[B]Spalanie 1.8 benzyna

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#61 Post autor: Piasek »

Hamulec ręczny zwolniłeś ? ;)
A teraz poważnie:
- sprawdź filtr powietrza czy jakieś gryzonie się w nim nie zagnieździły
- spróbuj przepchnąć kawałek auto na luzie czy bez oporów się toczy
hohoho pisze:Auto sprawdzone w ASO
tutejsze doświadczenia z ASO i ich poziomem wiedzy nie wróżą po tej diagnozie niczego dobrego - podjedź do kogoś kto się zna.

u99artur
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#62 Post autor: u99artur »

No ja się kulam do pracy 5km, do tego co chwila z córką do szkoły muzycznej do centrum też 5km w jedną stronę. Gorzów to miasto średniej wielkości i nie ma dłuższych odcinków spokojnej jazdy... u mnie wychodziło 10-10,5 L/100km... ostatnio miałem 9,4 po przejechaniu 560km ale w tym było 90km trasy. Teraz od zatankowania mam zrobione jakieś 140km i komp pokazuje 9,7L średnio... staram się patrzeć na chwilowe spalanie, tam gdzie się da utrzymywać 2tys obrotów - widzę, że wtedy jest spalanie najmniejsze. Najgorzej jak się toczę na "dwójce"

hohoho

#63 Post autor: hohoho »

Piasek pisze:Hamulec ręczny zwolniłeś ? ;)
A teraz poważnie:
- sprawdź filtr powietrza czy jakieś gryzonie się w nim nie zagnieździły
- spróbuj przepchnąć kawałek auto na luzie czy bez oporów się toczy
hohoho pisze:Auto sprawdzone w ASO
tutejsze doświadczenia z ASO i ich poziomem wiedzy nie wróżą po tej diagnozie niczego dobrego - podjedź do kogoś kto się zna.
Hamulec zwolniony ;)
- samochód jest nowy, więc o syfie w filtrze powietrza nie ma mowy,
- auto przepchnę dziś na luzie i zobaczę....

hohoho

#64 Post autor: hohoho »

u99artur pisze:No ja się kulam do pracy 5km, do tego co chwila z córką do szkoły muzycznej do centrum też 5km w jedną stronę. Gorzów to miasto średniej wielkości i nie ma dłuższych odcinków spokojnej jazdy... u mnie wychodziło 10-10,5 L/100km... ostatnio miałem 9,4 po przejechaniu 560km ale w tym było 90km trasy. Teraz od zatankowania mam zrobione jakieś 140km i komp pokazuje 9,7L średnio... staram się patrzeć na chwilowe spalanie, tam gdzie się da utrzymywać 2tys obrotów - widzę, że wtedy jest spalanie najmniejsze. Najgorzej jak się toczę na "dwójce"
no to tylko pozazdrościć ;)
ja naprawdę się staram jeździć "eco", przewidywać przyszłość, hamować silnikiem i nie męczyć auta niepotrzebnie..... a i tak 14l spala (a auto nowe - ma dopiero 3,5 tys przebiegu).

u99artur
Mieszkaniec
#65 Post autor: u99artur »

hohoho pisze: no to tylko pozazdrościć ;)
eeee, ja tu się ciągle zastanawiam czy coś u mnie nie tak bo widzę, że niektórzy to mieli w mieście i po 8,5 ;) ale jak widzę Twoje 14 to już jestem spokojniejszy ;)

olej ASO bo oni tylko wg instrukcji mogą Ci pół samochodu wymienić, znajdź jakiegoś speca w okolicy i może będzie miał pomysł, bo chyba normalne takie spalanie nie jest... jaką masz średnią prędkość pokazaną przez kompa? ja około 24-26km/h jak jeżdżę tylko po mieście

hohoho

#66 Post autor: hohoho »

u99artur pisze: jaką masz średnią prędkość pokazaną przez kompa? ja około 24-26km/h jak jeżdżę tylko po mieście
20-21 km/h
rzecz w tym, że auto ma 3 miesiące (więc nie bardzo chcę, żeby ktoś w nim grzebał poza ASO) - wiadomo gwarancja.

