Problem z przygaśnietym podświetleniem liczników i MID

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
slavekd
Model:

Problem z przygaśnietym podświetleniem liczników i MID

#1 Post autor: slavekd »

Problem polega na tym że po wymianie niesprawnego włącznika świateł na nowy po włączeniu świateł następuje przygaśnięcie podświetlenia licznkika , MID a nawet informacji na klimatronik o kierunku i temperaturze. Pokrętło regulacji natężenia światła na max i ledwo coś widać, po zmroku słabiutko widać i kręcąć potencjometrem widać że on pracuje bo wygasza i podjaśnia ale ogólnie to swieci za słabo i w dzień jest proaktycznie niewidoczne. Czy to może być wina tego wymienionego włącznika świateł, czy (jak piszą gdzieniegdzie w necie) żarówki podświetlenia. Ktoś ma potwierdzone rozwiazanie takiej przypadłości?

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: MARCEL! »

Podobno na tanich zamiennikach tak się zdarza... Aczkolwiek, to raczej powinno być mocno wszystko podświetlone i nie działać poprawnie regulacja "w dół", tzn. ściemnianie (w niewystarczającym stopniu).

slavekd
Model:

#3 Post autor: slavekd »

A więc naprawione :D Faktycznie kupilem zamiennik nowy za 100 zamiast oryginala za 300 i tak jak pisałem po zainstalowaniu i włączeniu świateł podświetlenie przygasalo praktycznie do 0. Rozebralem ten przełącznik ostrożnie i poogladalem mechanizm okazało się że regulacja podświetlania działa na zasadzie 2 kółek zębatych. Jedno większe wychodzi na zewnątrz a drugie małe jest już na potencjometrze. Podczas kręcenia na max dużego kółka , małe dokrecało się do połowy, więc rozsunąłem je przekrecilem troche male kółko i złożyłem całość i jest ok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”