[B]Ile palą wam CDTi?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tomitom

#556 Post autor: tomitom »

też tak miałem w trasach.
ale jak zaczęła dominować jazda po mieście, to średnia mi wychodzi 8,1 i ani grama mniej.
badanie na przestrzeni ponad 5 tys. km, średnia prędkość 27 km/h :/ (takie prędkości osiągam w Warszawie...)
Bodek pisze:Zrobione 469km (85% trasa, 15% miasto) - spalanie 6,45 - uważam, że OK, tym bardziej, że na postoju nie zawsze gasiłem silnik - bo zimno :D

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#557 Post autor: Bodek »

tomitom pisze:też tak miałem w trasach.
ale jak zaczęła dominować jazda po mieście, to średnia mi wychodzi 8,1 i ani grama mniej.
badanie na przestrzeni ponad 5 tys. km, średnia prędkość 27 km/h :/ (takie prędkości osiągam w Warszawie...)
To i tak jest OK, ja ma 8,5 - miasto, w najlepszym przypadku.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Maro1919

#558 Post autor: Maro1919 »

Autko zakupiłem w naszych sąsiadów na zachodzie i miałem ok 1300km, trasę zrobiłem z jedną przerwą na tankowanie w Polsce, tankowanie zawsze na full. Prawie całe Niemcy przejechałem z prędkością ok 140-170. W Polsce nocą ok 70-140. Po obliczeniach wyszło mi że spaliła ok 6l / 100km, myślę że przy tym grzaniu wynik BDB.
W Polsce pali mi w przedziałach 6,5-7,5 w zależności od tego ile jeżdżę po mieście.
Najwięcej mi spaliła jak miałem długie wypalanie DFP-a po kilku krotnym zignorowaniu wypalania i spalanie wyszło mi ok 8,5l.

Ogólnie jestem zadowolony, chodź w mieście mogła by mnie palić.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 20:17 przez Maro1919, łącznie zmieniany 1 raz.

jachu
Debiutant
Imię: jachu
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
Oznaczenie silnika: Z1.9DT
#559 Post autor: jachu »

Witam Szanownych Kolegów posiadam Zafire Z1.9DT z 2006r. przebieg 109tys. zakup poczyniony w szkopowie samochód jest eksploatowany praktycznie non stop w trasie Norwegia-Polska (4 razy i za 3 tyg następny kurs ) 1450km w jedną stronę prędkość staram się nie przekraczać 130km/h odczyt z komputera 5,2 l/100km dojazd do pracy w jedną stronę 4km okres zimowy temp. około -2 według komputera 6,4l/100km (miesiąc czasu dojazdy do pracy pół zbiornika paliwa) myślę że to niezły wynik jak na miniwana .Jak na razie 100% zadowolenia z Auta a co dalej czas pokaże .

Aston

#560 Post autor: Aston »

No to mnie skoczyło spalanko o ok 0,5 litra czyli do 6,6 chyba ze względu na mrozy ... ale mam pytanie czy przy niższych temp też macie spalanie na biegu jałowym zwiększone :?: tak z 0,9 l na 1,2l./h 1,3l./h szczegóły można zobaczyć na moich statach.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Oznaczenie silnika: Z18XER

#561 Post autor: janekW67 »

zgadza się, u mnie w te mrozy było spalanie rzędu 1,2 l/h na jałowicy.
Oczywiście!

zdzisław-l

#562 Post autor: zdzisław-l »

U mnie również teraz podskoczyło na 1,2l/godz normalnie 0,9. Moje średnie spalanie pół na pół miasto i trasa to około 7 - 7,2. Moja zosia na 62000 km przebiegu i przyjechała z francji jak miała 40000, jak na razie jesy super OK :)

kubala2313

#563 Post autor: kubala2313 »

Moja zosia jeździ praktycznie po mieście i teraz przy tych mrozach spalanie z kompa 8,9 litra źle nie jest , ale mogło by być lepiej. Za to w trasie 6,4 i tu już jest lepiej :D

otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#564 Post autor: otko »

U mnie jazda tylko po mieście, 8 km do pracy i tyle samo z pracy, średnia prędkość 23km/h i na BC 11/100km :D

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#565 Post autor: Bodek »

otko pisze:U mnie jazda tylko po mieście, 8 km do pracy i tyle samo z pracy, średnia prędkość 23km/h i na BC 11/100km :D
Może masz za ciężką nogę, ja ostatnio do pracy i z powrotem, 7.5 km i mieszczę się w 8.5 l.

Dolewam Castrol TDA.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aston

#566 Post autor: Aston »

otko a wywaliłeś już dpfa :?: bo przy takich przebiegach to olej co 8 tys wymiana ...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#567 Post autor: Bodek »

Aston pisze:otko a wywaliłeś już dpfa :?: bo przy takich przebiegach to olej co 8 tys wymiana ...
9500 - u mnie :)

otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#568 Post autor: otko »

Aston pisze:otko a wywaliłeś już dpfa :?: bo przy takich przebiegach to olej co 8 tys wymiana ...
Urodzony bez :D

MaciekS

#569 Post autor: MaciekS »

U mnie średnie zużycie za ostatni rok, przejechane około 29500km, wyszło 6.3l/100km (70% trasa, 30% krakowskie korki)

Aston

#570 Post autor: Aston »

otko pisze:
Urodzony bez :D
Ech szczęściarz :) ale poczekaj też może mi się uda

teraz temperatury dodatnie to i spalanie spadło :) wracam do normy ... `6.06

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”