Czyszczenie odmy 1,9 CDTI 150 KM

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
nynek11

Czyszczenie odmy 1,9 CDTI 150 KM

#1 Post autor: nynek11 »

Witam! jak w temacie proszę o jakieś wskazówki co do czyszczenia odmy gdzie się znajduje i jak ją krok po kroku rozebrać. Myślę że przy takich mrozach jakie mamy to przyda się taki poradnik!
Ostatnio zmieniony 24 paź 2017, 20:14 przez nynek11, łącznie zmieniany 2 razy.

adasko

#2 Post autor: adasko »

chyba nikt tego jeszcze nie robił bo na forum nie znalazlem opisu :oops: :oops: jak ci się uda to zamieść fotorelacje! :piwo: :piwo:

nynek11

#3 Post autor: nynek11 »

http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... dzie-jest/ coś mam ale może ktoś coś jeszcze podpowie!

loockness

#4 Post autor: loockness »

witam dołocze sie do tematu odmy w moim opelku po odpaleniu auta wyrzuca olej bagnetem i mysle czy to moze byc wina odmy czy ma ktos jakis pomysł prosze o pomoc

nynek11

#5 Post autor: nynek11 »

Proponuje zacząć od czyszczenia odmy czyli seperatora czarna puszka za silnikiem trzymają ją dwie śruby i wychodzą z niej trzy węże przemyć ją benzyną ekstrakcyjną i dobrze wysuszyć .Jest powyżej post co do odmy. Pzdr

cieniassss

#6 Post autor: cieniassss »

nynek11 pisze:przemyć ją benzyną ekstrakcyjną
proponuję naftą

zbigpuch

#7 Post autor: zbigpuch »

Witam.U mnie w Zośce chyba się przytkała odma , wywaliło bardzo dużo oleju przez bagnet cała niedziela była dniem sprzątającym .Dobrze ze na dniach mam wymianę oleju , ale doprowadzic silnik do stanu czystości przy - 12 masakra.Gdzie szukać tej odmy?Pomoże ktoś?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#8 Post autor: Bodek »

zbigpuch pisze:Witam.U mnie w Zośce chyba się przytkała odma , wywaliło bardzo dużo oleju przez bagnet cała niedziela była dniem sprzątającym .Dobrze ze na dniach mam wymianę oleju , ale doprowadzic silnik do stanu czystości przy - 12 masakra.Gdzie szukać tej odmy?Pomoże ktoś?
nynek11 pisze:http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... dzie-jest/ coś mam ale może ktoś coś jeszcze podpowie!
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

clinick

#9 Post autor: clinick »

WITAM mam banalny problem co trzeba zdjąć, odkręcić zeby pokazała sie odma, szukałem jej 2 dni ale bez skutecznie, moze ktokolwiek widział, ktokolwiek wie i zaradzi lub ewentualnie poratuje jakimś zdjęciem z lokalizacja odmy w moim Z19DT 07r.
Pozdro dla wszystkich :driver: zafiromaniaków!

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#10 Post autor: Bodek »

clinick pisze:WITAM mam banalny problem co trzeba zdjąć, odkręcić zeby pokazała sie odma, szukałem jej 2 dni ale bez skutecznie, moze ktokolwiek widział, ktokolwiek wie i zaradzi lub ewentualnie poratuje jakimś zdjęciem z lokalizacja odmy w moim Z19DT 07r.
Pozdro dla wszystkich :driver: zafiromaniaków!
TEMAT Z FORUM
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

clinick

#11 Post autor: clinick »

chyba ślepy jestem, albo w Z19DT zafira B musi być inaczej to zrobione bo nie ma za blokiem koło filtra paliwa tej odmy... :>

danio
Bywalec
Imię: Daniel
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#12 Post autor: danio »

Też jestem ciekaw jak to dokładnie wygląda u mnie. Narazie jest za zimno aby siedzieć w garażu

clinick

#13 Post autor: clinick »

Witam wszystkich zarejestrowanych...
mam pytanie zastanawia mnie co to jest za wylot przy filtrze oleju z prawej strony obudowy patrząc od spodu auta,
czy może on być powiązany z wlotem do obudowy filtra powietrza od spodu?

http://zapodaj.net/bf65a2269c26.jpg.html

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
#14 Post autor: Flora »

Odkopuję, ponieważ w miarę pilnie potrzebuję wsparcia technicznego.
Niedawno pojawił mi się w czasie jazdy przedziwny szum/syk. Początkowo nie potrafiłem określić źródła, ponieważ hałas pojawiał się przy obciążeniu silnika w czasie przyspieszania. Chwila męczenia silnika z moim specem od mechaniki i okazało się, że to syk powietrza wyrzucanego przez wlew oleju. Poszperałem trochę w sieci i wszyscy sugerowali problem z zapchaną odmą. Dziś odma oraz przewody zostały dokładnie przeczyszczone, chociaż okazało się, że nie są jakoś szczególnie zabrudzone. Problem pozostał. Powietrze cały czas mocno ucieka przy wkręcaniu obrotów i mocy jest odczuwalnie mniej. Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
#15 Post autor: czarekcw »

Za speca się nie uważam ale sprawdzales układ dolotowy od samego IC do silnika? Bo tu już mi podchodzi układ doładowania. Może jakaś rura przepuszcza powietrze i temu nie masz mocy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”