Problemy związane z centralnym zamkiem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wadol82

#91 Post autor: wadol82 »

u mnie jak na złość pojawił się problem, kiedy zamykam z pilota zamki na 2 razy czyli na tzw ryglowanie załącza się alarm i tak powinno być wtedy też jeśli szyba jest otwarta to ją zamyka i tu pojawił się problem nie domyka szyby z tyłu prawej, kolejny problem jest taki że po załączeniu alarmu prawa tylna szyba po ok 3-5 min sama się otwiera. Polutowałem starą kostkę i jest to samo, może wie ktoś o co chodzi?

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#92 Post autor: mariusz_technik »

Przy silniku od szyby jest moduł (przyczepiony do silnika, wchodzi do niego złącze). Możliwe jest jego uszkodzenie, trzeba by ściągnąć tapicerkę i podmienić na próbę z innej Zafiry..

Adrik66

#93 Post autor: Adrik66 »

Hej mam prośbę do was dostałem od znajomego centralny zamek CARPROTECT BX20 z pilotem , aktualnie mam centralny zamek z pilota fabryczny ale pilot jest trwale uszkodzony ,
Prosiłbym o schemat który kabel połączyć z którym ,
i jak wygląda sprawa z immobiliserem bo mam w kluczyku
gdzie znajduje się stara fabryczna centralka i jak ją wypiąć żeby wpiąć aktualną

Nie posiadam żadnego schematu :-)

Pozdrawiam Adrian

pin 1 pomarańczowo - czarny

pin 2 biały

pin 3 zółty

pin 4 pomarańczowy

pin 5 biało- czarny

pin 6 zółto - czarny

pin 7 brązowy

pin 8 czerwony

pin 9 czarny

pin 10 czerowno czarny (ucięty)

niżej zworki

y4r0

#94 Post autor: y4r0 »

Witam, odświerzę temat, szkoda nowego wątku.
W Oplu Zafirze A po zlutowaniu wszystkich przewodów w tylnych dwrzwiach (obu) centralny działa tylko na tylną klapę i wlew paliwa. Zarówno z pilota jak i kluczyka w drzwiach. Czy to będzie awaiara gdzieś na przewodach czy nagle cztery śilniczki spaliło na raz ? Bezpiecznik nie był spalony.

marcin78

#95 Post autor: marcin78 »

witam moze ktos pomoze mam problem z zamykaniem i otwiraniem drzwi tylnich za kierowaca recznie wszystko dziala tylko z pilota nie idzie wszystkie sie zamykaja a te cholery nie chce co zrobic?
:mysli:

gacek237

#96 Post autor: gacek237 »

Panowie (Panie?). Szacun.
Zośka kupiona w styczniu od "prawdziwego" Niemca z domu. Powiedział, że przełamane przewody i nie działają szyby tylne oraz centralny z tyłu z prawej. Skubany nie kłamał. Ale do rzeczy.
WAŻNE!!!
Każdy kto bierze się za naprawę kabli, NIECH ODŁĄCZY AKUMULATOR (nie doczytałem postów). Ja tego nie zrobiłem i jak wyciągałem kable (pourywane) to poszły iskry, dym i smród. No i wytopiło lut na przewodzie oporowym w sterowniku centralnego (za plastikiem na prawym przednim nadkolu). Dzięki forum wiedziałem o co kamon i poprawienie lutu pomogło. A bezpiecznik nr 11 cały - nic mu się przy zwarciu faktycznie nie stało. Zośka jest z 2001 roku, a Niemiec już raz naprawiał i dodawał przewodu, a tu powtórka. Faktycznie mogliby zastosować inne rozwiązanie. Po zlutowaniu przewodów wszystko chodzi jak talala.
Fajnie, że znalazłem w tym temacie cenne informacje, które pomogły rozwiązać mi problem. Dzięki.

Marioneo

#97 Post autor: Marioneo »

hejka, mam chyba ten sam problem, lewy tył - nie działa centralny, prawy tył- szyba się nie opuszcza, jutro biorę się za lutowanie wiązek tylnych drzwi, wieczorem dam cynę jak poszło, pozdrawiam.

Marioneo

#98 Post autor: Marioneo »

wszystko polutowane, szyby działają, choć w pierwszej chwili nie działały i już myślałem, że to inna usterka, ale trzeba było wymienić bezpiecznik nr 17 (30A) i już wszystko ok. Taka rada dla was, trzeba rozebrać listwę plastykową na progu (dwie śrubki w bocznej kieszeni pod gumą i heja do góry) i wciągnąć wiązkę do środka, wtedy jest super dostęp i można sobie lutować. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Prymas
Świeżak
Imię: Przemek
Auto: Opel Zafira A 1.8 elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18xe
#99 Post autor: Prymas »

Siemka

U mnie gorzej....
Drzwi prawy tył,zaryglowane na amen. Centralny działa na wszystkie drzwi tylko nie na prawe tylne. Szyba z tyłu manual,kable sprawdzałem-całe,siłownika nie słychać (pewnie padł-no chyba że w centralce jest coś jeszcze do sprawdzenia ale ja się nie znam-może ktoś wie co jeszcze sprawdzić). Najgorsze jest to że wogóle drzwi nie mogę otworzyć (!!!!)dzieciaki wsiadają z jednej strony-kłopotliwe,oby boczku nie trzeba było rwać,bo nie mam dostępu do tych trzech dolnych śrub. POMOCY!!!

