Ile biegów ma wentylator przy chłodnicy.
Moderator: Sebu$
Ile biegów ma wentylator przy chłodnicy.
Dzisiaj przy okazji uzupełniania czynnika w klimie mechanik stwierdził że wentylator nie pracuje na 1 szybkości, tylko od razu na 2 czyli na max. Ja nawet nie wiedziałem że ma dwie szybkości obrotów. Wprawdzie słyszałem często jak się włącza ale nie sądziłem że ma dwa biegi. Czy w waszych autach też są dwa biegi? Co by to mogło być że jeden nie chodzi.
Bo tak jest. Do wentylatora dochodzą 3 przewody i w zależności gdzie jest podany sygnał wentylator chodzi z 2 prędkościami.
Prędkość jest ustalana poprzez temp. cieczy chłodzącej i ciśnienie w układzie klimatyzacji, masz 2 czujniki, jeden w obok rozrządu (od temp. cieczy chłodzącej - 2 pinowy) a jeden od ciśnienia klimatyzacji (po lewej stronie patrząc na komorę silnika przy osuszaczu - 3 pinowy), te informacje
są podawane do ECU a później ECU podaje sygnał do modułu chłodzenia (część w nadkolu od strony kierowcy
wchodzą 2 wiązki przewodów).
Prędkość jest ustalana poprzez temp. cieczy chłodzącej i ciśnienie w układzie klimatyzacji, masz 2 czujniki, jeden w obok rozrządu (od temp. cieczy chłodzącej - 2 pinowy) a jeden od ciśnienia klimatyzacji (po lewej stronie patrząc na komorę silnika przy osuszaczu - 3 pinowy), te informacje
są podawane do ECU a później ECU podaje sygnał do modułu chłodzenia (część w nadkolu od strony kierowcy
wchodzą 2 wiązki przewodów).
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
http://autoklimatyzacja.blogspot.com/20 ... cji-3.html
Przy pustej klimatyzacji nie powinien ci wentylator szaleć.
U mnie nie szaleje.
Przy pustej klimatyzacji nie powinien ci wentylator szaleć.
U mnie nie szaleje.
-
- Przeglądacz
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X20DTL
Witam.Dzięki wielkie kolego Rybka za podanie linka do http.klimatyzacja-jest tam bardzo ładny opis tej wtyczki 3 pinowej-poradzę sobie.Od siebie napiszę tak-skraplacza klimatyzacji nie mam od ok.2 miesięcy-przy wymianie zaworu egr synowi ułamało się jedno ucho mocujące i wpadło do wentylatora chłodnicy od strony silnika-po załączeniu się wentylatora ucho pieprzło w chłodnicę i zrobiło "kuku"- cały płyn z chłodnicy wyciekł-ledwo do domu wróciłem-po demontażu chłodnicy okazało się,że 3 rurki od chłodnicy przecięte,więc wymieniłem ją na inną a przy okazji całkowicie wyrzuciłem skraplacz klimy, który od dawna był dziurawy-syn jeździł całkowicie bez wentylatorów-miał wyciągnięty bezpiecznik od wiatraków -ja to przerobiłem po swojemu:w to gniazdo bezpiecznika wiatraków założyłem przepalony bezpiecznik z dwoma przewodami,które podłączyłem do przełącznika pod bezpiecznikami-koszt przełącznika -to 5,50 zł- bacznie obserwuję wskaźnik temperatury silnika i jak temperatura rośnie to włączam przełącznik i wiatrak hula na maxa na 2 biegu /jeden wiatrak od strony silnika/bo tego drugiego nie zakładałem bo nie ma uchwytów do niego z powodu braku skraplacza-wiatrak włączam kiedy chcę przy każdej temperaturze silnika-tylko zastanawia mnie fakt jak to przerobić aby po przekroczeniu 90 stopni wiatrak włączył się sam pomimo braków skraplacza klimy oraz jednego wiatraka-wtyczki od przedniego wiatraka i czujnika klimy odpięte i zaizolowane.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
1. Jak chcesz jeździć z dwoma wiatrakami ale bez klimy - podepnij z powrotem czujnik klimy i dołóż brakujacy wiatrak. Wentylatory powinny chodzić normalnie. Ewentualnie jak nie masz czujnika, to trzeba zrobić tam dzielnik napięcia (wpinasz pomiędzy 2 kable +5V i masę) a napięcie z dzielnika podłączasz pod trzeci kabel.Jędrek Z pisze:(...)jednego wiatraka-wtyczki od przedniego wiatraka i czujnika klimy odpięte i zaizolowane.
2. Jak chcesz jeździć z jednym wiatrakiem, bez klimy - kup uszkodzony moduł, otwórz, wg schematu w środku podlutuj się bezpośrednio pod przekaźniki załączające twój wentylator, a drugi koniec kabli pociągnij do jakiegoś termowłącznika. Można kupić takie przerywacze bimetaliczne które da się nawet przypiąć opaską zaciskową np: do rury chłodnicy...
Janusz