Demontaż reflektora

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
zlomek_pl
Debiutant
Imię: Tomek
Auto: Opel Zafira A
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z18XE

Demontaż reflektora

#1 Post autor: zlomek_pl »

Witam, mam problem z wymianą żarówki kierunkowskazu. Mam nie fabryczne lampy i pech przepaliła się żarówka. Nie mam jak tam dojść rękoma i zdaje mi się że bez demontażu reflektora nie dam rady. Przeszukałem forum i nie znalazłem porad dotyczących takiej operacji. Szukałem na youtube i też mało info. Pomóżcie. Dzięki :piwo:

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#2 Post autor: Dziadek13 »

Musisz zdjąć zderzak lub przynajmniej odciągnąć strone zderzaka z której będziesz wyjmował lampe.
Myśle że to powinno wystarczyć.

Obrazek

Awatar użytkownika
wilkq
Przeglądacz
Imię: Marcin
Auto: Opel
Model: Zafira
#3 Post autor: wilkq »

Nie ma konieczności demontażu całego zderzaka, ja wyjmuję lampy bez tego zabiegu.

zlomek_pl
Debiutant

#4 Post autor: zlomek_pl »

No i klops. Śruba przy nadkolu z jednej i drugiej strony nie do ruszenia. A bez zdjęcia zderzaka nie ma szans na wyciągnięcie lampy. Pod lampą jest jeszcze listwa maskująca. Jutro wstawię zdjęcia. Ale obawiam się że bez wizyty w warsztacie się nie obejdzie. :(

Awatar użytkownika
wilkq
Przeglądacz
Imię: Marcin
Auto: Opel
Model: Zafira
#5 Post autor: wilkq »

zlomek_pl pisze:No i klops. Śruba przy nadkolu z jednej i drugiej strony nie do ruszenia. A bez zdjęcia zderzaka nie ma szans na wyciągnięcie lampy. Pod lampą jest jeszcze listwa maskująca. Jutro wstawię zdjęcia. Ale obawiam się że bez wizyty w warsztacie się nie obejdzie. :(
No ale czemu nie do ruszenia nie pamiętam dokładnie ale są to śruby z łbem torx przykręcone do blaszki, więc nie powinno być żadnego problemu.

Od nadkola są 2 śrubki, jedna od strony grilla, 2 od góry lampy, listwa pod lampą trzyma się chyba na 2 śrubkach.
Piszę nie precyzyjnie, ponieważ reflektor demontowałem jakiś miesiąc temu i jak dla mnie nie stanowiło to jakiegoś problemu.

zlomek_pl
Debiutant

#6 Post autor: zlomek_pl »

wilkq pisze: No ale czemu nie do ruszenia nie pamiętam dokładnie ale są to śruby z łbem torx przykręcone do blaszki, więc nie powinno być żadnego problemu.

Od nadkola są 2 śrubki, jedna od strony grilla, 2 od góry lampy, listwa pod lampą trzyma się chyba na 2 śrubkach.
Piszę nie precyzyjnie, ponieważ reflektor demontowałem jakiś miesiąc temu i jak dla mnie nie stanowiło to jakiegoś problemu.
Dobrze pamiętasz są torx-y, ale jeden to się łeb urwał a drugi gniazdo torx-a rozwiercone. I nie mam jak tego zrobić. Poniżej tych śrub są chyba nity, sprawdzę jeszcze raz no i wstawię zdjęcia może wtedy Wam jakieś pomysły wpadną do głowy.

EDIT

Stała się rzecz dziwna. Rano jadąc do pracy lewy migacz nie działał po 8 godzinach stania przed budynkiem migacz znów działa. :shock: Jakieś pomysły :!: :?:
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2017, 21:04 przez zlomek_pl, łącznie zmieniany 1 raz.

thor_
Bywalec
Imię: Artur
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X20DTL
#7 Post autor: thor_ »

1) Zaśniedziałe styki przy żarówce - kostka
2) walnięta żarówka a dokładniej przepalony żarnik i może przypadkiem od jakiegoś wstrząsu/stuknięcia się połączył i świeci... pytanie jak długo?

zlomek_pl
Debiutant

#8 Post autor: zlomek_pl »

Oglądałem żarówkę i żarnik jest ok. Myślę, że to te styki. Zobaczymy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”