Właściwie co ile kilometrów wymiana oleju GM 5W30 w Z18XER?
- koval
- Debiutant
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Właściwie co ile kilometrów wymiana oleju GM 5W30 w Z18XER?
Witam,
pytanie może banalne dla większości forumowiczów ale nie znalazłem żadnych postów na ten temat: co ile w praktyce wymieniać olej GM 5W30 w Zafirze B 1.8?
Przez ubiegłe 2 lata jeździłem 10000 km rocznie więc sprawa była prosta. W tym roku zaszaleliśmy w wakacje i przez 10 miesięcy po wymianie oleju przejechaliśmy 11000km. Tymczasem na karteczce pod maską mechanik (nie aso) napisał: "Opel 5W30" oraz że kolejna wymiana po przejechaniu 12000km. Zastanawia mnie to bo z tego co kojarze aso zaleca wymianę oleju co 30000km lub po roku. Jeździłem też służbową astrą 3 (tyle że dieslem) i pamiętam że wymiana oleju była co 30000 km. Najchętniej pojechałbym na wymianę za 2 miesiące ale czeka mnie jeszcze jedna trasa i być może wtedy będzie przejechane 14000km od ostatniej wymiany. Zastosować się do wskazania z karteczki czy spokojnie poczekać aż upłynie rok od ostatniej wymiany?
Pozdrawiam
pytanie może banalne dla większości forumowiczów ale nie znalazłem żadnych postów na ten temat: co ile w praktyce wymieniać olej GM 5W30 w Zafirze B 1.8?
Przez ubiegłe 2 lata jeździłem 10000 km rocznie więc sprawa była prosta. W tym roku zaszaleliśmy w wakacje i przez 10 miesięcy po wymianie oleju przejechaliśmy 11000km. Tymczasem na karteczce pod maską mechanik (nie aso) napisał: "Opel 5W30" oraz że kolejna wymiana po przejechaniu 12000km. Zastanawia mnie to bo z tego co kojarze aso zaleca wymianę oleju co 30000km lub po roku. Jeździłem też służbową astrą 3 (tyle że dieslem) i pamiętam że wymiana oleju była co 30000 km. Najchętniej pojechałbym na wymianę za 2 miesiące ale czeka mnie jeszcze jedna trasa i być może wtedy będzie przejechane 14000km od ostatniej wymiany. Zastosować się do wskazania z karteczki czy spokojnie poczekać aż upłynie rok od ostatniej wymiany?
Pozdrawiam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
W książce serwisowej jest co 30 tys. - ale nie zalecam
W zależności ile robisz rocznie.
Dobrze jest raz w roku - jedni mówią, że przed zimą, drudzy, że na wiosnę.
Jak robisz do 15 - raz w roku wystarczy
W zależności ile robisz rocznie.
Dobrze jest raz w roku - jedni mówią, że przed zimą, drudzy, że na wiosnę.
Jak robisz do 15 - raz w roku wystarczy
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- prymus2103
- Bywalec
- Imię: Robert
- Auto: Opel Astra
- Model: J
- Oznaczenie silnika: A14NEL
- Kontakt:
Ja wymieniam co 10tyś . chociaż ja leje 5w50 Mobila ale co tam niech Zośka ma na oleju nigdy nie oszczędzam.
PS. nie lej GM-a.
PS. nie lej GM-a.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2015, 10:28 przez prymus2103, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/autoserwisplos ... e=bookmark
Montaż Instalacji Gazowych LPG - http://www.lpgtech.pl/
Sprawy niemożliwe załatwiam od ręki , na cuda trzeba chwilę poczekać :-)
Montaż Instalacji Gazowych LPG - http://www.lpgtech.pl/
Sprawy niemożliwe załatwiam od ręki , na cuda trzeba chwilę poczekać :-)
Panowie , nie wiem dlaczego tak stanowczo odradzacie koledze stosowania oleju GM? Ja w swojej poprzedniej Zośce 2,2 DTi przez 3 lata corocznie lałem GM półsyntetyk i nie miałem żadnych problemów a poza tym auto mi wcale oleju nie brało . Cena dość niska bo chyba płaciłem ok 80zł za bańkę. Ja mam dobrą opinie o tym oleju tym bardziej ,że do poprzedniej VIKI B 1,8 X18XE1 równiez lałem ten olej i również nie było problemów. To tyle , jeśli chodzi o moja opinię
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
Przychylam się do opinii Jarka.Silnik mojego auta od nowości jest zalewany GM-em,nie mam z nim żadnego problemu i nie widzę przeciwwskazań,żeby tego oleju nie używać.jarecki69 pisze:Panowie , nie wiem dlaczego tak stanowczo odradzacie koledze stosowania oleju GM? Ja w swojej poprzedniej Zośce 2,2 DTi przez 3 lata corocznie lałem GM półsyntetyk i nie miałem żadnych problemów a poza tym auto mi wcale oleju nie brało . Cena dość niska bo chyba płaciłem ok 80zł za bańkę. Ja mam dobrą opinie o tym oleju tym bardziej ,że do poprzedniej VIKI B 1,8 X18XE1 równiez lałem ten olej i również nie było problemów. To tyle , jeśli chodzi o moja opinię
Oczywiście!
- koval
- Debiutant
- Auto: Zafira
- Model: B
Dziękuję za odpowiedzi. Uśredniając to co napisaliście, olej powinno się zmienić po 13000km czyli 1000 więcej niż napisał mechanik ;-)
Uśredniając ja i mój pies mamy po 3 nogi :-D
Uśredniając ja i mój pies mamy po 3 nogi :-D
Ostatnio zmieniony 21 sie 2015, 09:35 przez koval, łącznie zmieniany 2 razy.