[A] - problemy związane z użytkowaniem alarmów

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#76 Post autor: oki »

Do stink3f i tankret
Z tymi fałszywymi alarmami, to sprawdźcie czy przypadkiem nie macie do alarmu podpiętych jakiś czujników dodatkowych np. czujnik ruchu lub ultradźwiękowy etc.
Skoro kierunki same migają bez jakiejś z góry założonej przyczyny i nie jest to regularne to możliwe ze uruchamia się prealarm z czujek dodatkowych.
Wystarczy je przeregulować, lub celem weryfikacji poprostu odpiąć ich wtyczki od alarmu.
Czasami można czujki dodatkowe wyłączyć z pilota np w celu pozostawienia psa w samochodzie poprzez kombinację klawiszy np dwukrotne wciśnięcie uzbrojenia, ale nie wszystkie alarmy to potrafią.

wisniaq

#77 Post autor: wisniaq »

Również mi się przydarzyło dzisiaj coś "wesołego". Po ruszeniu alarm zaczął wydawać dźwięk bez świateł awaryjnych. Co ciekawe ciszej niż normalnie jak otworzę drzwi z uzbrojonym alarmem, i różnymi dźwiękami.... W pewnym momencie myślałem, że goni mnie policja.... :D Dźwięk był przez chwilę cichy, a potem jakby się gliny zbliżały, głośniejszy i głośniejszy... Ktoś miał podobny przypadek?

Awatar użytkownika
pietas34
Debiutant
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1.8 Enjoy
Oznaczenie silnika: Z18XER
#78 Post autor: pietas34 »

Witam!
Przedstawię mój problem: Po zamknięciu samochodu i załączeniu alarmu(pilotem alarmu Ampio) samochód potrafi za kilka sekund się otworzyć. Alarm dalej załączony. Gdzie może być przyczyna? Dodam tylko, że jest też problem z otwieraniem czy też zamykaniem drzwi tylnych prawych i ze sterowania kierowcy i tylnego prawego pasażera (pewnie wiązka). Czy to może być wspólna przyczyna ???

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#79 Post autor: Rybka »

pietas34 pisze:(pewnie wiązka). Czy to może być wspólna przyczyna ???
To na 100% będzie ta wiązka w tylnich drzwiach.

Awatar użytkownika
pietas34
Debiutant
#80 Post autor: pietas34 »

Dzięki Rybka ! Nie wiedziałem po prostu jak te 2 rzeczy mają sie do siebie. Pozdr

Awatar użytkownika
pietas34
Debiutant
#81 Post autor: pietas34 »

Wiązka naprawiona. Wszystko ok poza tym, że nie działa zamykanie tylnych szyb (otwieranie tak) guziczkiem kierowcy :(

Poczytaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3831 lub tam kontynuuj problem. - Rybka
Ostatnio zmieniony 04 lis 2013, 20:20 przez pietas34, łącznie zmieniany 2 razy.

piter.
Debiutant
Model:

#82 Post autor: piter. »

Od jakiegoś czasu mam problem z alarmem. Zaczyna wyć po kilku minutach od uzbrojenia, czasami po kilkudziesięciu. Po przeczytaniu tematu śmiem twierdzić że mam alarm fabryczny. Raz naciskając przycisk pilota zamyka centralny, drugi raz migają kierunki. Kontrolka jest na środku obok awaryjnych. Sprawdziłem czujniki w drzwiach i w klapie. Wszystko wygląda ok. Podejrzewam te czujki ruchu w lampce podsufitowej ale nie wiem jak to sprawdzić. Działało tez kiedyś domykanie szyb jak się kluczyk przytrzymało przekręcony w prawo, ale ostatnio chyba nie działa. Jeśli to alarm fabryczny to gdzie znajduję się centralka żeby tam zajrzeć. Gdzie jeszcze ew. szukać przyczyny ?

piter.
Debiutant
Model:

#83 Post autor: piter. »

Mam z problem z alarmem. Czy to jest moduł odpowiadający za alarm ?
Nazywają to modułem komfortu i centralnego zamka. Ale czy też odpowiada to za alarm ?
Moduł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”