Czujnik temperatury zewnętrznej

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
FOKS
Świeżak
Model:

Czujnik temperatury zewnętrznej

#1 Post autor: FOKS »

Witam Klubowiczów!!! Mam pytanko, związane z czujnikiem temp. zewnętrznej, mianowicie po fali mrozów zaczął pokazywać wartości plusowe (powyżej 30 stopni Celsjusza) i się zmienia ale właściwej nie pokazuje. Może ktoś coś podpowie, czy to czujnik i jeżeli tak to gdzie go szukać. Dodam, że to ZAFIRA 2,2 DTI z 2002roku.

FOKS

samson

#2 Post autor: samson »

Tez mysle ze to czujnik , a znajdziesz go dokladnie na srodku dolnego grila .

FOKS
Świeżak
Model:

#3 Post autor: FOKS »

Ja mam jeszcze nadzieję, że może nasza kochana sól zimowa taki bajzel robi w czujniku.
Jechałem A4 w niedzielę i było jej sporo na drodze, i od tego momentu się zaczęło.
Podobno ma być trochę cieplej, to może uda się zrobić kąpiel z uwzględnieniem czujnika.

FOKS

boogoo

#4 Post autor: boogoo »

U mnie było tak samo.Po środowej trasie,w czwartek przy minus 15,pokazywał mi 55,5 stopnia :lol: .Więc zdiąłem go,wziąłem do domu i przemyłem wodą.Wysuszyłem na kaloryferze i założyłem.Gra jak ta lala 8) .

FOKS
Świeżak
Model:

#5 Post autor: FOKS »

I od tego zacznę . DZIĘKI

FOKS

---------scalone

Tak jak pisałem, wymontowałem ten czujnik, umyłem w benzynie ekstrakcyjnej i po wysuszeniu zamontowałem. Efekt marny, poziome kreski zamiast jakichkolwiek wskazań. Ale dzisiaj jeszcze raz umyłem i na kaloryfer, jak polecił boogoo. Dodatkowo pomierzyłem mu rezystancję i ze zmianą temp. zmieniała się (wniosek powinno być dobrze).
Zamontowałem do samochodu i o dziwo zaczął działać. Jak widzicie kaloryfer też musi byś.
FOKS

scaliłem /Dejna
Ostatnio zmieniony 06 sty 2010, 21:44 przez FOKS, łącznie zmieniany 1 raz.

boogoo

#6 Post autor: boogoo »

Ale,jeśli coś się nie tak dzieje się to psuje się?I kupiłem nowy oryginalny siemensa za 24zł i..... z a ł o ż y ł e m :mrgreen: ---by nie miec wątpliwości co do wskazań 8)

FOKS
Świeżak
Model:

#7 Post autor: FOKS »

Też wymieniłem na nowy, bo różnie mi temperaturę pokazuje.
Autko przyjechało z Włoch, a tam takie temperatury są nieosiągalne, i to może być powodem.

FOKS

dejna

#8 Post autor: dejna »

temat chyba zakończony...

Pozdrawiam i zamykam

Dejna

Zablokowany

Wróć do „Elektryka i elektronika”