Dziwne "ćwierkanie" pod maską

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Wawrzyn73

Dziwne "ćwierkanie" pod maską

#1 Post autor: Wawrzyn73 »

Witam , mam mały problem. Po wymianie paska wieloklinowego oraz rolki prowadzącej, tej co jest niżej po 2 dniach usłyszałem dziwne ćwierkanie z okolic w/w paska. Wymieniłem napinacz wraz z rolką i dalej ćwierka. Czy to może wolnobieżka na tym kole co jest najbardziej z przodu? Co radzicie koledzy? popryskać wudekiem i poczekać na rozwój sytuacji czy wymieniać dalej wszystko co ma łożyska ?

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

miałem identyczne objawy...to normalne...ustąpiły po 1 miesiącu.

Wawrzyn73

#3 Post autor: Wawrzyn73 »

Witam koledzy. A oto jak rozwiązano problem ćwierkania pod maską mojej Zośki. Podszedł kolega i poprosił żebym podniósł maskę i odpalił silnik. Oczywiście zaczęło "ćwierkać" a gość poprosił mnie o troszkę wody i polał na pasek. Diagnoza była szybka i konkretna. Mam już się niczego nie czepiać , niczego nie wymieniać, tylko popsikać odpowiednim środkiem pasek żeby się odtłuścił i przestał tak podstępnie się ślizgać, tym bardziej że był wymieniony 2 tygodnie temu i po ptakach.
pozdrawiam

Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Czyli tłuste łapy mechanika i to ta przyczyna?

Wawrzyn73

#5 Post autor: Wawrzyn73 »

Te tłuste łapy mechanika to tak nie do końca, bo po użyciu specjalnego spraya i odtłuszczeniu paska ćwierkot ustaje od ręki ale już po nocce w garażu z ranka znów trzeba popsikać i tak w kółko. Pytałem w kilku warsztatach i z tymi paskami to różnie bywa, czasami taki wypust pasków się zdarzy i taki ich urok ale prędzej czy później pasek przestaje się ślizgać. Wszyscy dają miesiąc na ułożenie się paska a jak dalej będzie ćwierkał to go po prostu wymienię.

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

jak pisałem, mi przestał ślizgac po 1 miesiącu ale były dni, że w ogóle nie ślizgał....a były dni, że ślizgał....i zauważyłem że ślizgał w mokre, wilgotne dni.

Awatar użytkownika
pivovar
Bywalec
Imię: Jarek
Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#7 Post autor: pivovar »

miałem również takie cykanie/ćwierkanie pod maską, ale tylko na zimnym silniku.
Miałem 134 tys km bez wymiany paska mikro, więc go sobie wymieniłem jakiś ponad miesiąc temu - i ćwierkało dalej - fakt po polaniu wodą ćwierkanie ustawało.
Teraz zrobiłem kompletny rozrząd - i dziś rano na zimnym silniku - 0 słownie "zero" cykania ćwierkania. Gdzieś już czytałem, chyba na forum vectry,
że cykanie komuś też zniknęło po wymianie rozrządu ;) ale czy to reguła ...
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”