swiatla pozycyjne po wlaczeniu kierunkow oraz pytanie o mida
Moderator: Sebu$
- zafirapawel
- Bywalec
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18xe1
swiatla pozycyjne po wlaczeniu kierunkow oraz pytanie o mida
1.Witajcie,pytanie mam,w poprzednim mym aucie vectra b na wyłączonym zapłonie po włączeniu kierunku np lewego włączały sie swiatla pozycyjne lewe i z prawej tak samo,czy w zafirze tez tak można zrobić?
2.mam zafire 99rok,przy zbiorniczku wyrównawczym mam kostkę od poziomu płynu,od czujników klocków takze,od oleju takze,to czujniki od mida i moje pytanie brzmi czy będę miał instalacje do mida gotową,czy te kable gdzies przechodzą przez złącze?
2.mam zafire 99rok,przy zbiorniczku wyrównawczym mam kostkę od poziomu płynu,od czujników klocków takze,od oleju takze,to czujniki od mida i moje pytanie brzmi czy będę miał instalacje do mida gotową,czy te kable gdzies przechodzą przez złącze?
Ostatnio zmieniony 12 cze 2016, 22:20 przez zafirapawel, łącznie zmieniany 2 razy.
- Robert LTM
- Zafiromaniak
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
- zafirapawel
- Bywalec
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Ani w astrze ani w Zafirze świateł pozycyjnych nie ma.
Ale myślę że dało by się to zrobić.
zerknij na to
Wystarczy manetka kierunkowskazów z wszystkimi pinami.( U mnie taka jest)
Blaszki w kostce też chyba są pod wszystkie piny tylko chyba nie ma zasilania na którymś pinie.
Ale myślę że dało by się to zrobić.
zerknij na to
Wystarczy manetka kierunkowskazów z wszystkimi pinami.( U mnie taka jest)
Blaszki w kostce też chyba są pod wszystkie piny tylko chyba nie ma zasilania na którymś pinie.
-
- Debiutant
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira A 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Dziś próbowałem przełożyć manetkę z mojej starej vectry aby mieć pozycyjne jednostronne. Niestety ale w mojej Zafirze nie ma 3 dodatkowych blaszek wykorzystywanych w zapalaniu tych świateł. Miałem nadzieję, że będzie inaczej i bezboleśnie uda mi się zamontować ten bajer z, którego dość często korzystałem.Blaszki w kostce też chyba są pod wszystkie piny tylko chyba nie ma zasilania na którymś pinie.
Może w weekend odgrzebie wiązkę od tego przełącznika. Może wystarczy podpiąć się gdzieś do multitimera.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Mi się wydaje że te brakujące piny to raczej wystarczy podpiąć pod włącznik świateł.
Interesuje nas pin 10 i pin 14 włącznika świateł.
Brakujący Pin 7 z manetki łączymy z pinem 10 włącznika świateł - pozycja prawa
Brakujący Pin 10 z manetki łączymy z pinem 14 włącznika świateł - pozycja lewa
I teraz nie pamiętam którego jeszcze pinu brakuje.
Według Fotek to brakuje chyba blaszek nr 3 w manetce ale tego nie jestem pewien.
Pamiętasz jakich blaszek brakuje w gnieździe manetki?
Teraz na ten pin 3 manetki dałbym stałe +12V.
Tylko nie wiem czy to nie będzie kolidowało podczas włączonego zapłonu i włączeniu kierunkowskazów.
Że np. na zapłonie włączymy kierunki to zapali się nam jedna strona postojówek.
Ale to też idzie rozwiązać przekaźnikiem rozwiernym.
W czasie włączenia zapłonu przekaźnik rozwiera nam styki ze stałym +12 na pin3.
W wolnej chwili zobaczy czy to zadziała u mnie.
Źródło fotek - Vectra Klub Polska
Interesuje nas pin 10 i pin 14 włącznika świateł.
Brakujący Pin 7 z manetki łączymy z pinem 10 włącznika świateł - pozycja prawa
Brakujący Pin 10 z manetki łączymy z pinem 14 włącznika świateł - pozycja lewa
I teraz nie pamiętam którego jeszcze pinu brakuje.
Według Fotek to brakuje chyba blaszek nr 3 w manetce ale tego nie jestem pewien.
Pamiętasz jakich blaszek brakuje w gnieździe manetki?
Teraz na ten pin 3 manetki dałbym stałe +12V.
Tylko nie wiem czy to nie będzie kolidowało podczas włączonego zapłonu i włączeniu kierunkowskazów.
Że np. na zapłonie włączymy kierunki to zapali się nam jedna strona postojówek.
Ale to też idzie rozwiązać przekaźnikiem rozwiernym.
W czasie włączenia zapłonu przekaźnik rozwiera nam styki ze stałym +12 na pin3.
W wolnej chwili zobaczy czy to zadziała u mnie.
Źródło fotek - Vectra Klub Polska
-
- Debiutant
Brakuje pinów:
3, 7 oraz 10. W jednym z powyższych postów wstawiłeś rozpiskę z której wynika, że pin 3 dochodzi do stacyjk. Pewnie stacyjka w VB ma wyjście +12 lub masy aktywne gdy stacyjka jest wyłączona. Postaram się to sprawdzić i zmierzyć. Pozostałe sygnały mogą iśc tak jak napisałeś tylko ciekawe czy wtedy będzie piszczeć przy otwartych drzwiach.
