[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
gorgy

[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)

#1 Post autor: gorgy »

Witam
Szukamy z żonką samochodu 7 osobowego i padło na Opla Zafirę lub VW Torana. I tak jak w drugim przypadku czytałem sporo o automatycznej skrzyni DSG montowanej w VW tak nie mogę znaleźć nic o automacie instalowanym w opelku. Proszę wiec Was o jakieś info co sądzicie o tym wynalazku jak się spisuje jak jest z awaryjnością. Z góry wielkie dzięki za info. Pozdrawiam Paweł
Ostatnio zmieniony 18 lut 2017, 18:17 przez gorgy, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#2 Post autor: Maciek »

Interesuje Cię Zafira A czy B?

Pozdr.
M.

gorgy

#3 Post autor: gorgy »

Maciek pisze:Interesuje Cię Zafira A czy B?

Pozdr.
M.
Interesuje nas model z 2006 roku! śliczne autko :)
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, 12:33 przez gorgy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak

#4 Post autor: Maciek »

Zafira B to nie jest to dość popularne auto w automacie.

Nie wiem czy w Vectrach C 1.9CDTI 150KM są te same silniki, ale szukając kiedyś info na ich temat czytałem raczej pozytywne opinie o tych skrzyniach.
Problemy były z autami z pierwszych lat produkcji 2003/2004, bo chłodnica oleju w skrzyni szwankowała. Później wadę wyeliminowano i śmigały dobrze.

Poza tym ASO nie zalecało zmian oleju w skrzyni :shock: co też prowadziło do szybszego zużycia (warto to robić co ok 100kkm).

Ogólnie zwolennicy ASB nie narzekają raczej na te skrzynie w Vectrach.
Ja jeździłem 2 automatami i żaden mi do gustu nie przypadł i póki co będę jeździł manualem ;)

Aha a na Twoim miejscu wziąłbym Tourana po lifcie z DSG, te skrzynie są naprawdę chwalone ;)

Ale może ktoś się jeszcze wypowie o Zafirze B w automacie... są jacyś użytkownicy?

Pozdr.
M.

gorgy

#5 Post autor: gorgy »

Bardzo dziękuje cenne to uwagi. Jeszcze poczekamy może ktoś z użytkowników automatów zechce dodać parę słów od siebie. Z niecierpliwością czekamy na informacje :)

gorgy

#6 Post autor: gorgy »

[shadow=red]Stało sie!! Kuplem!! Zafira 1.9 tdi z automatem !![/shadow]

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak

#7 Post autor: Maciek »

gorgy, gratulacje, powinieneś być zadowolony.
Napisz coś więcej o autku i wrzuć jakieś fotki :)

Pozdr.
M.

kicaj

#8 Post autor: kicaj »

gratki i zmien oznaczenie silnika to nie VAG...

slawinek

#9 Post autor: slawinek »

gorgy spoko ja mam zafirolotkę w automaciku.Brykam nią 6 rok i wierz mi nic a nic ze skrzynką złego się nie stało.Mam 4 biegową skrzynkę z magicznym guzikiem S.

Zawsze już będę automacikami śmigał - są fajne :D
pozdr

atmt

#10 Post autor: atmt »

Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników skrzyń automatycznych. Jadąc ostatnio autostradą A4 podczas totalnej masakry śniegowej zauważyłem dziwny objaw, a mianowicie jadąc na 6 lub 5 biegu po zdjęciu nogi z gazu przy około poniżej pewnych obrotów czułem wyraźne "pływanie" auta co zanikało przy trochę wyższych obrotach. Czy w takich warunkach powinienem przełączyć na manual i redukować biegi wcześniej niż zrobi to automat? Z góry dziękuję za wytłumaczenie. Przy okazji chciałem zapytać jakie spalanie odnotowujecie w swoich automatach (ja mam wersję 1.9 CDTI ze skrzynią 6-biegową tiptronic)? Mam Zafirę dopiero dwa miesiące i na razie osiągam trochę powyżej 7.5 litra przy jeździe mieszanej (trochę w trasie, trochę miasto). Czy to jest w normie?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 22:45 przez atmt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak

#11 Post autor: Maciek »

Jak dla mnie spalanie jest w normie jak na diesla w automacie.

A co do jazdy automatem to musisz sam zredukować bieg - tak samo w sytuacji zjeżdżania z góry, gdy trzeba hamować silnikiem.

Pozdr.
M.

Petrol

#12 Post autor: Petrol »

Ja mam 1.9 - 120hp automat srednie spalnie na dystansie 10tkm - 6,8l/100km (wskazania kompa).

stephan

#13 Post autor: stephan »

Witam.

Pare dni temu sprowadziłem auto - Zafira B, 1.9 120KM, automat.
Mam pewien problem, mianowicie auto przy np hamowaniu nie wysprzęgla się, tylko gaśnie. Żeby z biegu wstecznego ruszyć do przodu muszę przy cofającym aucie wrzucić "D" i nienaturalnie ruszać.

Obstawiam sprzęgło, jednak dopiero na piątek umówiłem się na diagnostykę.
Może ktoś z Was spotkał sięz tym problem i/lub może polecić zaufanego mechanika w tym temacie z Warszawy lub okolic.

Z góry dziękuję,

HappySales77

#14 Post autor: HappySales77 »

Czy udalo sie zlikwidować problem, co bylo przyczyna ?

lysy2305

#15 Post autor: lysy2305 »

Mam zafirę B 1.9 cdti 150 km automat i nie wiem co ile kilometrów wymienia się olej w skrzyni biegów?W serwisie powiedzieli ,że się nie wymienia ale ja wiem ,że lepiej wymienic,czy ktoś wie coś na ten temat?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”