Dziwne "ćwierkanie" pod maską
Dziwne "ćwierkanie" pod maską
Witam , mam mały problem. Po wymianie paska wieloklinowego oraz rolki prowadzącej, tej co jest niżej po 2 dniach usłyszałem dziwne ćwierkanie z okolic w/w paska. Wymieniłem napinacz wraz z rolką i dalej ćwierka. Czy to może wolnobieżka na tym kole co jest najbardziej z przodu? Co radzicie koledzy? popryskać wudekiem i poczekać na rozwój sytuacji czy wymieniać dalej wszystko co ma łożyska ?
Witam koledzy. A oto jak rozwiązano problem ćwierkania pod maską mojej Zośki. Podszedł kolega i poprosił żebym podniósł maskę i odpalił silnik. Oczywiście zaczęło "ćwierkać" a gość poprosił mnie o troszkę wody i polał na pasek. Diagnoza była szybka i konkretna. Mam już się niczego nie czepiać , niczego nie wymieniać, tylko popsikać odpowiednim środkiem pasek żeby się odtłuścił i przestał tak podstępnie się ślizgać, tym bardziej że był wymieniony 2 tygodnie temu i po ptakach.
pozdrawiam
pozdrawiam
Te tłuste łapy mechanika to tak nie do końca, bo po użyciu specjalnego spraya i odtłuszczeniu paska ćwierkot ustaje od ręki ale już po nocce w garażu z ranka znów trzeba popsikać i tak w kółko. Pytałem w kilku warsztatach i z tymi paskami to różnie bywa, czasami taki wypust pasków się zdarzy i taki ich urok ale prędzej czy później pasek przestaje się ślizgać. Wszyscy dają miesiąc na ułożenie się paska a jak dalej będzie ćwierkał to go po prostu wymienię.
- pivovar
- Bywalec
- Imię: Jarek
- Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
miałem również takie cykanie/ćwierkanie pod maską, ale tylko na zimnym silniku.
Miałem 134 tys km bez wymiany paska mikro, więc go sobie wymieniłem jakiś ponad miesiąc temu - i ćwierkało dalej - fakt po polaniu wodą ćwierkanie ustawało.
Teraz zrobiłem kompletny rozrząd - i dziś rano na zimnym silniku - 0 słownie "zero" cykania ćwierkania. Gdzieś już czytałem, chyba na forum vectry,
że cykanie komuś też zniknęło po wymianie rozrządu ale czy to reguła ...
Miałem 134 tys km bez wymiany paska mikro, więc go sobie wymieniłem jakiś ponad miesiąc temu - i ćwierkało dalej - fakt po polaniu wodą ćwierkanie ustawało.
Teraz zrobiłem kompletny rozrząd - i dziś rano na zimnym silniku - 0 słownie "zero" cykania ćwierkania. Gdzieś już czytałem, chyba na forum vectry,
że cykanie komuś też zniknęło po wymianie rozrządu ale czy to reguła ...
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)