[B]Spalanie 1.8 benzyna
[B]Spalanie 1.8 benzyna
Witam forumowicze, postanowiłem również utworzyć nowy post, a mianowicie :
"ILE WAM PALĄ WASZE ZOSIEŃKI 1.800CCM BENZ.?"
Moja 150KM w mieście pali 10l/100, 10,5 w lecie klima
W trasie 8-8,5l/100km w 2 os. dorosłe i 2 dzieci,
9,5l w zeszłym roku w 4 os dorosłe + 2 dzieci (w drodze do Chorwacji z box-em na dachu)
na autostradzie ok. 140/km/h
Oczywiście benzyna (autko nie gazowane)
"ILE WAM PALĄ WASZE ZOSIEŃKI 1.800CCM BENZ.?"
Moja 150KM w mieście pali 10l/100, 10,5 w lecie klima
W trasie 8-8,5l/100km w 2 os. dorosłe i 2 dzieci,
9,5l w zeszłym roku w 4 os dorosłe + 2 dzieci (w drodze do Chorwacji z box-em na dachu)
na autostradzie ok. 140/km/h
Oczywiście benzyna (autko nie gazowane)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 17:51 przez Woytas, łącznie zmieniany 2 razy.
Trasa w Polsce
Uploaded with ImageShack.us
Miasto - 8-8.3 l/100km
Największe spalanie to 11 l/100km - autostrada do Pragi 7 os. na pokładzie i gaz w podłodze
Uploaded with ImageShack.us
Miasto - 8-8.3 l/100km
Największe spalanie to 11 l/100km - autostrada do Pragi 7 os. na pokładzie i gaz w podłodze
Shell'a, musisz wyjątkowo delikatnie jeździć jelsi masz 8.3 w miesice lub komputer Cie troche przekłamuje. Moja fabia 1.4 pali w miesice 8.5 , a zafira w dieslu pali mi 8.5-8.8. Zdaje sobie tez sprawe miasto miastu nierówne....u mnie jazda od swiateł do swiateł.... a po drodze jeszcze koreczki...shell'a pisze: Miasto - 8-8.3 l/100km
Czy delikatnie ?
ja to nazywam -"normalnie" - naukę jazdy "oszczędnej lecz nie wolnej" zacząłem ładnych parę lat temu - VW Transporter , Zosia A no i teraz B.
Co do miasta- to masz rację - miasto, miastu nie równe - podałem spalanie z ostatniego pobytu we Wrocławiu i z Warszawy .
A co do Twojej Fabii - to i tak mało pali , mój pierwszy "super" shello-wóz -VW GOLF MK1 z silnikiem 1.1 w mieście palił 10 l
ja to nazywam -"normalnie" - naukę jazdy "oszczędnej lecz nie wolnej" zacząłem ładnych parę lat temu - VW Transporter , Zosia A no i teraz B.
Co do miasta- to masz rację - miasto, miastu nie równe - podałem spalanie z ostatniego pobytu we Wrocławiu i z Warszawy .
A co do Twojej Fabii - to i tak mało pali , mój pierwszy "super" shello-wóz -VW GOLF MK1 z silnikiem 1.1 w mieście palił 10 l
Ja ma 1,6 - ale też napiszę odnośnie spalania
Przy spokojnej jeździe w mieście brała mi 8,5 litra benzyny na 100km
w mieszanym brała mi 7,5 a w trasie 6,5 litra (max 120km/h przy wyprzedzaniu a tak to 100)
W trakcie badań bez żony przedstawia się to tak - 9 w mieście 8,5 mieszany 8 trasa
a teraz jak mam LPG to bierze ok 10/10,5 litra w mieście a w trasie przy spokojnej potrafi zejść do 8 a przy szybkiej to 9/9,5
co do spalania benzyny:
w aucie zastępczym stylem jazdy spowodowałem średnie spalanie w ZB 1,7 dieselku ok 12 litrów w tym część to była jazda po trasie także noga z gazu a spalanie zmaleje
Przy spokojnej jeździe w mieście brała mi 8,5 litra benzyny na 100km
w mieszanym brała mi 7,5 a w trasie 6,5 litra (max 120km/h przy wyprzedzaniu a tak to 100)
W trakcie badań bez żony przedstawia się to tak - 9 w mieście 8,5 mieszany 8 trasa
a teraz jak mam LPG to bierze ok 10/10,5 litra w mieście a w trasie przy spokojnej potrafi zejść do 8 a przy szybkiej to 9/9,5
co do spalania benzyny:
jak dla mnie to nie ma co się sugerować wynikiem innej osoby - uważam że po prostu jest to różnica w stylu jazdy danego kierowcy, ile osób podróżuje autem itpWoytas pisze:wow. to spora różnica!
Poczekam jeszcze jak inni, może mam cuś nie halo ze spalaniem
w aucie zastępczym stylem jazdy spowodowałem średnie spalanie w ZB 1,7 dieselku ok 12 litrów w tym część to była jazda po trasie także noga z gazu a spalanie zmaleje
-
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Średnia z kilku tysięcy kilometrów (10 tkm) to 7,7 l/100km
- w większości trasa z 4 osobami 2+2+bagaż
Ostatnio:
- jazda szybka (autostrada) + korki w mieście z 3 osobami + pełny bagażnik - 8,6 l/100 km i to było moje najwyższe spalanie ponoć można trochę więcej
Ogólnie wyrabiam się do 8 l/100 jako średnia
- w większości trasa z 4 osobami 2+2+bagaż
Ostatnio:
- jazda szybka (autostrada) + korki w mieście z 3 osobami + pełny bagażnik - 8,6 l/100 km i to było moje najwyższe spalanie ponoć można trochę więcej
Ogólnie wyrabiam się do 8 l/100 jako średnia
Hehehe to ja się wyłamie
Spalanie po mieście i bliskie okolice to około 10 l/100km
Po trasie przy prędkości od 80 do 110 w granicach 6-8 l/100km
Przy 140-160 już z 13-15 potrafi pokazać (Raczej zawyża gdyż ilość benzyny w baku drastycznie nie maleje )
Niestety nogę trochę mam ciężkawą i lubię przydepnąć gdy to możliwe więc może dlatego
Spalanie po mieście i bliskie okolice to około 10 l/100km
Po trasie przy prędkości od 80 do 110 w granicach 6-8 l/100km
Przy 140-160 już z 13-15 potrafi pokazać (Raczej zawyża gdyż ilość benzyny w baku drastycznie nie maleje )
Niestety nogę trochę mam ciężkawą i lubię przydepnąć gdy to możliwe więc może dlatego
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
to ja się tutaj wypowiem troszkęWoytas pisze:najlepiej jest starać się utrzymywać 2500 obr/min ? czy jakąś inną wartość sobie przyjąłeś
Normalnie przy spokojnym utrzymywaniu predkości to czasem nawet i w okolicach 2000 2200 mam
Jak włączam się do ruchu i przyśpieszam to generalnie do 3-3,5 kręce
Przy wyprzedzaniu nie mam limitów, w zalezności od biegu i obciązenia wyprzedzam od ok 2800 do 5000