kierunkowskazy przednie Zafira A Xenon

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Caol
Model:

kierunkowskazy przednie Zafira A Xenon

#1 Post autor: Caol »

Witam jest to mój pierwszy wpis i jeżeli nie w tym miejscu piszę to proszę moderatora o wyrozumiałość.
Ostatnio musiałem wymienić żarówkę przedniego kierunkowskazu i udałem się do ASO to chciano mi wymienić całą lampę bo nie było mądrego jak się dobrać do wymiany. Wróciłem do domu sam się zacząłem dobierać do tej wymiany. ktoś pisał na forum że trzeba odkleić szkło, wymontowałem lampę odkleiłem szkło i zong nie ma możliwości wyjęcia żarówki w ten sposób, żarówkę wyjmuje się z oprawką od tyłu.Zrobiłem kilka fotek jak to wygląda. nie wiem czy uda mi się wstawić. Oryginalna żarówka 12V/16W niestety nie potrafię dodać fotek. Opiszę jak to zrobić: z tyłu lampy jest zaślepiony otwór z takim wystającym krzyżykiem i należy go wyciąć. ukaże nam się oprawka żarówki wyjmujemy ją i wymieniamy oprawkę z żarówką gdyż jest to część nierozbieralna. Żarówka z oprawką tylko z oryginału. Otwór zamknąłem wytoczonym dekielkiem z cienkim oringiem wewnątrz żeby nie spadał i żeby było szczelne

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poprawiłem fotki - Rybka
Ostatnio zmieniony 22 lut 2017, 21:07 przez Caol, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#2 Post autor: oki »

A co ciekawe to fabrycznie chyba myśleli albo może są zestawy zaślepek do tego otworu od kierunku.
Zwróć uwagę że powyżej masz taką wystającą plastik z otworami aby zaczepić dekielek i poniżej otworu trzeci punkt do przymocowania dekielka, coś w stylu mocowania dekielka od świateł mijania.
Ja zaślepiałem dekielkami chyba od plaka.

Jaki to typ żarówki, bo naszło mnie wsadzić tam ledowe.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2017, 20:09 przez oki, łącznie zmieniany 1 raz.

Caol
Model:

#3 Post autor: Caol »

oki pisze:A co ciekawe to fabrycznie chyba myśleli albo może są zestawy zaślepek do tego otworu od kierunku.
Zwróć uwagę że powyżej masz taką wystającą plastik z otworami aby zaczepić dekielek i poniżej otworu trzeci punkt do przymocowania dekielka, coś w stylu mocowania dekielka od świateł mijania.
Ja zaślepiałem dekielkami chyba od plaka.

Jaki to typ żarówki, bo naszło mnie wsadzić tam ledowe.
WItam, masz rację ze jest w lampie miejsce na taką zaślepkę o którj mówisz ale szukałem w kilku serwisach opla i wszędzie robili duże oczy i nigdzie nie mieli więc dlateko zrobiłem takie zaślepki gdyż mam u siebie tokarkę. Żarówka 12V/ 16W integralnie powiązana z oprawką nie da się jej wyjąć bez uszkodzenia i ma małą średnicę główki bo w lampie jest mały otwór, Tradycyjna żarówka nie wejdzie, Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”