Opel zafira B 2009r. 1.7cdti problem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Maverick91
Imię: Mateusz
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTJ

Opel zafira B 2009r. 1.7cdti problem

#1 Post autor: Maverick91 »

Witam serdecznie na samym początku chciałbym nadmienić, że jestem nowym użytkownikiem forum i bardzo proszę o wyrozumiałość.

Otóż wraz z Żoną miesiąc temu staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami nowego samochodu. Przesiadka nastąpiła z Corsy C na Zafire B.
Może opiszę całą sytuację co mnie nie pokoi i co wprawia mnie w zakłopotanie.

Po zakupie auta skumałem się ze znajomym mechanikiem na wymianę: Oleju wraz z filtrami, wymianę rozrządu, klocków i tarcz hamulcowych wszystkich. Zasygnalizowałem swojego mechaników również to, że mam wrażenie, że kierownica ciężko chodzi tzn inaczej niż do tej pory w korsie. Wiem i rozumiem, że jest większe auto ale chyba to też tak nie działa, że jedną ręką ciężko się kręci na parkingu. To mnie zastanawia. Dodatkowo chciałbym wam tutaj podesłać i zostawić link do YT, gdzie przy maksymalnym skręceniu kierownicy coś syczy ? piszczy ? Jak odpuszczę kierownicę z maxa to przestaje. Gdyby ktoś mógł mi pomóc i wskazać co może być przyczyną. Należy się wsłuchać dokładnie. Zastanawiam się czy to nie jest maglownica. Nie wiem nie znam się i dlatego tu się zjawiłem by poprosić was o pomoc LINK: https://youtu.be/Y7e98eWgrDc

Jest jeszcze jeden element, który ostatnio zaniepokoił mnie i kosztował trochę pieniędzy. Otóż podczas urlopu na parkingu można powiedzieć, że straciłem pedał sprzęgła zaczął zapadać się w podłogę.
Oddałem auto do serwisu / mechanika, gdzie mój Ojciec naprawia swój samochód. Otóż panowie z warsztatu określili temat, że została uszkodzona pompka sprzęgła wraz z pompą hamulcową. Ponieważ podczas ostatniej wymiany płynów ktoś zamiast płynu halucowego nalał oleju ? wymienili to i teraz ma być niby spokój lecz mam uważać i obserwować auto. Ze względu, jeśli ten olej się dostanie do pompy abs i sprzęgła to czeka mnie duży wydatek.

Bardzo przepraszam jeśli określiłem swój problem i prośbę o pomoc w złym dziale. Proszę mi wybaczyć. Ale po tym kiedy pojawiły się te problemy chciałbym znaleźć pomoc i nie ukrywam, że budzi mój niepokój.

Serdecznie dziękuje i pozdrawiam

Maverick91
Imię: Mateusz
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTJ

#2 Post autor: Maverick91 »

Mały edit udało mi się dzisiaj ustalić skąd jest ten dzwięk. Otóź ten dziwny pisk dobiega z kolumny kierownicy. Kiedy skręciłem maksymalnie kierownicą w jedną ze stron i przyłożyłem ucho do kierownicy stamtąd dobiegał ten niepokojący dźwięk. Pytanie teraz czy rzeczywiście moje strzały, że to kolumna kierownicy jest uszkodzona okażą się prawdą

Kewals
Świeżak
Imię: Sławek
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: Kewals »

Jeżeli chodzi o pierwszy problem to przyczyna może być prozaiczna - za mało płynu w układzie wspomagania. Miałem kiedyś taką sytuację w Nissanie, wyraźnie cięższa praca układu kierowniczego i dziwne odgłosy pod maską w skrajnych położeniach kierownicy. Po sprawdzeniu i dolaniu około 200 ml płynu do wspomagania objawy zniknęły. Pozostał oczywiście do likwidacji wyciek .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”