[B]Ile palą wam CDTi?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kacper

#466 Post autor: kacper »

U mnie 0,9 przy zapalonych światłach i dmuchawka na dwójeczce jak wyłączę wszystko to 0,7 .

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#467 Post autor: Bodek »

MieHor pisze:
Bodek_K pisze:Czy spalanie 0,8-0,9 na postoju to nie za dużo :?:
u mnie jest tak samo, a może czasami jeszcze większe i nic sobie z tego nie robię, bo wyliczanka z rzeczywistego zużycia od tankowania do tankowania jest bardzo dobra
Szwagier podjechał swoim oplem, co prawda nówka (1,7 110KM), ma 0,5-0,6

Drugie spostrzeżenie, to takie, że chodzi to 1,7 jak benzyna, nie słychać, że klekot - do wczoraj jeszcze nie miałem okazji takim jeździć.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Anony Mous

#468 Post autor: Anony Mous »

było już o tym mówione, że 1.7 maja małe wartości chwilowe. 1.9 mają zwykle koło 0.8.

Orbit

#469 Post autor: Orbit »

kaliope pisze:Orbit, jeśli było 30% miasta....a średnia prędkość 66km/h ....to autostrada jechałeś chyba 200

Ale cieszę się, że dałeś fotę....dochodzę do wniosku, że każdy kto daje swoje spalanie pownien pokazać własnie średina prędkość. Mam już dość czytania jak to auta malą palą np w mięście...a po czym okazuje się, że średnia prędkość nijak się ma do miasta.
.
no nie 200 nie leciałem ... ale o 6 rano na Autostradzie był mały ruch wiec 180 km/h miejscami było ...

w silnikach 1,7 ... spalanie na postoju jest 0,4 -0,5 ... ... lecz ostatnio zauważyłem iz spalanie się podniosło ... do 0,5 -0,6 ... prawdopodobnie EGR sie zafajdało ..
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, 20:14 przez Orbit, łącznie zmieniany 1 raz.

Anony Mous

#470 Post autor: Anony Mous »

Zobacz moją prędkość z powrotu z Chorwacji.....tylko trasa i pewnie z 70% autostrady....zero miasta. 840 km i śr. prędkość 67km/h

A Ty masz 66 km/h i w tym 30 % miasta....

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Orbit

#471 Post autor: Orbit »

kaliope pisze:Zobacz moją prędkość z powrotu z Chorwacji.....tylko trasa i pewnie z 70% autostrady....zero miasta. 840 km i śr. prędkość 67km/h

no widać różnice w spalaniu spora ... aha i DPF sie wypalał po dordze ... u mnie w miescie wypala sie co 200-230 km ... na trasie w okolicach 400 km

[ Dodano: Nie Paź 30, 2011 20:26 ]
Bodek_K pisze:
MieHor pisze:
Bodek_K pisze:
Drugie spostrzeżenie, to takie, że chodzi to 1,7 jak benzyna, nie słychać, że klekot - do wczoraj jeszcze nie miałem okazji takim jeździć.
Oj słychać ... moze nie tak jak 1,9 .... ale słychać ... no chyba ze mówisz o nowych Autach ...rzeczywiście Astra J jest super wyciszona .. .
kilka dni temu jeździłem po mieście Toyota Yaris ... na czerwonym świetle nie wiedziałem czy silnik chodzi czy nie ... gdyby nie obrotomierz to bym pomyślał ze nie .

Anony Mous

#472 Post autor: Anony Mous »

Nie mam dpf.... a komp przekłamał tę trasę o około 0.2. Także przyjmuję spalanie w trasie na Chorwacje 5.9

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#473 Post autor: Bodek »

kaliope pisze:Zobacz moją prędkość z powrotu z Chorwacji.....tylko trasa i pewnie z 70% autostrady....zero miasta. 840 km i śr. prędkość 67km/h

[url=http://img713.imageshack.us/img713/6426/28082010187.th.jpg]Obrazek[/URL]

Uploaded with ImageShack.us
Spalanie średnie masz fajne, mi się nie udało jeszcze zejść poniżej 6.

Trasa polskie morze tam i z powrotem (88km autostrady, więcej nie było :lol:) , 2 wypalania, średnia prędkość i spalanie tak jak na foto:

Obrazek

[ Dodano: Nie Paź 30, 2011 20:29 ]
Orbit pisze: kilka dni temu jeździłem po mieście Toyota Yaris ... na czerwonym świetle nie wiedziałem czy silnik chodzi czy nie ... gdyby nie obrotomierz to bym pomyślał ze nie .
O tym właśnie mówię - fajnie się jeździ
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Anony Mous

#474 Post autor: Anony Mous »

Bodek_K pisze: Spalanie średnie masz fajne, mi się nie udało jeszcze zejść poniżej 6.
dpf musi swoje wziąć ......

Anony Mous

#475 Post autor: Anony Mous »

Można zejść poniżej 6 litrów w 1.9 DTH...

Obrazek

Ale to była jednorazowa próba - na co dzień jest:

Obrazek

Anony Mous

#476 Post autor: Anony Mous »

w ten wynik 5.4 nie wierzę...komputer na bank przekłamuje :)

Anony Mous

#477 Post autor: Anony Mous »

kaliope, ja komputerowi też nie wierze - ale akurat u mnie przekłamuje 0,1 l/100 km - nie chce mi sie juz go dalej kalibrować, i tak zawsze licze srednie spalanie "ręcznie".
Te 5,4/5,5 litra zrobiłem latem, jadąc sam, bez klimy, dość płynnie, licznikowe 90-110 km/h; poza wyprzedzaniem utrzymując obroty 2100-2200 rpm, bez wypalania DPF.
Było to strasznie nudne ale ciekawe doświadczenie - chciałem sprawdzić w praktyce wiedze z firmowego szkolenia z eco-drivingu :)
Tak jak pisałeś wczesniej - podawanie samego średniego spalania nic nie mówi - u mnie klima i felgi 17'ki dokladaja spokojnie 1,5-2 litry do średniej.
Latem średnie spalanie oscylowalo mi miedzy 8,5 a 11 litrow, wiec zrobiłem te 5,5 litra by udowodnic sobie i Zosi, ze mozna ;)

otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#478 Post autor: otko »

a ja mogę uwierzyć poniewaz lecąc na nad morze i spowrotem wynik miałem podobny jak
przemeks z tym że w jedną stronę 5.4 a z powrotem 5.2, a silnik ten sam i fele tyle że urodzony bez DPF

Anony Mous

#479 Post autor: Anony Mous »

otko pisze:a ja mogę uwierzyć poniewaz lecąc na nad morze i spowrotem wynik miałem podobny jak
przemeks z tym że w jedną stronę 5.4 a z powrotem 5.2, a silnik ten sam i fele tyle że urodzony bez DPF
5.2 ?????????? również nie wierzę...zwłaszcza, że to dth.....a one palą do 0.5 litra wiecej niż dt. Jakbyście przeanalizowali absolutną większość podanych danych userów cdti.... 5.7 to jest wszystko co można zejść przy super oszczędnej jeździe...a zwykle ludziom palą około 6 w trasie. Komputer często pokazuje głupoty co ostatnio pokazywałem tutaj:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=240

kubik_CDTi

#480 Post autor: kubik_CDTi »

Da radę,aczkolwiek w żadnym przypadku nie przypomina to jazdy.
Czysty destroy dla silnika.
U mnie 120tys.km spalanie w trasie koło 7l,średnia koło 90km/h, wypalanie co 800km ;) więc myślę,że to nie takie tam gadanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”