siebie wlać MOTUL 8100 X-CESS 5W40 nie mam już dpf więc myślę że taki mogę wlać:)
140zł oryginał od polskiego dystrybutora

Mundurowy

#396 Post autor: Mundurowy »

TuneFORCE, Myślisz że jak coś jest droższe to lepsze ? W niektórych sklepach można kupić ten sam olej za 120-130 zł. Jak dla takiego laika jak ja ten olej jest GIT. 8)

Aston

#397 Post autor: Aston »

to może tak z doświadczeń użytkownika w moim autku po 8000 km DEXOS 2 był jak woda przy zlewaniu (raczej jeżdżę w podobnych warunkach stale) natomiast po zmianie na na Mobil 1 po 10000 km zdecydowanie olej był dużo lepszej jakości. Różnica w cenie 20 pln. Więc w związku z powyższym zmiana w moim przypadku była jak najbardziej słuszna. Oczywiście jest wiele różnych olei i można sobie jakiś dobrać ale chyba zdecydowanie należy wyciąć to proekologiczne coś co jedynie rozwala silnik, turbinę i zwiększa spalanie ...

Orbit

#398 Post autor: Orbit »

Każdy olej będzie Lepszy od GM-Dexos2 .. byłe by tylko miał aprobatę Dexos2

http://www.gmdexos.com/licensedbrands.html

chris

#399 Post autor: chris »

tradelux pisze:
chris pisze:macie jakieś pewne źródło na allegro lub w rejonie Katowic oleju motul chciałem do siebie wlać MOTUL 8100 X-CESS 5W40 nie mam już dpf więc myślę że taki mogę wlać:)

gdzie?? :D

tradelux

#400 Post autor: tradelux »

chris pisze:
tradelux pisze:

gdzie?? :D
Po tyle kupuje w hurcie, 1-2 x5L moge odstapic i zabrac do Katowic lub podjedz do Chrzanowa.

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#401 Post autor: browar340 »

Witam.Koledzy proszę o informację czy te dwa oleje to to samo tzn.został mi litr z tamtego roku , dziś dokupiłem 4 l i chciałem wymienić lecz oznaczenia z tyłu na pojemnikach się różnią , dzwoniłem do sklepu powiedzieli że jest wszystko w porządku tylko że to jest nowe opakowanie i dlatego troszkę się różnią .

stare opakowanie :
CASTROL EDGE OW-30 , SAE 0W30 API SL/CF. ACEA A3/B3

nowe opakowanie :
CASTROL EDGE FST 0W-30 ,SAE 0W30 API SM/CF ACEA C2,C3

cieniassss

#402 Post autor: cieniassss »

ten nowy nawet lepszy, można mieszać

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#403 Post autor: Bodek »

tomek77 pisze:Witam,
jestem nowy na tym forum, więc witam wszystkich Forumowiczów, co prawda nie jestem posiadaczem Zafiry tylko Passata B5, ale chciałbym forumowiczom przekazać informację kto produkuje stosowany przez wielu posiadaczy Opli olej GM 5W30 Dexos 2.
Tutaj zamieszczam link do obejrzenia tego oryginalnego oleju Rheinol Primus DX, który znajduje się z bańkach oleju GM. Niska cena tych olejów wynika z tego, że są one kupowane przez GM w bardzo dużych zbiornikach i rozlewane potem w mniejsze bańki, możliwe, że dzieje się to na linii produkcyjnej firmy Rheinol lub już w samym GM w Niemczech.

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... D_BtZBJgrA

Pozdrawiam,

Tomek

Proszę nie zakładać nowych tematów - bez potrzeby - wystarczyło poszukać - Bodek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

msx
Świeżak
Model:

#404 Post autor: msx »

a jak mowicie zeby lepiej wlac olej 0w-40 czy 5w-30 bo zdania sa podzielone na ten temat
i nie wiem
mysle o Shell Helix Ultra Extra 5W-30
lub
MOBIL 1 0W40 FULLY SYNTHETIC
ktory wlac polecacie 22000 mill przejechane
pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: Maciek: Pią Kwi 13, 2012 00:56 ]
Odnośnie oleju jest już temat na forum i tam kontynuuj: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=717

imalas

#405 Post autor: imalas »

Na lato lepszy będzie Shell Helix Ultra Extra 5W-30 (sam go stosuję, jest doskonały na cały rok)
Na zimę mógłby być lepszy MOBIL 1 0W40 FULLY SYNTHETIC , szczególnie przy dużych mrozach!
..tyle! :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”