podłączenie MID-a

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#16 Post autor: Janus »

krystian250 pisze:dzięki za informacje faktycznie mid z vectry fizycznie jest inny wiec zakupiłem mida z zafiry z polski menu i jak zrobi się cieplej to montuje tylko mam jeden problem bo nie wiem pod jaki pin podpiąć żeby pokazywało spalanie i czy jak podepnę pod jeden wtrysk czy to zadziała
Na 99% zadziała. Już to tutaj na forum ktoś doświadczalnie potwierdził
Janusz

krystian250
Świeżak
Model:

#17 Post autor: krystian250 »

witam koledzy mam pytanie zamontowałem mida tylko nie podłączyłem jeszcze pod komputer lub wtrysk którędy najszybciej i najprościej poprowadzić kabel do komory silnika i drugie pytanie mam cały czas błąd świateł stop a żarówki są ok z góry dzięki

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#18 Post autor: GOTI »

Za zbiornikiem płynu hamulcowego masz przejście do środka pojazdu

Odnośnie wyświetlania błędu są dwa wyjścia:
1) Uszkodzony moduł kontroli żarówek
2) Jeżeli nie posiadasz modułu to zmostkuj wyjścia "sprawdzania żarówek" z masą ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#19 Post autor: tomzam »

Odnośnie błędu stop to się zaświeca na początku sprawdzanie świateł stop a nie spalona żarówka
nie wiem jak w zafirze bo nie robiłem tego ale do vectry wstawiałem mida i trzeba zmienić czujnik śiwateł stop (ten pod pedałem hamulca) na taki z 4-rema wyjściami i podłączyć go do mida, wtedy po naduszeniu hamulca gaśnie komunikat

krystian250
Świeżak
Model:

#20 Post autor: krystian250 »

Zapala się od razu po wciśnięciu hamulca check a co do wyłacznika to mam na cztery piny możliwe ze coś le podłączyłem ale robiłem według opisu a pod jakie piny podpinałeś

Janus
Zafiromaniak
#21 Post autor: Janus »

tomzam pisze:Odnośnie błędu stop to się zaświeca na początku sprawdzanie świateł stop a nie spalona żarówka
nie wiem jak w zafirze bo nie robiłem tego ale do vectry wstawiałem mida i trzeba zmienić czujnik śiwateł stop (ten pod pedałem hamulca) na taki z 4-rema wyjściami i podłączyć go do mida, wtedy po naduszeniu hamulca gaśnie komunikat
Z tymi 4-pinami i MID-em to jest mit Koledzy. Czujnik z 4-pinami jest dla aut z tempomatem gdzie silnik ma elektroniczą przepustnicę (diesle i benzyny Z16, Z18XE, Z22SE).
MID-a podpina się normalnie na wyjście zasilania na światła stop i już (sprawdzenie czy światła mają sprawny bezpiecznik/zasilanie). Sprawność żarówek sprawdza już moduł kontroli żarówek i daje sygnal do MID-a.
Janusz

krystian250
Świeżak
Model:

#22 Post autor: krystian250 »

Myślę że ze błędem stopu dam rade ale którędy puścić przewód do komory silnika od mida do sterownika

Mietke21
Model:

#23 Post autor: Mietke21 »

