Lekkie dodanie gazu Z18XER

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
cysiu100

Lekkie dodanie gazu Z18XER

#1 Post autor: cysiu100 »

Od paru dni posiadam Zafire B z silnikiem Z18XER. Do tej pory jjezdzilem dieslem i stad moje pytanie. Na wolnych obrotach dodaje lekko gaz z milimetr i nic potem kolejny i przygazowuje na okolo 1600 obrotow potem delikatnie spada i trzyma 1400. Popuszcze lekko gaz spada calkiem na 900. Nie ma jakby mozliwosci utrzymania np obrotow 1200. Benzyny tak maja ze odrazu przygazowuja od razu mocniej? A moze to efekt elektronicznej przepustnicy?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2015, 22:24 przez cysiu100, łącznie zmieniany 1 raz.

cysiu100

#2 Post autor: cysiu100 »

Może ktoś sprawdzić u siebie w Zafirze B 1.8 jaka jest reakcja na minimalne wciśnięcie gazu? W ogóle doczytałem że ciężko płynnie z tym silnikiem się rusza i łatwo przypalić sprzęgło, może to efekt tych obrotów co opisałem wyżej.

cysiu100

#3 Post autor: cysiu100 »

To sam ze sobą porozmawiam, jak nikt nie chciał mi sprawdzić. Wychodzi na to że ten typ tak ma. Przepustnica czysta. Auto jak jedzie, toczy się, można przygazować jak się chce, np na 1100 obrotów. Tak trzymając nogę na gazie, auto na luzie się toczy aż się zatrzymuje, wtedy automatycznie obroty wędrują wyżej, ponad 1500 obrotów. Może to jakiś myk, żeby przy ruszaniu miał wyższe obroty i nie zgasł. Dlatego też wyczytałem opinię, że z tym silnikiem łatwo przypalić sprzęgło.

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#4 Post autor: Rafoooo »

Nie mam silnika 1.8, ale jakieś bajki mi tu opowiadasz, jak to nie można utrzymać obrotów? przecież to jest zależne od nacisku na pedał gazu, raczej nie ma takiego myku o którym mówisz, czyli musi być coś nie tak, dopadnij kogoś z okolicy kto ma zafirę, nawet obcą osobę i zapytaj, a przy okazji poleć forum ZKP :P ( że tak niby przypadkowo :lol: )
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

cysiu100

#5 Post autor: cysiu100 »

Jak na razie nikogo nie upolowałem z zafirą, może na forum ktoś z silnikiem 1.8 wsiądzie, naciśnie gaz i mi odpisze :). Ale u mnie jest tak jak pisze, czułość gazu zmienia się gdy auto jedzie lub stoi.

u99artur
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#6 Post autor: u99artur »

czołem, też od niedawna mam Zafirkę, też od Andrzeja chyba kupowałeś ;) i się jej uczę i niektóre rzeczy wydają mi się niepewne czy tak ma być czy nie ;) ja np. nie wiem czy dobrze jest wszystko z mocą... czasem mam wrażenie że idzie jak diabeł a czasem tak średnio, ale to nie wiem czy tylko moje wrażenie czy coś nie tak - najlepiej byłoby pojeździć czyjąś i porównać ;)

co do Twojego problemu jak będę miał chwilkę to sprawdzę jak u mnie z tym gazem i dam Ci znać

Awatar użytkownika
gardi1
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Oznaczenie silnika: Z18XEP
#7 Post autor: gardi1 »

