Kontrolka - przyszłe koszty
Moderator: Sebu$
Kontrolka - przyszłe koszty
Witam,
Jak kupowałem Zafirkę zapalona była kontrolka
Pan sprzedający twierdził, że zapaliła się ona przed wymianą oleju (i tego tez dotyczyła), a jako, że olej został zmieniony to wystarczy teraz podłączyć samochód pod komputer i usunąć nieaktualny już serwis.
Wyczuwam, że niezła bujda z tym poszła, ale cóż - problem trzeba rozwiązać.
Wiem, że muszę podjechać do serwisu, aby mi to zobaczyli, ale chciałbym wstępnie oswoić się z ewentualnymi kosztami. Możecie mi powiedzieć mniej więcej co to może być i jakie mogą być ewentualne koszty?
Kontrolka pali się cały czas. Kilka dni temu znajomy stwierdził, że mam zobaczyć, czy samochód nie blokuje np. prędkości (często nie chce przekroczyć 100 km/h), ale wszystko jest w porządku i Zafirka spokojnie leci 100, a nawet więcej. Może macie jakieś sposoby jak sprawdzić czego może to dotyczyć?
Jak kupowałem Zafirkę zapalona była kontrolka
Pan sprzedający twierdził, że zapaliła się ona przed wymianą oleju (i tego tez dotyczyła), a jako, że olej został zmieniony to wystarczy teraz podłączyć samochód pod komputer i usunąć nieaktualny już serwis.
Wyczuwam, że niezła bujda z tym poszła, ale cóż - problem trzeba rozwiązać.
Wiem, że muszę podjechać do serwisu, aby mi to zobaczyli, ale chciałbym wstępnie oswoić się z ewentualnymi kosztami. Możecie mi powiedzieć mniej więcej co to może być i jakie mogą być ewentualne koszty?
Kontrolka pali się cały czas. Kilka dni temu znajomy stwierdził, że mam zobaczyć, czy samochód nie blokuje np. prędkości (często nie chce przekroczyć 100 km/h), ale wszystko jest w porządku i Zafirka spokojnie leci 100, a nawet więcej. Może macie jakieś sposoby jak sprawdzić czego może to dotyczyć?
- Aliass
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
Zaopatrz sie w ELM 327.. koszt na allegro od 20zł
Poczytaj troszke
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=14229
Moze wystarczy tylko usunac bład i po problemie
A jesli nie to dowiesz się o co dokładnie chodzi;)
Poczytaj troszke
Ok, dzięki! Muszę w takim razie zrobić zakup na allegro i sprawdzić to samemu, może rzeczywiście taka operacja pomoże.Aliass pisze:Zaopatrz sie w ELM 327.. koszt na allegro od 20zł
Poczytaj troszke
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
1) wchodzimy do auta
2) zamykamy drzwi
3) pedal hamulca i gazu do dna (równocześnie)
4) przekrecamy kluczyk na pozycje II (nie zapalamy silnika!!)
Wtedy zaczął migać w różnym rytmie żółty silniczek i cały czas trzymając gaz i hamulec czekałem aż skończy migać i wtedy gaśnie kontrolka.
Liczysz mignięcia.
1 mignięcie to jeden
2 mignięcia to dwa
Itd
10 mignięć to zero
Kody masz tutaj
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=173&start=0
1) wchodzimy do auta
2) zamykamy drzwi
Wtedy zaczął migać w różnym rytmie żółty silniczek i cały czas trzymając gaz i hamulec czekałem aż skończy migać i wtedy gaśnie kontrolka.
Liczysz mignięcia.
1 mignięcie to jeden
2 mignięcia to dwa
Itd
10 mignięć to zero
Kody masz tutaj
Witam, próbowałem wszelakich sposobów żeby silniczek zaczął migac, ale nic z tego. Cał czas stała kontrolka Czyli, że nie ma błędu?Rybka pisze:Odczytaj błąd w taki sposób.
1) wchodzimy do auta
2) zamykamy drzwi
Liczysz mignięcia.
1 mignięcie to jeden
2 mignięcia to dwa
Itd
10 mignięć to zero
Kody masz tutaj
Znaleźć się na pewno znajdzie, kwestia za ile i czy w ogóle pomogąlawless pisze:No to musisz podjechać do kogoś a kilku fachmanów co ci błędy sprawdzą u nas się znajdziehaapaj pisze:Witam, próbowałem wszelakich sposobów żeby silniczek zaczął migac, ale nic z tego. Cał czas stała kontrolka Czyli, że nie ma błędu?
-
- Zafiromaniak
- Model:
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Zadziała metoda na zworkę w gnieździe diagnostycznym, tylko niech kolega sobie wujka google zapyta które piny zewrzeć. Generalnie w aucie gdzie pedał gazu był na linkę "pedałowanie" nie działa. Ale u wuja w Astrze G z 2000r silnik X16SZR zadziałało :-)Rybka pisze:Więc u ciebie "wypedałowanie " błędów nie działa.
Musisz jednak fejsa podpiąć.
Janusz
Sprbój tak wejdź do auta włóż kluczyk do stacyjki pedał gazu do dna tylko gazu i przekręć kluczyk w pozycję zapłonu. Patrz na licznik kilometrów tam powinien się pokazać numer błędu np ECN 0093. Spisz kod i wujek google powie ci co się dzieje. Jeżeli nic się nie pokaże to zdejmi klemę i odczekaj 5 minut jak błą powruci to sprubój ponownie jak nic nie pokaże to musisz podjechać pod kompa. Pozdrawiam.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Powinien zadziałać w aucie z przepustnicą na linkę, gdzie czujnik pedału gazu nie jest potencjometrem. Tak było w X18XE1 czyli w pierwszych 1.8 w Zafirach. Tak jak pisałem, u mojego wuja działało. Zdiagnozowałem w ten sposób padnięty elektryczny EGR. A szwagier wuja mechanik już "na pałę" gotów był wycinać zapchany katalizatorRybka pisze:Pewnie mowa o tym.
Obrazek
Kiedyš w astrze f ten trik działał.
Pewnie w zafirze też zadziała.
Janusz
Dzisiaj byłem na komputerze i Pan zdiagnozował kilka błędów. Jednak po usunięciu i ponownym odpaleniu pojawił się tylko błąd ABSu. Podejrzewał, że problemem jest albo połączenie na linii komputer hybrydowy - komputer ABS, albo niestety któreś z tych urządzeń.
Macie jakiś "domowy" sposób, żeby chociaż mi ta kontrolka zniknęła? Bo powiem szczerze, że w jeździe to nie przeszkadza ani trochę, wszystko chodzi jak w zegarku, tylko ta świadomość, że tam to się świeci!
Macie jakiś "domowy" sposób, żeby chociaż mi ta kontrolka zniknęła? Bo powiem szczerze, że w jeździe to nie przeszkadza ani trochę, wszystko chodzi jak w zegarku, tylko ta świadomość, że tam to się świeci!