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#100 Post autor: gRZENIU »

Prymas, Spróbuj znaleść w wiązce która idzie z progu do drzwi przewody czarno-czerwony-otwieranie , a czrno-żółty - zamykanie ...

Najlepiej jak byś zrobił tak : rozłączył kosktę w progu do tych drzwi (aby nie zaszkodzić sterownikowi) i wpioł się w kostce + w przewód czarno-żółty , a - tylko dotknoł czarno-czerwony ... Jeżeli sterownik w drzwiach jest dobry to powinno się otworzyć ... :lol:

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#101 Post autor: Sebu$ »

Prymas pisze:Siemka

U mnie gorzej....
Drzwi prawy tył,zaryglowane na amen. Centralny działa na wszystkie drzwi tylko nie na prawe tylne. Szyba z tyłu manual,kable sprawdzałem-całe,siłownika nie słychać (pewnie padł-no chyba że w centralce jest coś jeszcze do sprawdzenia ale ja się nie znam-może ktoś wie co jeszcze sprawdzić). Najgorsze jest to że wogóle drzwi nie mogę otworzyć (!!!!)dzieciaki wsiadają z jednej strony-kłopotliwe,oby boczku nie trzeba było rwać,bo nie mam dostępu do tych trzech dolnych śrub. POMOCY!!!
przed uszkodzeniem zamykałeś na podwójne ryglowanie ?
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Prymas
Świeżak
Imię: Przemek
Auto: Opel Zafira A 1.8 elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18xe
#102 Post autor: Prymas »

Sebu$ pisze:
Prymas pisze:Siemka

U mnie gorzej....
przed uszkodzeniem zamykałeś na podwójne ryglowanie ?
Tak,na podwójne.

EDIT
gRZENIU pisze:Prymas, Spróbuj znaleść w wiązce która idzie z progu do drzwi przewody czarno-czerwony-otwieranie , a czrno-żółty - zamykanie ...

Najlepiej jak byś zrobił tak : rozłączył kosktę w progu do tych drzwi (aby nie zaszkodzić sterownikowi) i wpioł się w kostce + w przewód czarno-żółty , a - tylko dotknoł czarno-czerwony ... Jeżeli sterownik w drzwiach jest dobry to powinno się otworzyć ... :lol:
Sprawdzę za 2godz jak po nocce się ogarnę i dam znaka...
Ostatnio zmieniony 17 sie 2015, 13:01 przez Prymas, łącznie zmieniany 1 raz.

MuzzyCo

#103 Post autor: MuzzyCo »

Witam, mam taki problem. Zafira B 2005. Zostawiłem otwarte okno na noc i była ulewa. siedzenie kierowcy mokre, drzwi też. Auto otworzyłem z pilota, ale już zamknąć się nie da. Drugi kluczyk - tak samo. Zdejmowałem klemy, próbowałem synchronizować przez wciśnięcie zamykania w pozycji zapłon. Nie pomogło. Centralny nie działa również po przekręceniu kluczyka w drzwiach, ale działa z przycisku zamykania drzwi wewnątrz. Problem jest o tyle uciążliwy, że jestem w Chorwacji, Internet w roamingu, jutro wracam i będę musiał pilnować auta na postojach po drodze z załadowanym bagażnikiem. Może jest jakiś patent jak zamknąć wszystkie drzwi bez centralnego? A może musi wyschnąć ;-/
Dzięki za wszystkie sugestie.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2015, 10:29 przez MuzzyCo, łącznie zmieniany 1 raz.

grzesioo123

#104 Post autor: grzesioo123 »

Siema Sławek
Z całym szacunkiem do twojej osoby i wyrozumiałością dla problemu, ale najlepiej będzie jak zapytasz o to samo ale na forum Zafira B.

Pozdrowienia.

Grześ

grzesioo123

#105 Post autor: grzesioo123 »

Marioneo pisze:wszystko polutowane, szyby działają, choć w pierwszej chwili nie działały i już myślałem, że to inna usterka, ale trzeba było wymienić bezpiecznik nr 17 (30A) i już wszystko ok. Taka rada dla was, trzeba rozebrać listwę plastykową na progu (dwie śrubki w bocznej kieszeni pod gumą i heja do góry) i wciągnąć wiązkę do środka, wtedy jest super dostęp i można sobie lutować. Pozdrawiam.
Rozumiem, że akumulator odłączyłeś zanim zacząłeś lutować !? :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”