Generalnie, kiedy zastanawiałem się czy benzyna czy diesel - brałem pod uwagę, że będzie spalał 10-11... no może 12 jak zaszaleję ;) ---- ale 14 l to troszkę wg. mnie za dużo

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#67 Post autor: Piasek »

Gdzieś jest jakiś byk w elektronice albo uszkodzony przewód paliwowy bo moja nie wiem jak bym nie męczył ciężko jest osiągnąć 10L na sto a co tu dopiero ponad 14cie...

hohoho

#68 Post autor: hohoho »

Czyli generalnie dalej muszę z tym walczyć ...
Mi tylko raz udało się pojechać do pracy i z powrotem przy wartości ~11l - to jest jak na razie rekord! - ale to była niedziela, całkowity spokój i luz na drodze.

Ale skoro wszyscy dalej twierdzą, że 10-11 to jest norma.... i raczej ciężko jest zwiększyć spalanie - coś musi być nie tak z tą moją zafcią.

A jak wygląda u Was wobec tego spalanie na trasie?
- u mnie - droga krajowa 7l
- przy 120 km/h - około 7,5-8
- przy 140 km/h około 9

czy to też są wyniki duże?

u99artur
Mieszkaniec
#69 Post autor: u99artur »

hohoho pisze: A jak wygląda u Was wobec tego spalanie na trasie?
- u mnie - droga krajowa 7l
- przy 120 km/h - około 7,5-8
- przy 140 km/h około 9

czy to też są wyniki duże?
A to dziwne... bo pali Ci w trasie podobnie jak mój... ale po mieście kręcisz rekordy tym bardziej, ze wspomniałeś, że masz kawałek spokojnej jazdy 70km/h... u mnie jak mogę pojechać kawałek spokojnie gdzie można 60-70 to wtedy mi ładnie schodzi spalanie bo chwilówki pokazuje 4-6L/100km... za to jak zatankowałem tylko i pojeździłem pierwsze 5 km po mieście to miałem 12.5 ;) ale jak już mówiłem po 100km spadło mi do 9,7 średnio

hohoho

#70 Post autor: hohoho »

Może po prostu źle używam auta w mieście ? ;)
Sam już nie wiem....

Ja po zatankowaniu to spalanie mam przez jakiś czas około 18-20 ;) - ale to oczywiście powoli schodzi...
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, 12:09 przez hohoho, łącznie zmieniany 1 raz.

u99artur
Mieszkaniec
#71 Post autor: u99artur »

no nie mam pojęcia - tak jak powiedział kolega Piasek to u mnie nie jest żebym musiał się starać aby osiągnąć 10L, ale w granicach 10+/-0,5 L w mieście na razie się trzymam, widzę znaczną poprawę jak się zrobiło cieplej - ale mam ją dopiero 2 miesiące, zobaczymy jak poużywam dłużej ;)

hohoho

#72 Post autor: hohoho »

A to co się pojawiło wczoraj dobiło mnie już całkowicie.
Jak wy to robicie, że utrzymujecie 10-11 L w mieście?

PS- dla tych co nie widzą obrazków - 16,2 l / 100km
Załączniki
123.jpg
Ostatnio zmieniony 22 maja 2015, 16:17 przez hohoho, łącznie zmieniany 1 raz.

u99artur
Mieszkaniec
#73 Post autor: u99artur »

o ja pierdzielę.... no to jest niemożliwe... ja się martwiłem jak na początku po zakupie jeszcze w zimnym czasie miałem w mieście 10,5... bo inni tu się chwalą 8,5-9L w mieście... ale jak widzę Twoje "osiagi" to mi się słabo robi ;)

ASO mówi, że nic nie dolega? No przecież przekraczasz spalanie jakie podaje OPEL wg instrukcji czyli musi być coś nie tak :/

B.T.W. - fajny ten wyświetalcz, u mnie na TID wszystko osobno trzeba wyświetlać
Ostatnio zmieniony 22 maja 2015, 10:30 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#74 Post autor: tOmki »

Taki mały OT, jak zrobić ta dodatkowa linie ze średnim spalaniem ?
ZB Obrazek
ZC Obrazek

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#75 Post autor: Rafoooo »

tOmki pisze:Taki mały OT, jak zrobić ta dodatkowa linie ze średnim spalaniem ?

nie zrobisz dodatkowej linii, to jest zależne od producenta wyświetlacza, tak ty, jak i ja mamy tylko dwie linie dotyczące info o spalaniu i km jakie jeszcze zrobisz na paliwie w baku :/
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”