Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hamulec ręczny zwolniłeś ?
A teraz poważnie:
- sprawdź filtr powietrza czy jakieś gryzonie się w nim nie zagnieździły
- spróbuj przepchnąć kawałek auto na luzie czy bez oporów się toczy
hohoho pisze:Auto sprawdzone w ASO
tutejsze doświadczenia z ASO i ich poziomem wiedzy nie wróżą po tej diagnozie niczego dobrego - podjedź do kogoś kto się zna.
No ja się kulam do pracy 5km, do tego co chwila z córką do szkoły muzycznej do centrum też 5km w jedną stronę. Gorzów to miasto średniej wielkości i nie ma dłuższych odcinków spokojnej jazdy... u mnie wychodziło 10-10,5 L/100km... ostatnio miałem 9,4 po przejechaniu 560km ale w tym było 90km trasy. Teraz od zatankowania mam zrobione jakieś 140km i komp pokazuje 9,7L średnio... staram się patrzeć na chwilowe spalanie, tam gdzie się da utrzymywać 2tys obrotów - widzę, że wtedy jest spalanie najmniejsze. Najgorzej jak się toczę na "dwójce"
Piasek pisze:Hamulec ręczny zwolniłeś ?
A teraz poważnie:
- sprawdź filtr powietrza czy jakieś gryzonie się w nim nie zagnieździły
- spróbuj przepchnąć kawałek auto na luzie czy bez oporów się toczy
hohoho pisze:Auto sprawdzone w ASO
tutejsze doświadczenia z ASO i ich poziomem wiedzy nie wróżą po tej diagnozie niczego dobrego - podjedź do kogoś kto się zna.
Hamulec zwolniony
- samochód jest nowy, więc o syfie w filtrze powietrza nie ma mowy,
- auto przepchnę dziś na luzie i zobaczę....
u99artur pisze:No ja się kulam do pracy 5km, do tego co chwila z córką do szkoły muzycznej do centrum też 5km w jedną stronę. Gorzów to miasto średniej wielkości i nie ma dłuższych odcinków spokojnej jazdy... u mnie wychodziło 10-10,5 L/100km... ostatnio miałem 9,4 po przejechaniu 560km ale w tym było 90km trasy. Teraz od zatankowania mam zrobione jakieś 140km i komp pokazuje 9,7L średnio... staram się patrzeć na chwilowe spalanie, tam gdzie się da utrzymywać 2tys obrotów - widzę, że wtedy jest spalanie najmniejsze. Najgorzej jak się toczę na "dwójce"
no to tylko pozazdrościć
ja naprawdę się staram jeździć "eco", przewidywać przyszłość, hamować silnikiem i nie męczyć auta niepotrzebnie..... a i tak 14l spala (a auto nowe - ma dopiero 3,5 tys przebiegu).
eeee, ja tu się ciągle zastanawiam czy coś u mnie nie tak bo widzę, że niektórzy to mieli w mieście i po 8,5 ale jak widzę Twoje 14 to już jestem spokojniejszy
olej ASO bo oni tylko wg instrukcji mogą Ci pół samochodu wymienić, znajdź jakiegoś speca w okolicy i może będzie miał pomysł, bo chyba normalne takie spalanie nie jest... jaką masz średnią prędkość pokazaną przez kompa? ja około 24-26km/h jak jeżdżę tylko po mieście
u99artur pisze: jaką masz średnią prędkość pokazaną przez kompa? ja około 24-26km/h jak jeżdżę tylko po mieście
20-21 km/h
rzecz w tym, że auto ma 3 miesiące (więc nie bardzo chcę, żeby ktoś w nim grzebał poza ASO) - wiadomo gwarancja.
Generalnie, kiedy zastanawiałem się czy benzyna czy diesel - brałem pod uwagę, że będzie spalał 10-11... no może 12 jak zaszaleję ---- ale 14 l to troszkę wg. mnie za dużo
Gdzieś jest jakiś byk w elektronice albo uszkodzony przewód paliwowy bo moja nie wiem jak bym nie męczył ciężko jest osiągnąć 10L na sto a co tu dopiero ponad 14cie...
Czyli generalnie dalej muszę z tym walczyć ...
Mi tylko raz udało się pojechać do pracy i z powrotem przy wartości ~11l - to jest jak na razie rekord! - ale to była niedziela, całkowity spokój i luz na drodze.
Ale skoro wszyscy dalej twierdzą, że 10-11 to jest norma.... i raczej ciężko jest zwiększyć spalanie - coś musi być nie tak z tą moją zafcią.
A jak wygląda u Was wobec tego spalanie na trasie?
- u mnie - droga krajowa 7l
- przy 120 km/h - około 7,5-8
- przy 140 km/h około 9
hohoho pisze:
A jak wygląda u Was wobec tego spalanie na trasie?
- u mnie - droga krajowa 7l
- przy 120 km/h - około 7,5-8
- przy 140 km/h około 9
czy to też są wyniki duże?
A to dziwne... bo pali Ci w trasie podobnie jak mój... ale po mieście kręcisz rekordy tym bardziej, ze wspomniałeś, że masz kawałek spokojnej jazdy 70km/h... u mnie jak mogę pojechać kawałek spokojnie gdzie można 60-70 to wtedy mi ładnie schodzi spalanie bo chwilówki pokazuje 4-6L/100km... za to jak zatankowałem tylko i pojeździłem pierwsze 5 km po mieście to miałem 12.5 ale jak już mówiłem po 100km spadło mi do 9,7 średnio
no nie mam pojęcia - tak jak powiedział kolega Piasek to u mnie nie jest żebym musiał się starać aby osiągnąć 10L, ale w granicach 10+/-0,5 L w mieście na razie się trzymam, widzę znaczną poprawę jak się zrobiło cieplej - ale mam ją dopiero 2 miesiące, zobaczymy jak poużywam dłużej
o ja pierdzielę.... no to jest niemożliwe... ja się martwiłem jak na początku po zakupie jeszcze w zimnym czasie miałem w mieście 10,5... bo inni tu się chwalą 8,5-9L w mieście... ale jak widzę Twoje "osiagi" to mi się słabo robi
ASO mówi, że nic nie dolega? No przecież przekraczasz spalanie jakie podaje OPEL wg instrukcji czyli musi być coś nie tak
B.T.W. - fajny ten wyświetalcz, u mnie na TID wszystko osobno trzeba wyświetlać
Ostatnio zmieniony 22 maja 2015, 10:30 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.
tOmki pisze:Taki mały OT, jak zrobić ta dodatkowa linie ze średnim spalaniem ?
nie zrobisz dodatkowej linii, to jest zależne od producenta wyświetlacza, tak ty, jak i ja mamy tylko dwie linie dotyczące info o spalaniu i km jakie jeszcze zrobisz na paliwie w baku
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.