[B]Ile palą wam CDTi?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
szoker

#451 Post autor: szoker »

Co do spalania obecnie (około 5-7 stopni ciepła) - miasto 10-15 km w jedną stronę - 10,5 l/100 km - 1,9 CDTI 120 kM - automat

kicaj

#452 Post autor: kicaj »

jacek171177 pisze:Nie ma się co przejmować ,przy takiej średniej prędkości spalanie 7 lub 7,5 l to normalka
ja sie nie przejmuje ;) bo jak jest dobra trasa to i 10l/100km schodzi...
natomiast jakos nie potrafie zejsc ponizej 7l/100km

w miescie tez pomiedzy 7 a 8 litrow

drmex

#453 Post autor: drmex »

kicaj pisze:natomiast jakos nie potrafie zejsc ponizej 7l/100km
Wybierz się na wycieczkę samochodem na Litwę. Tam policja dosyć restrykcyjnie podchodzi do prędkości, zwłaszcza aut z polskimi blachami. Do tego ma szerokie możliwości pomiaru prędkości z radiowozu (np. zmierzy prędkość auta jadącego z naprzeciwka i potem fantazyjnie nawróci na ręcznym i poprosi o datek - najlepiej w Euro).
Reasumując - średnie spalanie 5,9 l/100 km, ale 100-110 nie przekraczałem.

kandi

#454 Post autor: kandi »

drmex pisze:
Wybierz się na wycieczkę samochodem na Litwę. Tam policja dosyć restrykcyjnie podchodzi do prędkości, zwłaszcza aut z polskimi blachami. Do tego ma szerokie możliwości pomiaru prędkości z radiowozu (np. zmierzy prędkość auta jadącego z naprzeciwka i potem fantazyjnie nawróci na ręcznym i poprosi o datek - najlepiej w Euro).
Reasumując - średnie spalanie 5,9 l/100 km, ale 100-110 nie przekraczałem.[/quote]

spokojnie można się mieścić ze spalaniem w przedziale 5,8-6,2, ale 110 nie można przekraczać.

Anony Mous

#455 Post autor: Anony Mous »

moja pali ile się wleje, ale ostatnio średnią mam na poziomie 7,2l/100km.

Awatar użytkownika
janusz70
Świeżak
Model:

#456 Post autor: janusz70 »

Ostatnio zatankowałem 19,4l,przejechałem na tym 260km.40% trasa,resztę miasto.Więc 19,4:260=0,074 x 100=7,46l

Orbit

#457 Post autor: Orbit »

Trasa na święta .. 2 osoby ... samochód mocno zapakowany
30 % Autostrada ,
40% zwykłe drogi --
30 % miasto ... ( kręcenie sie w kółko od cmentarza do cmentarza )
w trakcie 1 Raz wypalał sie DPF

zatankowany do pierwszego odbicia dystrybutora , po powrocie ta sama stacja ten sam dystrybutor ... do pierwszego odbicia ... wyszło mniej więcej to co pokazuje komputer .

Obrazek

tylko w mieście , 6,3 - 6.5 L/100 km

DPF wypala sie częściej niż w 1,9 ...
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, 19:45 przez Orbit, łącznie zmieniany 3 razy.

Szymon78

#458 Post autor: Szymon78 »

ale Asterka jest sporo lżejsza od Zosi wiec porównywanie nie ma sensu

Orbit

#459 Post autor: Orbit »

Szymon78 pisze:ale Asterka jest sporo lżejsza od Zosi wiec porównywanie nie ma sensu
na pewno jest lżejsza , komfort jazdy przynajmniej w przypadku mojej GTC także mniejszy ... coś za coś :)

Szymon78

#460 Post autor: Szymon78 »

ano fakt.. ale spalanie pełne podziwu... ja średnio kręcę sie na poziomie 7,2l/100 (skrzynia automat)

Jeździłem niedawno troche Passatem 11` z DSG i tam średnio paliła 5,9l wiec szacunek dla nowych rozwiązań typu blue.....

kacper

#461 Post autor: kacper »

Szczecin-Karpacz-Szczecin 5,6 (wartość obliczona przez komputer) miasto 8,5-10,2 ... :)

Anony Mous

#462 Post autor: Anony Mous »

Orbit, jeśli było 30% miasta....a średnia prędkość 66km/h ....to autostrada jechałeś chyba 200

Ale cieszę się, że dałeś fotę....dochodzę do wniosku, że każdy kto daje swoje spalanie pownien pokazać własnie średina prędkość. Mam już dość czytania jak to auta malą palą np w mięście...a po czym okazuje się, że średnia prędkość nijak się ma do miasta.

Ja w tej chwili mam spalanie 8.5 .....i średnia prędkość na kompie to 24km/h ..... powtarzam 24km/h z ostatnich 400km po mięście....

Także, śmieszą mnie niektóre wyniki niby z miasta.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, 19:57 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#463 Post autor: Bodek »

Czy spalanie 0,8-0,9 na postoju to nie za dużo :?:

Da się z tym coś zrobić, podobno trzeba zaktualizować soft.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Szymon78

#464 Post autor: Szymon78 »

ja przy dobrze rozgrzanym silniku i skrzynie na D mam 0,4-0,5l/h (czasem mignie mi 0,3l)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#465 Post autor: MieHor »

Bodek_K pisze:Czy spalanie 0,8-0,9 na postoju to nie za dużo :?:
u mnie jest tak samo, a może czasami jeszcze większe i nic sobie z tego nie robię, bo wyliczanka z rzeczywistego zużycia od tankowania do tankowania jest bardzo dobra

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”