Czyszczenie odmy 1,9 CDTI 150 KM
Czyszczenie odmy 1,9 CDTI 150 KM
Witam! jak w temacie proszę o jakieś wskazówki co do czyszczenia odmy gdzie się znajduje i jak ją krok po kroku rozebrać. Myślę że przy takich mrozach jakie mamy to przyda się taki poradnik!
Ostatnio zmieniony 24 paź 2017, 20:14 przez nynek11, łącznie zmieniany 2 razy.
http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... dzie-jest/ coś mam ale może ktoś coś jeszcze podpowie!
Witam.U mnie w Zośce chyba się przytkała odma , wywaliło bardzo dużo oleju przez bagnet cała niedziela była dniem sprzątającym .Dobrze ze na dniach mam wymianę oleju , ale doprowadzic silnik do stanu czystości przy - 12 masakra.Gdzie szukać tej odmy?Pomoże ktoś?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
zbigpuch pisze:Witam.U mnie w Zośce chyba się przytkała odma , wywaliło bardzo dużo oleju przez bagnet cała niedziela była dniem sprzątającym .Dobrze ze na dniach mam wymianę oleju , ale doprowadzic silnik do stanu czystości przy - 12 masakra.Gdzie szukać tej odmy?Pomoże ktoś?
nynek11 pisze:http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... dzie-jest/ coś mam ale może ktoś coś jeszcze podpowie!
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
WITAM mam banalny problem co trzeba zdjąć, odkręcić zeby pokazała sie odma, szukałem jej 2 dni ale bez skutecznie, moze ktokolwiek widział, ktokolwiek wie i zaradzi lub ewentualnie poratuje jakimś zdjęciem z lokalizacja odmy w moim Z19DT 07r.
Pozdro dla wszystkich zafiromaniaków!
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
TEMAT Z FORUMclinick pisze:WITAM mam banalny problem co trzeba zdjąć, odkręcić zeby pokazała sie odma, szukałem jej 2 dni ale bez skutecznie, moze ktokolwiek widział, ktokolwiek wie i zaradzi lub ewentualnie poratuje jakimś zdjęciem z lokalizacja odmy w moim Z19DT 07r.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam wszystkich zarejestrowanych...
mam pytanie zastanawia mnie co to jest za wylot przy filtrze oleju z prawej strony obudowy patrząc od spodu auta,
czy może on być powiązany z wlotem do obudowy filtra powietrza od spodu?
http://zapodaj.net/bf65a2269c26.jpg.html
Pozdrawiam.
mam pytanie zastanawia mnie co to jest za wylot przy filtrze oleju z prawej strony obudowy patrząc od spodu auta,
czy może on być powiązany z wlotem do obudowy filtra powietrza od spodu?
http://zapodaj.net/bf65a2269c26.jpg.html
Pozdrawiam.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Odkopuję, ponieważ w miarę pilnie potrzebuję wsparcia technicznego.
Niedawno pojawił mi się w czasie jazdy przedziwny szum/syk. Początkowo nie potrafiłem określić źródła, ponieważ hałas pojawiał się przy obciążeniu silnika w czasie przyspieszania. Chwila męczenia silnika z moim specem od mechaniki i okazało się, że to syk powietrza wyrzucanego przez wlew oleju. Poszperałem trochę w sieci i wszyscy sugerowali problem z zapchaną odmą. Dziś odma oraz przewody zostały dokładnie przeczyszczone, chociaż okazało się, że nie są jakoś szczególnie zabrudzone. Problem pozostał. Powietrze cały czas mocno ucieka przy wkręcaniu obrotów i mocy jest odczuwalnie mniej. Jakieś pomysły?
Niedawno pojawił mi się w czasie jazdy przedziwny szum/syk. Początkowo nie potrafiłem określić źródła, ponieważ hałas pojawiał się przy obciążeniu silnika w czasie przyspieszania. Chwila męczenia silnika z moim specem od mechaniki i okazało się, że to syk powietrza wyrzucanego przez wlew oleju. Poszperałem trochę w sieci i wszyscy sugerowali problem z zapchaną odmą. Dziś odma oraz przewody zostały dokładnie przeczyszczone, chociaż okazało się, że nie są jakoś szczególnie zabrudzone. Problem pozostał. Powietrze cały czas mocno ucieka przy wkręcaniu obrotów i mocy jest odczuwalnie mniej. Jakieś pomysły?