Ok, co mam Ci sprawdzić?>
Zośka Z18XER

u99artur
Mieszkaniec
Oznaczenie silnika: costam
#8 Post autor: u99artur »

u mnie jest tak:

zapalam i ruszam i mam to gdzieś ;) ale dzisiaj specjalnie poczekałem ;) zatem:

zapalam - obroty ~1000 i lekko się wahają, samochód sam sobie kilka razy dodaje gazu do 1200 i spada... :mrgreen: cokolwiek to znaczy... dobra ruszam, ujechałem 500m i staję... obroty już stabilne ~900 i nic nie dyga... dodaję gazu - milimetr faktycznie nie daje nic ;) no i chyba to normalne bo to nie F1, dodaję ciut więcej i obroty wchodzą, ale jestem w stanie je kontrolować - oczywiście te ruchy pedałem choćby minimalne powodują zmiany przy tak niskich obrotach, ale spokojnie jestem w stanie wybalansować sobie 1200 czy 1400 itp., oczywiście im wyższe obroty tym łatwiej je utrzymywać

mam nadzieję, że cokolwiek to pomoże

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#9 Post autor: Maćku »

Opel już tak chyba ma ja zauważyłem, że ma większy luz niż w BMW ( wiem zaś porównuje do beemek, tylko takie miałem dotychczas :lol: ) bynajmniej nie widzę tu nic nadzwyczajnego tym bardziej, że podobni mam w służbowym Traficku... miałem okazję tez jeździć i30 nową tam pedał gazu jest identyczny jak w BMW czyli nie "wiszący" a "stojący" i reakcja na lekkie wciśnięcie jest od razu nie ma tzw. "pustego pola"
Obrazek

cysiu100

#10 Post autor: cysiu100 »

Mi dziala to tak ze nawet reka probowalem wciskac i milimetr brak reakcji kolejy milimetr i przytrzymanie to obroty podskakuja na 1500 po czym schodza do 1400 i sie trzymaja. Jak odpuszce minimalne leca w dol na 900. Ciezko jest wycyrklowac noga np 1200, minimalny ruch powoduje zmiany. Tak jest na postoju ale zrobilem eksperyment - jak auto sie toczy pare km/h noga moge sobie ustawic np 1200 i tak trzymam az auto sie przestaje toczyc, nie zmieniam polozenia nogi na gazie to w momencie zatrzymania obroty sam podbija troche do gory. Nie umiem inaczej tego opisac
Ostatnio zmieniony 06 maja 2015, 21:36 przez cysiu100, łącznie zmieniany 1 raz.

muzgrze
Debiutant
Imię: Grześ
Oznaczenie silnika: Z18XER

#11 Post autor: muzgrze »

Witam,
trzy lata temu po zakupie ZB Z18xer miałem problemy z ruszaniem (poprzedni Astra F 14) - albo ZB zbierała się mułowato i krótkie skoki do przodu albo wyła. Jakiś czas jeździłem na włączonym sporcie i lepiej mi to wychodziło. Teraz problem już nie istnieje, kwestia przyzwyczajenia. Co do trzymania obrotów na luzie to muszę sprawdzić.

cysiu100

#12 Post autor: cysiu100 »

To jeszcze jeden eksperyment. Na postoju wrzuccie sobie bieg wsteczny i trzymajac sprzeglo zobaczcie jak gaz chodzi, mozna bez problemu stabilnie utrzymac obroty 1100. Tak trzymajac obroty, wylaczcie wsteczny, u mnie odrazu przygazowuje sam. Pierwszy raz widze takie cuda.

cysiu100

#13 Post autor: cysiu100 »

Napisze ktos jeszcze jak ma w takim silniku? Tylko ja mam tak zepsuty :mrgreen: ?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2015, 20:37 przez cysiu100, łącznie zmieniany 1 raz.

muzgrze
Debiutant
Imię: Grześ
Oznaczenie silnika: Z18XER

#14 Post autor: muzgrze »

Z tym gazem na wstecznym to ja nie mam czegoś takiego. Zwiększenie obrotów i wachlowanie dźwignią nic nie zmienia. Obroty stabilne.

cysiu100

#15 Post autor: cysiu100 »

To w takim razie co ja mogę mieć nie tak? Coś komputerem ktoś przeprogramował czy gdzie szukać?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”