Światła Dzienne - wersja skandynawska
Moderator: Sebu$
witam mam takowe pytanie kupiłem takie swiatełka http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI. ... OU:GB:1123 tylko teraz mam pytanie jak je najlepiej podłączyć ????? czy jest dużo roboty żeby wpiąć do przełącznika świateł tam gdzie jest miejsce na przeciwmgielne przednie pozdrawiam i czekam na porady a dla każdego
Maila nie masz co pisać bo zdaje się że gościu wogóle nie czyta maili albo nie odpowiada, sesemesów też nie polecam bo jest podobny efekt jak z mailami.
Do gościa trza po prostu dzwonić uporczywie aż do skutku.
Nie powiem, dogadałem się z gościem i zapłaciłem umówioną kwotę, ale dostawa zajęła dobre pół roku, a to gościu części nie miał a to wysłał nie na ten adres... szkoda gadać, pewni byłoby krócej ale nie miałem czasu wydzwaniać i często zapominałem, że to zamawiałem i nadal czekałem.
Jeśli chodzi o samo urządzenie, to naprawdę jest wykonane świetnie, ( o niebo lepsze niż allegrowe rozwiązania), nie trzeba żadnych instrukcji podłączania wystających kabelków do gniazda fabrycznego. Należy jedynie znaleźć wtyczkę, wpiąć kostkę,wymienić bezpiecznik na dołączony do przesyłki i na tym kończy się montaż.
Kosteczka działa wyśmienicie, po odpaleniu silnika światła zapalają się po jakiś 3 sekundach (jedyny minus tego rozwiązania to to, że zapalenie świateł automatem nie wiąże się z tymi samymi reakcjami co po przekręceniu ręcznie pokrętła do świateł. Na automacie nie zapalisz świateł przeciwmgielnych i nie podświetlone są zegary, ale to nie jest jakaś straszna niedogodność, zawsze można ręcznie przekręcić pokrętło świateł i wszystko wraca do normy )
Do gościa trza po prostu dzwonić uporczywie aż do skutku.
Nie powiem, dogadałem się z gościem i zapłaciłem umówioną kwotę, ale dostawa zajęła dobre pół roku, a to gościu części nie miał a to wysłał nie na ten adres... szkoda gadać, pewni byłoby krócej ale nie miałem czasu wydzwaniać i często zapominałem, że to zamawiałem i nadal czekałem.
Jeśli chodzi o samo urządzenie, to naprawdę jest wykonane świetnie, ( o niebo lepsze niż allegrowe rozwiązania), nie trzeba żadnych instrukcji podłączania wystających kabelków do gniazda fabrycznego. Należy jedynie znaleźć wtyczkę, wpiąć kostkę,wymienić bezpiecznik na dołączony do przesyłki i na tym kończy się montaż.
Kosteczka działa wyśmienicie, po odpaleniu silnika światła zapalają się po jakiś 3 sekundach (jedyny minus tego rozwiązania to to, że zapalenie świateł automatem nie wiąże się z tymi samymi reakcjami co po przekręceniu ręcznie pokrętła do świateł. Na automacie nie zapalisz świateł przeciwmgielnych i nie podświetlone są zegary, ale to nie jest jakaś straszna niedogodność, zawsze można ręcznie przekręcić pokrętło świateł i wszystko wraca do normy )
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Dragon78, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Przeczytałem całą historię świateł dziennych led - Zafira A. Mam jedno pytanie (może głupie -nie jestem elektrykiem) - czy nie można ich po prostu podpiąć równolegle pod światła postojowe przednie bez konieczności stosowania przekaźników? U mnie światła postojowe zapalają się automatem po przekręceniu kluczyka, więc uniknę stosowania przekaźników itd., a jeżeli chodzi o redukcję zużycia prądu/paliwa to i tak to będzie w sumie 110W czyli ok 0,3-0,4 l paliwa. Co o tym sądzicie? Będę wdzięczny za wszelkie info od bardziej doświadczonych kolegów .
Przeczytałem całą historię świateł dziennych led - Zafira A. Mam jedno pytanie (może głupie -nie jestem elektrykiem) - czy nie można ich po prostu podpiąć równolegle pod światła postojowe przednie bez konieczności stosowania przekaźników? U mnie światła postojowe zapalają się automatem po przekręceniu kluczyka, więc uniknę stosowania przekaźników itd., a jeżeli chodzi o redukcję zużycia prądu/paliwa to i tak to będzie w sumie 110W czyli ok 0,3-0,4 l paliwa. Co o tym sądzicie? Będę wdzięczny za wszelkie info od bardziej doświadczonych kolegów .
Mihó, dzięki za odpowiedź, chyba masz rację z tymi światłami, faktycznie po włączeniu równoległym z postojowymi i po załączeniu mijania będą się świecić wszystkie....
Ledów jeszcze nie mam, mają być ze sterownikiem, mam nadzieję że wszystko ZAGRA, jeżeli nie to na pewno do Ciebie się odezwę. Pozdrawiam
Ledów jeszcze nie mam, mają być ze sterownikiem, mam nadzieję że wszystko ZAGRA, jeżeli nie to na pewno do Ciebie się odezwę. Pozdrawiam
Dzisiaj wydłubałem wtyczkę od modułu skandynawskiego.
