[A] Problemy związane z oświetleniem kabiny - wnętrza

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
Oswietlenie wnetrz

#1 Post autor: Mattai »

Dlaczego nie moze wylaczyc sie oswietlenie kabiny?
Nie reaguje na zamkniecie drzwi ani na kluczyk...lacznie z odpaleniem...
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: BajBus »

sprawdź czy włącznik świateł nie jest "wyciągnięty"
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#3 Post autor: BajBus »

jacek2308 pisze:oczywiscie w 4 drzwiach
jeszcze w klapie... i we wlewce od paliwa :lol:

ja mówię o włączniku świateł pozycyjnych i mijania, ten po lewej stronie kierownicy...
Ostatnio zmieniony 05 gru 2009, 23:34 przez BajBus, łącznie zmieniany 1 raz.
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#4 Post autor: Mattai »

Ale, plama :D No tak jeszcze pewnie mnie to autko zaskoczy nie raz. W golfie tez taki przelacznik byl...co prawda nieco "ubozsza" instalacja nie obejmowala wewnetrznego oswietlenia.
Moze sie przyda kolejnym "zaskoczonym" nietypowym zachowaniem ostwietlenia.

Zamykamy
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

lukaszek_0583

#5 Post autor: lukaszek_0583 »

Cześć, mam następujący problem, otóż światło wewnątrz kabiny zapala mi się tylko jak otwieram przednie drzwi, natomiast nie oświeca sie jak otwieram tył. posprawdzałem sobie kable przy światełkach wewn. kabiny i nie reagują na tylne włączniki przy otwartych drzwiach, jak przekładam wyl z tylu na przód to przód dalej wywoluje świecenie a tył nie. gdzie i jak to poprzestawiać by było ok? z góry dziękuję:D pozdro

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#6 Post autor: firek »

Może najprosciej byłoby wymienic żarówkę, bo skoro czujniki dobre to moze odbiornik walniety :mrgreen:
Istnieje jeszcze mozliwośc połamanej dzwigienki od włącznika swiatła wewnętrznego w lampce podsufitki( ja tak miałem) Dzwigienka sie przestawia ale strikte nie działa Pozdrawiam

upkrzysiekk

#7 Post autor: upkrzysiekk »

Witam. Sorry, że tak między wódkę a zakąskę się wpycham, ale też mam pytanko - nieco inne chociaż z tej samej beczki: w mojej Zosi (a może tak jest we wszystkich!?) nie jestem w stanie uruchomić oświetlenia kabiny przy wszystkich zamkniętych drzwiach. W poprzedniej Zafirze z 1999 r na górnym światełku był wyłącznik - a w tej nie ma niczego takiego. Czyżby więc światło świeciło się tylko przy otwartych drzwiach?

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#8 Post autor: rzadki »

jak masz włącznik od świateł pozycyjnych i mijania, to weź go pociągnij do siebie :) powinno Cię "oświecić" ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

upkrzysiekk

#9 Post autor: upkrzysiekk »

rzadki - jesteś Gość. Zadziałało - dzięki

robert7807

#10 Post autor: robert7807 »

Może to jest śmieszne ale jak by mi nie powiedział poprzedni właściciel jak się włącza to bym w życiu się nie domyślił :lol:

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#11 Post autor: rzadki »

niby proste auto, a to tu to tam można coś zakamuflować :) ważne że działa i obyło się bez mechanika ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Cezar

#12 Post autor: Cezar »

hehe ja sie kapnolem po 1.5 roku uzytkowania oczywiscie przypadkiem. 2 letni synek mi pokazal dostal za to nagrode (zabawke) bo tatus w czasie jazdy otwieral drzwi :roll:

cbm80

#13 Post autor: cbm80 »

A wystarczylo przeczytac instrukcje ... :)

Cezar

#14 Post autor: Cezar »

no dokladnie kolego :D

Awatar użytkownika
Kraczan
Debiutant
Model:

#15 Post autor: Kraczan »

Nie jesteś sam kolego! Ja kiedyś podpatrzyłem, jak mój synek bawił się w samochodzie przy zamkniętych drzwiach z włączoną lampką w środku. Jak go zapytałem jak to zrobił, to prawie się rozpłakał, że coś zbroił :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”