Witam
Ja stanąłem przed montażem MIDa w zeszly weekend. Jeśli chodzi o kabel z ECU - ja puściłem u siebie przez dławik od linki służącej do otwierania maski. Było dość ciężko przepchnąć go ale i tak łatwiej niż fabrycznym przepustem za pompą hamulcową. Demontaż był wykluczony, a dostęp bardzo trudny. Ja od kabiny z za skrzynki bezpieczników wsadziłem długi śrubokręt przez gumkę, która przechodzi z kabiny do komory silnikowej (bez parcia - by nie porozrywać jej), następnie od komory silnikowej powoli popychałem kabel. Gdy wystawał już w kabinie kawałek to później poszło.
Co do sygnały z wtryskiwaczy. Napiszę dla potomnych bo sam szukałem a nikt na żadnym z forów mi nie pomógł jednoznacznie odpowiadając. Sygnał ten bierzemy (na pewno w Zafirach A z benzyniakami po faceliftingu) z dolnej wtyki z ECU idącej wiązką do wtyczki przy pompie hamulcowej. PIN przy wtyczce ECU nr 20, przy wtyczce przy pompie PIN nr 36. Kolor przewodu brązowo-czarny.
MID elegancko działa, przelicza spalanie itd..
Mam teraz problem z sygnałami z czujników których nie mam. Musze wpaść na pomysł jak je oszukać bo nie mam zamiaru ich montować.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#24 Post autor: Dziadek13 »

Tyle mogę może coś pomorze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 maja 2016, 19:11 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.

krystian250
Świeżak
Model:

#25 Post autor: krystian250 »

Witam jestem już po montażu mida sygnał dawki paliwa podłączyłem pod jeden wtrysk pokazuje spalanie tylko pokazuje dość małe spalanie bo w granicy 3.6l i jeszcze jeden problem z prędkością średnią pokazuje 35 km/h może ma ktoś jakiś pomysł co do przyczyny a jeszcze jedno nie podłaczyłem jednego pinu tego 31 bo w mojej wtyczce nie było przewodu co może bez tego nie działać pozdrawiam i proszę o pomoc

ja37

#26 Post autor: ja37 »

krystian250 pisze: sygnał dawki paliwa podłączyłem pod jeden wtrysk pokazuje spalanie tylko pokazuje dość małe spalanie bo w granicy 3.6l
Dziwisz się?
Pomnóż x4
Do MID jest specjalne wyjście z komputera silnika.

krystian250
Świeżak
Model:

#27 Post autor: krystian250 »

Ktoś na forum pisał ze tak będzie działać a tu lipa to będę musiał zrobić dodatkowy pin bo nie mam w wtyczce do sterownika a czy to też powoduje zaniżona prędkość w mid-dzie

Janus
Zafiromaniak
#28 Post autor: Janus »

ja37 pisze:
krystian250 pisze: sygnał dawki paliwa podłączyłem pod jeden wtrysk pokazuje spalanie tylko pokazuje dość małe spalanie bo w granicy 3.6l
Dziwisz się?
Pomnóż x4
Do MID jest specjalne wyjście z komputera silnika.
Panowie - i tak i nie. Może być wyjście sygnału spalania na MID-a, a może być po prostu zły kod silnika ustawiony w MID i tyle. MID-a się programuje pod silnik i pod rozmiar kół i opon.
Janusz

ja37

#29 Post autor: ja37 »

Panowie - i tak i nie. Może być wyjście sygnału spalania na MID-a, a może być po prostu zły kod silnika ustawiony w MID i tyle. MID-a się programuje pod silnik i pod rozmiar kół i opon.
Wiem.
Ale jak się podłącza sygnał pod jeden z wtrysków, to czego sie spodziewać?

Każdy silnik opla po 89 roku miał pin we wtyczce komputera ns MID.,
Nieraz nie było pinu, trza było dorobić.
Czy to był c12nz, czy c25xe
Nie ma tak, że się pod wtrysk podłacza i jest gitara, nawet w monowtryskach.

Fakt, że MID musi być zaprogramowany pod dany silnik.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2016, 21:19 przez ja37, łącznie zmieniany 1 raz.

Janus
Zafiromaniak
#30 Post autor: Janus »

Nie będę polemizował bo dla wielopunkta z jednej strony to ma sens :) Z drugiej strony jaki problem żeby MID przemnożył sobie sygnał jednego wtryskiwacza x4 :) ktoś tutaj w tym temacie napisał że wziął sygnał właśnie z wtryskiwacza i wszystko mu działało... ?
Ostatnio zmieniony 04 cze 2016, 21:36 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”