Wtryski - Zafira B
kazano mi się kierować przy wyborze nowych wtryskiwaczy tym kodem co sie zaczyna na 044......
i znalazłem takie same nowe . Wyciągneli stare wsadzili nowe i nic więcej nie
robili.
i znalazłem takie same nowe . Wyciągneli stare wsadzili nowe i nic więcej nie
robili.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2016, 12:54 przez baranxd13, łącznie zmieniany 3 razy.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
A żeby było prościej: Kupujesz nowe opony i wiesz, że potrzebujesz 16" - to właśnie Twój "numer zaczynający się na 440". Dzięki temu wiesz, że uda się je założyć na Twoje felgi. Da się tak jeździć, ponieważ elementy do siebie pasują. Jednak żeby działało to poprawnie należy wyważyć koło i do tego służy kod na wtryskiwaczu - informuje komputer w jaki sposób sterować wtryskiwaczem aby poprawnie dawkować paliwo.
A żeby było prościej: Kupujesz nowe opony i wiesz, że potrzebujesz 16" - to właśnie Twój "numer zaczynający się na 440". Dzięki temu wiesz, że uda się je założyć na Twoje felgi. Da się tak jeździć, ponieważ elementy do siebie pasują. Jednak żeby działało to poprawnie należy wyważyć koło i do tego służy kod na wtryskiwaczu - informuje komputer w jaki sposób sterować wtryskiwaczem aby poprawnie dawkować paliwo.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2016, 13:35 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Około dwa tygodnie temu pojawiły się problemy z moją Zafirą, a mianowicie:
- muli, słaba moc na zimnym silniku
- silnik zaczął głośniej pracować (ale to diesel, więc może mi się wydaje)
- zwiększyło się spalanie do 9.8 l/100 km (głównie krótkie odcinki po mieście do 5 km)
- średnio raz w tygodniu włącza mi się wypalanie dpf
- czuć w środku auta oraz po zgaszeniu i wyjściu zapach nieprzepalonego paliwa
- zauważyłem, że jak stoję na światłach to czasem zaczyna dymić z rury wydechowej biały dym (tak dużo, że ledwo widzę auto za mną)
Myślałem, że to problem z dpf. Pojechałem dzisiaj na warsztat, który zajmuje się dpf, zapłaciłem 100 zł za podpięcie do komputera, mechanik stwierdził, że z dpf wszystko ok - wypalony w 60 %, a temperaturę oraz przedmuchy pokazuje odpowiednie. Według niego zapach nieprzepalonego paliwa wskazuje na problem z wtryskiwaczami.
Zapytałem, czy w komputerze da się jakoś sprawdzić stan wtryskiwaczy to mi pokazał 4 wskazania, gdzie trzy były w granicach -0,43, a jedno wskazanie pokazywało +0,8 i stwierdził, że to właśnie wskazanie świadczy o konieczności regeneracji tego jednego wtryskiwacza, a resztę będzie trzeba jeszcze sprawdzić.
Zadzwoniłem do firmy w Szczecinie, która się zajmuje profesjonalną regeneracją wtryskiwaczy i powiedzieli, że muszą najpierw sami podpiąć komputer, zanim zaczną cokolwiek robić i kosztuje to 150 zł+VAT. Jestem umówiony do nich na piątek, ale czytam teraz posty na forum i widzę, że wskazania na komputerze mogą wahać się od -2/+2 i takie wskazania jak u mnie nie potwierdzają wcale konieczności regeneracji wtryskiwaczy(nie chce znowu wydawać 150 zł na diagnostykę).
Przez telefon powiedzieli mi, żebym przyszykował ok 3 000 zł w przypadku najgorszego scenariusza, jak wszystkie wtryskiwacze będą do regeneracji. Przeraziła mnie ta kwota i dlatego zacząłem szukać pomocy na forum.
Rozrząd, olej wraz z filtrem oleju były wymieniane w ASO Opla po zakupie czyli ok 6 msc temu. Nie wymieniałem innych filtrów, bo wtedy nie miałem kasy, a teraz nie wiem, czy jest sens to robić przed ew. regeneracją wtryskiwaczy.
W razie czego podaje nr VIN: W0L0AHM757G171444
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Około dwa tygodnie temu pojawiły się problemy z moją Zafirą, a mianowicie:
- muli, słaba moc na zimnym silniku
- silnik zaczął głośniej pracować (ale to diesel, więc może mi się wydaje)
- zwiększyło się spalanie do 9.8 l/100 km (głównie krótkie odcinki po mieście do 5 km)
- średnio raz w tygodniu włącza mi się wypalanie dpf
- czuć w środku auta oraz po zgaszeniu i wyjściu zapach nieprzepalonego paliwa
- zauważyłem, że jak stoję na światłach to czasem zaczyna dymić z rury wydechowej biały dym (tak dużo, że ledwo widzę auto za mną)
Myślałem, że to problem z dpf. Pojechałem dzisiaj na warsztat, który zajmuje się dpf, zapłaciłem 100 zł za podpięcie do komputera, mechanik stwierdził, że z dpf wszystko ok - wypalony w 60 %, a temperaturę oraz przedmuchy pokazuje odpowiednie. Według niego zapach nieprzepalonego paliwa wskazuje na problem z wtryskiwaczami.
