Problem z Zafira

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kamillo87

#31 Post autor: kamillo87 »

Dominik22314 pisze:No i zrobione 340 km od ostatniego zgaśnięcia i znów padła i ta sama sytuacja.. Już mam dosyć..
Ma jakies inne objawy, w jakiej sytuacji moze jakies spostrzeżenia?

Dominik22314

#32 Post autor: Dominik22314 »

Nic. To samo. Jedziesz, zaczyna migac ten jak by silnik i auto z kluczykiem i gaśnie po kilku sekundach. Jedyne co to dziś trochę szybciej wróciła do siebie i odpaliła.. Tak.max 1 min

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#33 Post autor: Janus »

Na ile długie są wiązki do komputera na silniku? Tzn ile dałbyś rady odsunąć komputer od silnika żeby zmniejszyć jego grzanie? Jest tylko jeden warunek - żebyś nie naciągnął za mocno przewodów/wiązki do komputera - żeby się gorzej nie zrobiło. Gdyby udało się go odsunąć chociaż z 5cm od silnika żeby się bezpośrednio z nim nie stykał i dać tylko kabel masowy z 2,5mm2 do bloku - ciekawe czy efekt by zginął czy nie

Bo jeżeli taka operacja jest niemożliwa to tylko podmiana ECU z immo w komplecie ze sprawnej Zafiry i obserwacja. Jeżeli nie będzie gasł - wina ECU/immo. Jeżeli też będzie gasł - elektryka po stronie auta twojego
Janusz

Dominik22314

#34 Post autor: Dominik22314 »

Przewody są tak że nic nie jesteś w stanie odsunąć

Forfiter2012
Bywalec
Imię: Forfiter
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance + LPG STAG
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#35 Post autor: Forfiter2012 »

Naprawa lub wymiana sterownika niestety wg. mnie.

Dominik22314

#36 Post autor: Dominik22314 »

Ale znowu? Był już zmieniany

EDIT

Zauważyłem że cała przepustnica jest mokra.. Wręcz z niej cieknie.. Może ona faktycznie ma w sobie jakiś czujnik i przez to że jest uszkodzona, zamyka się
Ostatnio zmieniony 26 cze 2017, 20:19 przez Dominik22314, łącznie zmieniany 1 raz.

Forfiter2012
Bywalec
Imię: Forfiter
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance + LPG STAG
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#37 Post autor: Forfiter2012 »

Ale wymieniłeś na używkę tak? U mnie jedna firma twierdziła że sterownik miód malina a auto gasło .... Inna firma ogarneła jak należy i ponad 2 lata jest ok.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#38 Post autor: Janus »

Przeanalizuj ten wątek: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=25406

Może masz ten sam przypadek - iskra zamiast na świecy to do głowicy i komputer głupiał
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”