sonda lambda

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#31 Post autor: firek »

Szuwarek, to proponuje podjechać do jakiegoś sprawdzonego mechanika zajmującego sie djagnostyka silników
Jednym z powodów może być uszkodzony-nieszczelny EGR.

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Oznaczenie silnika: Z22SE
#32 Post autor: Szuwarek »

Egr to ja mam do wymiany :) - błąd 0400 - czyszczenie nic nie dało. Zakupiłem zaślepkę egr - i pytanie jak ją założę komputer "odgłupieje" ?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#33 Post autor: Harry200 »

Przy 1.6 nie powinien wyrzucać błędu..

waldemarp

#34 Post autor: waldemarp »

Mam problem z sondą lub innym elementem. W zafira z silnikime 1,8 125KM zapala się Check - druga sonda lambda, zbyt uboga mieszanka. Co może być przyczyną? na stacjach nic nie potrafili doradzić, po skasowaniu awari po przejechaniu kilku-kilkunastu km błąd powraca, jeżdżę obecnie na etylinie 98.

Zafirodriver

#35 Post autor: Zafirodriver »

Witam was serdecznie :) świeci mi już dłuższy czas check . Po podpięciu do kompa na obd II wykazało sondę. Czy do Zofiji A 1.8 125km oryginalne sondy były z Siemens'a ? Bo widzę, że cena jest nie mała. Naczytałem się tu że nie warto bulić w zamienniki ...

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#36 Post autor: janekW67 »

Oryginał to Siemens, spotykany również pod nazwą VDO (to to samo).
Oczywiście!

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#37 Post autor: Maćku »

Nie nie opłaca sie zamienników chyba że droższe tylko po co przepłacać... Z sonda nie do końca tak jest że to musi być akurat ona, może przepływka już siadać czujnik temp silnika wysyła złe informacje. Co nie zmienia faktu że sonda ma największe prawdopodobieństwo uszkodzenia.
Obrazek

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#38 Post autor: Crazy »

powtórzę jeszcze i w tym temacie, przechodziłem temat sondy w ZA Z18XE, aż w końcu udało mi się problem wyeliminować w ten sposób, że odkryłem iż wtyczka w przepływce raz łączyła raz nie, a to tylko odkryłem w sposób podczas wymiany filtr powietrza :)
Sprawdź najpierw u siebie dobrze
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Zafirodriver

#39 Post autor: Zafirodriver »

Oky. Przymierzam się do sondy z Bosch. Myślę że nie trafię na felerną. Dzięki za podpowiedź. Również spr ten czujnik przy przypływce :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”