Za pomocą miernika i schematu próbuję teraz rozszyfrować połączenia wg kolorów przewodów. Są następujące kolory przewodów:
dwa cienkie niebiesko-zielone: napięcie od kontrolki oleju (B)
czarny cienki: +12v po stacyjce
brązowy gruby
żółty gruby
szaro-zielony cienki
szaro-czarny gruby:
czerwony gruby- stałe: +12v [1] "30"
edit: znalazłem rozpiskę pinów http://forum.astratuningteam.pl/printvi ... daad29e1c3
czyli wg mojego porównania wtyczek:
1- 12V (+) (gruby czerwony) "30"
2- Uruchamianie świateł pozycyjnych (gruby szaro-czarny) "58L"
3- 12V (+) po uruchomieniu świateł przełącznikiem (szaro-zielony) "58K"
4- Uruchamianie świateł mijania (gruby żółty) "56B"
5- Masa (-) "B" (brązowy) "31"
6- 12V (+) ze stacyjki (zapłon) (czarny) "15"
7- puste "58R"
8- 12V (+) po zgaśnięciu kontrolki oleju (2niebiesko-zielone) "8"
Jak się walnąłem to proszę o poprawkę
Za pomocą miernika i schematu próbuję teraz rozszyfrować połączenia wg kolorów przewodów. Są następujące kolory przewodów:
dwa cienkie niebiesko-zielone: napięcie od kontrolki oleju (B)
czarny cienki: +12v po stacyjce
brązowy gruby
żółty gruby
szaro-zielony cienki
szaro-czarny gruby:
czerwony gruby- stałe: +12v [1] "30"
edit: znalazłem rozpiskę pinów http://forum.astratuningteam.pl/printvi ... daad29e1c3
czyli wg mojego porównania wtyczek:
1- 12V (+) (gruby czerwony) "30"
2- Uruchamianie świateł pozycyjnych (gruby szaro-czarny) "58L"
3- 12V (+) po uruchomieniu świateł przełącznikiem (szaro-zielony) "58K"
4- Uruchamianie świateł mijania (gruby żółty) "56B"
5- Masa (-) "B" (brązowy) "31"
6- 12V (+) ze stacyjki (zapłon) (czarny) "15"
7- puste "58R"
8- 12V (+) po zgaśnięciu kontrolki oleju (2niebiesko-zielone) "8"
Jak się walnąłem to proszę o poprawkę
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
kacper-73@wp.pl pisze:Witam mam problem z automatycznymi swiatłami mijania a mianowicie jak je wyłączyć , o ile wiem to nie ma tam tej kostki poruszanej na forum bezpiecznika 32 nie ma puste miejsce irytuje mnie to ze na postoju swiecą oslepiając sąsiadów a załączają sie w momencie wcisnięcia sprzegła i ruszeniu do przodu denerwuje mnie to strasznie pomożecie ?
Z A nie posiada automatycznych swiatel mijania
Moze wystarczy je manualnie wylaczyc zmieniajac polozenie przelacznika
Moze pomoze
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=14668
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ne&start=0
Ostatnio zmieniony 26 lut 2016, 19:23 przez SD72, łącznie zmieniany 6 razy.
bazyliszek72
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Jeśli nie masz bezpiecznika 32 to oznacza że ktoś sam sobie zrobił automatyczne zapalanie świateł.
Prawdopodobnie ktoś to zrobił na jakiś układzie lub przekaźniku.
W okolicach bezpieczników szukaj jakichś dodatkowych przewodów lub czarnego pudełeczka.
Jak coś znajdziesz to napisz a coś pomyślimy.
Prawdopodobnie ktoś to zrobił na jakiś układzie lub przekaźniku.
W okolicach bezpieczników szukaj jakichś dodatkowych przewodów lub czarnego pudełeczka.
Jak coś znajdziesz to napisz a coś pomyślimy.
Witajcie mam mały problem chcem zakupić takie oto światła led https://youtu.be/PYu00RLEJlM ale potrzebuje dopasować atrapki halogenów coś takiego http://allegro.pl/audi-a4-b8-07-atrapa- ... 32501.html czy wiecie może od jakiego samochodu będzie pasować?
Ostatnio zmieniony 04 mar 2016, 17:17 przez herkules, łącznie zmieniany 6 razy.
- Rafoooo
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
Nie Leszek ....... Ja tylko wkleiłem Twój link z góry który nie działał ..... bo Bazyli chciał widzieć o co Ci chodzi ......... żebyś się nie sugerował tym że to pasuje do twojego auta, bo na pewno nie pasuje :>
...... chociaż widzę, teraz że Ty edytowałeś chyba link na zupełnie inny??? ..... bo przedtem skopiowałem numer z twojego linku i wkleiłem niżej.
...... chociaż widzę, teraz że Ty edytowałeś chyba link na zupełnie inny??? ..... bo przedtem skopiowałem numer z twojego linku i wkleiłem niżej.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2016, 17:44 przez Rafoooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.
wspominać.