Brakuje pinów:
3, 7 oraz 10. W jednym z powyższych postów wstawiłeś rozpiskę z której wynika, że pin 3 dochodzi do stacyjk. Pewnie stacyjka w VB ma wyjście +12 lub masy aktywne gdy stacyjka jest wyłączona. Postaram się to sprawdzić i zmierzyć. Pozostałe sygnały mogą iśc tak jak napisałeś tylko ciekawe czy wtedy będzie piszczeć przy otwartych drzwiach.
-
- Debiutant
Z tego opisu http://www.samnaprawiam.com/poradniki-7 ... tra-g.html
Wynika, że styk P jest obecny w stacyjce Astry G wiec pewnie i w Zafirce będzie.
Wynika, że styk P jest obecny w stacyjce Astry G wiec pewnie i w Zafirce będzie.
- zafirapawel
- Bywalec
Ja bym spróbował nawet na próbę podłączyć
A więc ze stacyjki pin P jeśli jest kabel to zapewne gdzieś sobie tam idzie,wlutowac się w niego i dać do manetki do pozycji 3
Z wlacznika świateł pozycja 10 oraz14 dać do manetki dwa kable odpowiednio do 7 i 10
Dużo filozofi nie ma to tylko trzy przewody.
Na mój rozum czarny kolor to plus jest,on idzie od stacyjki pin P do manetki pin3,w manetce są blaszki które przekazują tego plusa na prawą bądź lewą stronę(mam manetke z tepomatem,także chyba kompletne blaszki są) w zaleznosci która stronę wlaczymy,np w lewo,na pinie manetki 10 pokazuje się plus i wędruje do kabelka w wlaczniku świateł pin14,masa jest na zarowce także zaswieca nam się lewa pozycja.
To jest teoria a jak w praktyce to nie wiem,sam bym sprawdzil,ale czasu nie mam,dziecko,żona,zbiornika spryskiwaczy5l,oraz szyberdachu z omegi nie mam kiedy zamontować,a te światełka to fajna rzecz,przydaje się na chodniku gdy kawałkiem na jezdni stoi się,vb miałem i zdawało egzamin ;-)
A więc ze stacyjki pin P jeśli jest kabel to zapewne gdzieś sobie tam idzie,wlutowac się w niego i dać do manetki do pozycji 3
Z wlacznika świateł pozycja 10 oraz14 dać do manetki dwa kable odpowiednio do 7 i 10
Dużo filozofi nie ma to tylko trzy przewody.
Na mój rozum czarny kolor to plus jest,on idzie od stacyjki pin P do manetki pin3,w manetce są blaszki które przekazują tego plusa na prawą bądź lewą stronę(mam manetke z tepomatem,także chyba kompletne blaszki są) w zaleznosci która stronę wlaczymy,np w lewo,na pinie manetki 10 pokazuje się plus i wędruje do kabelka w wlaczniku świateł pin14,masa jest na zarowce także zaswieca nam się lewa pozycja.
To jest teoria a jak w praktyce to nie wiem,sam bym sprawdzil,ale czasu nie mam,dziecko,żona,zbiornika spryskiwaczy5l,oraz szyberdachu z omegi nie mam kiedy zamontować,a te światełka to fajna rzecz,przydaje się na chodniku gdy kawałkiem na jezdni stoi się,vb miałem i zdawało egzamin ;-)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2017, 21:05 przez zafirapawel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
W Oplu kolor czarny to styk nr 15 - "+" po zapłonie względem masy. Brązowy to masa. Czerwony - to stały "+" z akumulatora.zafirapawel pisze:(...)Na mój rozum czarny kolor to plus jest,on idzie od stacyjki pin P do (...)
W Zafirze nie da się zrobić tak prosto świateł postojowych L/P. Problem polega na tym, że oba obwody są połączone we włączniku świateł. Po podaniu napięcia na kabel od lewych zapalą się również prawe i na odwrót. Rozwiązaniem pewnym było by rozdzielenie zasilania - spięcie lewych albo prawych pozycji z obwodem oświetlenia tablicy rejestracyjnej/przyczepy. Wtedy mamy rozdzielone światła lewe od prawych przy włączniku w pozycji "światła wyłączone".
Można taki rozdział też zrobić na dwusekcyjnym przekaźniku
Ostatnio zmieniony 24 mar 2017, 22:27 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz
- zafirapawel
- Bywalec
-
- Debiutant
Ja jednak odpuszczam sobie tą przeróbkę. Niestety w ZA tak jak @Janus pisał obwody L/P są połączone we włączniku. Trzeba by rozebrać włącznik i pewnie przeciąć to połączenie ale to nie dla mnie robota. Osobiście wolę jednak ak najbardziej oryginalną wersję samochodu, bez jakichś istotnych przeróbek.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 11:15 przez awiator, łącznie zmieniany 2 razy.
- zafirapawel
- Bywalec
A załozenie wlacznika z vb?ewentualnie wymiana samej płytki?
To jest kostka kostka od vectry b,czy wiecie jak wygląda w zafirze lub astrze 2?
To jest kostka kostka od vectry b,czy wiecie jak wygląda w zafirze lub astrze 2?
Ostatnio zmieniony 28 mar 2017, 00:30 przez zafirapawel, łącznie zmieniany 1 raz.