Zapytałem, czy w komputerze da się jakoś sprawdzić stan wtryskiwaczy to mi pokazał 4 wskazania, gdzie trzy były w granicach -0,43, a jedno wskazanie pokazywało +0,8 i stwierdził, że to właśnie wskazanie świadczy o konieczności regeneracji tego jednego wtryskiwacza, a resztę będzie trzeba jeszcze sprawdzić.
Zadzwoniłem do firmy w Szczecinie, która się zajmuje profesjonalną regeneracją wtryskiwaczy i powiedzieli, że muszą najpierw sami podpiąć komputer, zanim zaczną cokolwiek robić i kosztuje to 150 zł+VAT. Jestem umówiony do nich na piątek, ale czytam teraz posty na forum i widzę, że wskazania na komputerze mogą wahać się od -2/+2 i takie wskazania jak u mnie nie potwierdzają wcale konieczności regeneracji wtryskiwaczy(nie chce znowu wydawać 150 zł na diagnostykę).
Przez telefon powiedzieli mi, żebym przyszykował ok 3 000 zł w przypadku najgorszego scenariusza, jak wszystkie wtryskiwacze będą do regeneracji. Przeraziła mnie ta kwota i dlatego zacząłem szukać pomocy na forum.
Rozrząd, olej wraz z filtrem oleju były wymieniane w ASO Opla po zakupie czyli ok 6 msc temu. Nie wymieniałem innych filtrów, bo wtedy nie miałem kasy, a teraz nie wiem, czy jest sens to robić przed ew. regeneracją wtryskiwaczy.
W razie czego podaje nr VIN: W0L0AHM757G171444
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
Z tego co ja wiem to mamy w CDTI wtryski Boscha czyli jedne z najtańszych do regeneracji. Na allegro zregenerowany jeden wtrysk to ok 400-500zł do max 600zł, doliczyć trzeba do tego uszczelkę. Wątpię żebyś miał wszystkie 4 padnięte wtryski- jeden do regeneracji + 3 do czyszczenia i ustawienia i 4 uszczelki (jak chcesz te 3 ruszać). Jeżeli jeden kompleksowo robić to max 800zł (z info zawartych w necie, tego nie robiłem). Jeździłeś do Bosch Service? To jest sieciówka, u mnie w mieście mają sprzęt do tego a w Szczecinie na 100% jest to.
Moje zdanie jest takie- zrobić jeden wtrysk na tip top, sprawdzić pomiary i jak jest ok to reszty nie ruszać.
Moje zdanie jest takie- zrobić jeden wtrysk na tip top, sprawdzić pomiary i jak jest ok to reszty nie ruszać.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Model: TDI
- Oznaczenie silnika: CFGB
Spróbuj znaleźć firmę, która dysponuje maszyną do czyszczenia wtrysków. Takie czyszczenie kosztuje ok. 200,00 zł a w wielu przypadkach okazuje się, ze nie jest konieczna wcale regeneracja. U Ciebie prawdopodobnie jest problem z 1 wtryskiwaczem ale w serwisie Boscha można zrobić regenerację za ok. 250,00 zł/szt a samo sprawdzenie na stole kosztuje 50-100,00 zł. Wyjęcie i wsadzenie wtrysków jest płatne dodatkowo ale warsztat nie powinien zawołać za to więcej niż ok. 200,00 zł.
Aha. Na samym początku znajdź dobrego elektryka, który Ci posprawdza wszystkie wtyczki przy wtryskiwaczach bo jak szwankuje 1 wtyczka to objawy będą takie, że będzie inna praca silnika., brak mocy i wyższe spalanie. Nie sądze aby to była wtyczka ale warto sprawdzić.
Aha. Na samym początku znajdź dobrego elektryka, który Ci posprawdza wszystkie wtyczki przy wtryskiwaczach bo jak szwankuje 1 wtyczka to objawy będą takie, że będzie inna praca silnika., brak mocy i wyższe spalanie. Nie sądze aby to była wtyczka ale warto sprawdzić.
- spectroB
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira
- Model: B
Też zacząłbym od sprawdzenia wtyczek, gdyby okazała się trafna diagnoza to później czyszczenie egr oraz sprawdzić układ sterowania turbosprężarką. P.S. wymień filtr powietrza!
Ostatnio zmieniony 17 gru 2016, 16:40 przez spectroB, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Pomożebaranxd13 pisze:Mam pewien problem wymiałem wtryskiwacze na nowe ale op-com nie przyjmuje kodu ima .
Mówi że nie udany zapis do eeprom ktoś coś wie na ten temat ?
Poczytaj ten temat lub zadaj w nim swoje pytanie... :>
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=13923
Ostatnio zmieniony 20 gru 2016, 20:36 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Mam pewien problem wymieniałem wtryskiwacze na nowe ale op-com nie przyjmuje kodu ima .
Ostatnio zmieniony 20 gru 2016, 19:40 przez baranxd13, łącznie zmieniany 1 raz.