Samoistne rozpoczynanie nauki małej dawki paliwa - Zafira B 1.7 CDTi

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Karol_bydgoski
Imię: Karol
Auto: Zafira B 1.7 CDTi/Vectra B 2.0 DTi
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z17DTJ

Samoistne rozpoczynanie nauki małej dawki paliwa - Zafira B 1.7 CDTi

#1 Post autor: Karol_bydgoski »

Witam.

Po przeszukaniu forum stwierdziłem że nikt chyba nie spotkał się z podobnym problemem jak ja.
Mianowicie, jeżeli chodzi o auto, jest nim Zafira B 1.7 CDTi 110km, rok 2008r. 220 tys. km przebiegu.
Na wstępie powiem że około pół roku temu wymieniłem SCV, nowy, DENSO kod po oryginale GM spisany z VINu.
Chińskim OP-COMem przeprowadziłem kilkukrotnie naukę malej dawki paliwa. Auto zaczęło chodzić bez zarzutu, obroty OK.
Nauka małej dawki wyświetlałą się jednak wciąż jako "NIENAUCZONE", no ale OK. Auto działa OK więc pomyślałem trudno.
Przelatałem tak około 6 - 8 tys. km w czasie chyba 5 miesięcy i w tym momencie zaczyna się problem.
Mianowicie po rozgrzaniu, zatrzymaniu auta np. na światłach i odczekaniu 4 - 6 sekund auto wchodzi na obroty do około 1300 i strasznie klepie, po dotknięciu pedału gazu sprawa ustaje na kolejne kilka sekund.
Dziś na spokojnie usiadłem do tematu, myślę spróbuje przeprowadzić naukę małej dawki, i ku mojemu zdziwieniu gdy rozgrzałem auto, i włączyłem panel nauki małej dawki, zauważyłem że gdy silnik wchodził na obroty pole z adnotacją "NIEAKTYWNY" samo wskoczyło na "AKTYWNY". Dodam że ręcznie z OP-COMA nie aktywowałem tej funkcji.
I tu moje pytanie, co sądzicie o sprawie. Kolejna wymiana czujnika SCV? Spotkał się ktoś z podobny tematem?
Strzałeczka, do następnego. CZEŚĆ! :ok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”