Dziwny problem z licznikiem przebiegu
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X20DTL
Witam.Dzisiaj zastosowałem metodę kolegi Dziadka13-po włączeniu zapłonu i przytrzymaniu przycisku dziennego przebiegu na liczniku dziennym okazały się cyfry 23,4 natomiast na liczniku ogólnym były cyfry 13943 -co to miało znaczyć? -po puszczeniu przycisku licznik dzienny wracał do normalnych wskazań natomiast na liczniku ogólnym w dalszym ciągu pokazywały się poziome kreski.W związku z powyższym zdjąłem klemę minusową z akumulatora-poczekałem chwilę /około 1 minuty/i po ponownym założeniu klemy licznik dzienny został wyzerowany natomiast licznik ogólny powrócił do normalnych wskazań.Tylko zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia- co to za wskazania liczników;dziennego i ogólnego po zapłonie i przytrzymaniu przycisku dziennego przebiegu?
Witam ponownie
Podpoiłem temat tutaj ponieważ nie mogłem odnaleźć tematu w ZB.
Koledzy, pomóżcie mi ustalić czemu licznik główny jest zablokowany i pokazuje ten sam przebieg.
Licznik przebiegu dziennego działa bez zarzutu, natomiast główny pokazuje cały czas 193730, Licznik BC komputera pokładowego zlicza kilometry poprawnie zarówno BC1 jak i BC2.
Podłączenie pod komputer nie wykazało żadnych błędów.
Co ciekawe podczas przekręcania taśmy od czujnika skrętu kół i odczytaniu pinu auta stan licznika się zmienił na 193729.
Jednak po przejechaniu 1 km stan zmienił się na 193730 i taki jest do tej pory.
Wszystkie komunikaty inspekcji wyświetlają się właściwie.
Wiem, że przebieg został cofnięty, ale nie wiem dlaczego licznik nie działa
Jeden fachura stwierdził, że trzeba wymienić zegary ale ja do końca nie jestem przekonany
Proszę pomóżcie
Podpoiłem temat tutaj ponieważ nie mogłem odnaleźć tematu w ZB.
Koledzy, pomóżcie mi ustalić czemu licznik główny jest zablokowany i pokazuje ten sam przebieg.
Licznik przebiegu dziennego działa bez zarzutu, natomiast główny pokazuje cały czas 193730, Licznik BC komputera pokładowego zlicza kilometry poprawnie zarówno BC1 jak i BC2.
Podłączenie pod komputer nie wykazało żadnych błędów.
Co ciekawe podczas przekręcania taśmy od czujnika skrętu kół i odczytaniu pinu auta stan licznika się zmienił na 193729.
Jeden fachura stwierdził, że trzeba wymienić zegary ale ja do końca nie jestem przekonany
Proszę pomóżcie
Ostatnio zmieniony 21 sty 2017, 16:43 przez marpier, łącznie zmieniany 2 razy.
Tu masz link z tym problemem.marpier pisze: Licznik przebiegu dziennego działa bez zarzutu, natomiast główny pokazuje cały czas 193730, Licznik BC komputera pokładowego zlicza kilometry poprawnie zarówno BC1 jak i BC2.
Proszę pomóżcie
Mój magik coś przy liczniku polutował coś wykasował coś wgrał wpisał przebieg i zaczęło działać - też obawiał się ze licznik walnięty, ale udało się i działa.