Witam.
Mam problem ze światłami w ZA. Światła pozycyjne działają, przód i tył, po włączeniu wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej również. Po przekręceniu włącznika na pozycję świateł mijania gaśnie podświetlenie deski rozdzielczej i znikają światła tylne i podświetlenie tablicy rejestracyjnej, co ciekawe świecą światła mijania przednie. Proszę o poradę w czym możę tkwić problem. Bezpieczniki sprawdzone, włącznik świateł rozebrany, styki przeczyszczone, sprężynki na swoich miejscach. Pomocy. Nie mam pomysłu co dalej.
Dzięki
Po włączeniu świateł mijania gasną tylne światła i deska roz
Moderator: Sebu$
Po włączeniu świateł mijania gasną tylne światła i deska roz
Ostatnio zmieniony 13 sie 2014, 19:54 przez guzman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Może kwestia włącznika ? Tego od świateł/regulacji jasności podświetlenia deski rozdzielczej...
Częściowo jest naprawialny. Nowy koszt ok 500 zł w ASO, na allegro 130 zł (zamiennik).
Ale trzeba się upewnić.... czy to to...
Ale że znikają tylne światła.... Hmm ktoś coś kiedyś pisał o zwarciu w oświetleniu tylnej tablicy albo lampki podświetlającej bagażnik/3 rząd foteli...
Częściowo jest naprawialny. Nowy koszt ok 500 zł w ASO, na allegro 130 zł (zamiennik).
Ale trzeba się upewnić.... czy to to...
Ale że znikają tylne światła.... Hmm ktoś coś kiedyś pisał o zwarciu w oświetleniu tylnej tablicy albo lampki podświetlającej bagażnik/3 rząd foteli...
Dzięki za sugestię, też obstawiam włącznik świateł. Zastanawia mnie jedynie dlaczego świecą światła mijania przednie a nie świecą tylnie, przecież teoretycznie odpowiada za nie jedno położenie włącznika świateł. Niewiele pomogło ponowne rozebranie włącznika. Rozwiązaniem byłoby zapewne podmienienie włącznika od innej Zośki i sprawdzenie czy to rozwiąże problem. Znalazłem na allegro taki nowy zamiennik, cena jest podejrzanie niska, mam obawy czy nie będzie też taka sama jego jakość. http://allegro.pl/wlacznik-glowny-swiat ... 93780.html
Co o tym sądzicie?
Co o tym sądzicie?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja kupiłem chyba taki sam, jest to zamiennik, jakościowo wygląda OK.
To nie Jaguar, także nie ma widocznej różnicy między GM a zamiennikiem.
Dokładnie producent tego włącznika to ta firma :
http://www.automega.de/en/about-automega/dello-group.html
Mi się udało naprawić stary włącznik, ale ten nowy zamiennik mam na zapas.
Moim skromnym zdaniem, lepiej kupić wyższej jakości zamiennik niż używkę niewiadomego pochodzenia...
Btw, sprawdź czy żarówki oświetlenia tylnej rejestracji nie robią zwarcia...
To nie Jaguar, także nie ma widocznej różnicy między GM a zamiennikiem.
Dokładnie producent tego włącznika to ta firma :
http://www.automega.de/en/about-automega/dello-group.html
Mi się udało naprawić stary włącznik, ale ten nowy zamiennik mam na zapas.
Moim skromnym zdaniem, lepiej kupić wyższej jakości zamiennik niż używkę niewiadomego pochodzenia...
Btw, sprawdź czy żarówki oświetlenia tylnej rejestracji nie robią zwarcia...
Wątek do zamknięcia.
Faktycznie pomogła wymiana włącznika głównego świateł. Marcel - ten, który ja kupiłem produkuje firma Polcar (www.polcar.com). Jakość całkiem przyzwoita, wszak za 100 zł trudno oczekiwać jakości GM. Co prawda po zamontowaniu okazało się, że podświetlenie zegarów i wyświetlacz komputera świeci znacznie ciemniej niż przy poprzednim oryginalnym włączniku, ale być może to kwestia bezpiecznika. Muszę przy okazji jeszcze to sprawdzić.
Dzięki za pomoc.
Faktycznie pomogła wymiana włącznika głównego świateł. Marcel - ten, który ja kupiłem produkuje firma Polcar (www.polcar.com). Jakość całkiem przyzwoita, wszak za 100 zł trudno oczekiwać jakości GM. Co prawda po zamontowaniu okazało się, że podświetlenie zegarów i wyświetlacz komputera świeci znacznie ciemniej niż przy poprzednim oryginalnym włączniku, ale być może to kwestia bezpiecznika. Muszę przy okazji jeszcze to sprawdzić.
Dzięki za pomoc.
Witam!
Odświeżę temat. Mam dokładnie ten sam problem jak opisany w temacie.
Rozebrałem włącznik, przeczyściłem styki i sprężynki, wszystko zmontowałem ale nie pomogło.
Zauważyłem jednak, że przy jednej z płytek/blaszek przytrzymujących sprężynki urwał się jeden z tych malutkich plastikowych zaczepów na których trzyma się blaszka. Sprężynki niby mają styczność z blaszką ale może przy przełączaniu włącznika na pozycje świateł mijania gdzieś coś nie styka i tu jest problem?
Nie pomogła też zamiana blaszek miejscami.
Odświeżę temat. Mam dokładnie ten sam problem jak opisany w temacie.
Rozebrałem włącznik, przeczyściłem styki i sprężynki, wszystko zmontowałem ale nie pomogło.
Zauważyłem jednak, że przy jednej z płytek/blaszek przytrzymujących sprężynki urwał się jeden z tych malutkich plastikowych zaczepów na których trzyma się blaszka. Sprężynki niby mają styczność z blaszką ale może przy przełączaniu włącznika na pozycje świateł mijania gdzieś coś nie styka i tu jest problem?
Nie pomogła też zamiana blaszek miejscami.