Dziwny problem z licznikiem przebiegu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Jędrek Z
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X20DTL

#16 Post autor: Jędrek Z »

Witam.Dzisiaj zastosowałem metodę kolegi Dziadka13-po włączeniu zapłonu i przytrzymaniu przycisku dziennego przebiegu na liczniku dziennym okazały się cyfry 23,4 natomiast na liczniku ogólnym były cyfry 13943 -co to miało znaczyć? -po puszczeniu przycisku licznik dzienny wracał do normalnych wskazań natomiast na liczniku ogólnym w dalszym ciągu pokazywały się poziome kreski.W związku z powyższym zdjąłem klemę minusową z akumulatora-poczekałem chwilę /około 1 minuty/i po ponownym założeniu klemy licznik dzienny został wyzerowany natomiast licznik ogólny powrócił do normalnych wskazań.Tylko zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia- co to za wskazania liczników;dziennego i ogólnego po zapłonie i przytrzymaniu przycisku dziennego przebiegu?

marpier

#17 Post autor: marpier »

Witam ponownie
Podpoiłem temat tutaj ponieważ nie mogłem odnaleźć tematu w ZB.
Koledzy, pomóżcie mi ustalić czemu licznik główny jest zablokowany i pokazuje ten sam przebieg.

Licznik przebiegu dziennego działa bez zarzutu, natomiast główny pokazuje cały czas 193730, Licznik BC komputera pokładowego zlicza kilometry poprawnie zarówno BC1 jak i BC2.

Podłączenie pod komputer nie wykazało żadnych błędów.

Co ciekawe podczas przekręcania taśmy od czujnika skrętu kół i odczytaniu pinu auta stan licznika się zmienił na 193729.
Jednak po przejechaniu 1 km stan zmienił się na 193730 i taki jest do tej pory.
Wszystkie komunikaty inspekcji wyświetlają się właściwie.

Wiem, że przebieg został cofnięty, ale nie wiem dlaczego licznik nie działa :(
Jeden fachura stwierdził, że trzeba wymienić zegary ale ja do końca nie jestem przekonany

Proszę pomóżcie
Ostatnio zmieniony 21 sty 2017, 16:43 przez marpier, łącznie zmieniany 2 razy.

Deleted User 21664

#18 Post autor: Deleted User 21664 »

marpier pisze: Licznik przebiegu dziennego działa bez zarzutu, natomiast główny pokazuje cały czas 193730, Licznik BC komputera pokładowego zlicza kilometry poprawnie zarówno BC1 jak i BC2.

Co ciekawe podczas przekręcania taśmy od czujnika skrętu kół i odczytaniu pinu auta stan licznika się zmienił na 193729.
Jednak po przejechaniu 1 km stan zmienił się na 193730 i taki jest do tej pory.
Wszystkie komunikaty inspekcji wyświetlają się właściwie.

Wiem, że przebieg został cofnięty, ale nie wiem dlaczego licznik nie działa :(
Jeden fachura stwierdził, że trzeba wymienić zegary ale ja do końca nie jestem przekonany

Proszę pomóżcie
Tu masz link z tym problemem.
Mój magik coś przy liczniku polutował coś wykasował coś wgrał wpisał przebieg i zaczęło działać - też obawiał się ze licznik walnięty, ale udało się i działa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”