[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)
[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)
Witam
Szukamy z żonką samochodu 7 osobowego i padło na Opla Zafirę lub VW Torana. I tak jak w drugim przypadku czytałem sporo o automatycznej skrzyni DSG montowanej w VW tak nie mogę znaleźć nic o automacie instalowanym w opelku. Proszę wiec Was o jakieś info co sądzicie o tym wynalazku jak się spisuje jak jest z awaryjnością. Z góry wielkie dzięki za info. Pozdrawiam Paweł
Szukamy z żonką samochodu 7 osobowego i padło na Opla Zafirę lub VW Torana. I tak jak w drugim przypadku czytałem sporo o automatycznej skrzyni DSG montowanej w VW tak nie mogę znaleźć nic o automacie instalowanym w opelku. Proszę wiec Was o jakieś info co sądzicie o tym wynalazku jak się spisuje jak jest z awaryjnością. Z góry wielkie dzięki za info. Pozdrawiam Paweł
Ostatnio zmieniony 18 lut 2017, 18:17 przez gorgy, łącznie zmieniany 5 razy.
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Zafira B to nie jest to dość popularne auto w automacie.
Nie wiem czy w Vectrach C 1.9CDTI 150KM są te same silniki, ale szukając kiedyś info na ich temat czytałem raczej pozytywne opinie o tych skrzyniach.
Problemy były z autami z pierwszych lat produkcji 2003/2004, bo chłodnica oleju w skrzyni szwankowała. Później wadę wyeliminowano i śmigały dobrze.
Poza tym ASO nie zalecało zmian oleju w skrzyni co też prowadziło do szybszego zużycia (warto to robić co ok 100kkm).
Ogólnie zwolennicy ASB nie narzekają raczej na te skrzynie w Vectrach.
Ja jeździłem 2 automatami i żaden mi do gustu nie przypadł i póki co będę jeździł manualem
Aha a na Twoim miejscu wziąłbym Tourana po lifcie z DSG, te skrzynie są naprawdę chwalone
Ale może ktoś się jeszcze wypowie o Zafirze B w automacie... są jacyś użytkownicy?
Pozdr.
M.
Nie wiem czy w Vectrach C 1.9CDTI 150KM są te same silniki, ale szukając kiedyś info na ich temat czytałem raczej pozytywne opinie o tych skrzyniach.
Problemy były z autami z pierwszych lat produkcji 2003/2004, bo chłodnica oleju w skrzyni szwankowała. Później wadę wyeliminowano i śmigały dobrze.
Poza tym ASO nie zalecało zmian oleju w skrzyni co też prowadziło do szybszego zużycia (warto to robić co ok 100kkm).
Ogólnie zwolennicy ASB nie narzekają raczej na te skrzynie w Vectrach.
Ja jeździłem 2 automatami i żaden mi do gustu nie przypadł i póki co będę jeździł manualem
Aha a na Twoim miejscu wziąłbym Tourana po lifcie z DSG, te skrzynie są naprawdę chwalone
Ale może ktoś się jeszcze wypowie o Zafirze B w automacie... są jacyś użytkownicy?
Pozdr.
M.
Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników skrzyń automatycznych. Jadąc ostatnio autostradą A4 podczas totalnej masakry śniegowej zauważyłem dziwny objaw, a mianowicie jadąc na 6 lub 5 biegu po zdjęciu nogi z gazu przy około poniżej pewnych obrotów czułem wyraźne "pływanie" auta co zanikało przy trochę wyższych obrotach. Czy w takich warunkach powinienem przełączyć na manual i redukować biegi wcześniej niż zrobi to automat? Z góry dziękuję za wytłumaczenie. Przy okazji chciałem zapytać jakie spalanie odnotowujecie w swoich automatach (ja mam wersję 1.9 CDTI ze skrzynią 6-biegową tiptronic)? Mam Zafirę dopiero dwa miesiące i na razie osiągam trochę powyżej 7.5 litra przy jeździe mieszanej (trochę w trasie, trochę miasto). Czy to jest w normie?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 22:45 przez atmt, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Pare dni temu sprowadziłem auto - Zafira B, 1.9 120KM, automat.
Mam pewien problem, mianowicie auto przy np hamowaniu nie wysprzęgla się, tylko gaśnie. Żeby z biegu wstecznego ruszyć do przodu muszę przy cofającym aucie wrzucić "D" i nienaturalnie ruszać.
Obstawiam sprzęgło, jednak dopiero na piątek umówiłem się na diagnostykę.
Może ktoś z Was spotkał sięz tym problem i/lub może polecić zaufanego mechanika w tym temacie z Warszawy lub okolic.
Z góry dziękuję,
Pare dni temu sprowadziłem auto - Zafira B, 1.9 120KM, automat.
Mam pewien problem, mianowicie auto przy np hamowaniu nie wysprzęgla się, tylko gaśnie. Żeby z biegu wstecznego ruszyć do przodu muszę przy cofającym aucie wrzucić "D" i nienaturalnie ruszać.
Obstawiam sprzęgło, jednak dopiero na piątek umówiłem się na diagnostykę.
Może ktoś z Was spotkał sięz tym problem i/lub może polecić zaufanego mechanika w tym temacie z Warszawy lub okolic.
Z góry dziękuję,
Mam zafirę B 1.9 cdti 150 km automat i nie wiem co ile kilometrów wymienia się olej w skrzyni biegów?W serwisie powiedzieli ,że się nie wymienia ale ja wiem ,że lepiej wymienic,czy ktoś wie coś na ten temat?