Nierówne obroty na rozgrzanym silniku
Moderator: Sebu$
Witam ja miałem podobna sytuacje jak stawałem na swiatłach to mi falowały obroty i co się okazało sonda która jest na rurze wydechowej była lekko zepsuta i wysyłała różne sygnały i wtedy podawało większa dawke powietrza sonda wymieniona i wszystko super bez problemulukaszf30 pisze:W czasie jazdy gdy stanę na światłach strasznie szaleją obroty od 500 do 1500 i tak falują ?? co może być tego przyczyna .... za każda pomoc dziękuje!!!!
witam odgrzebię trochę temat, mam problem, a mianowicie po wciśnięciu sprzęgła podczas jazdy obroty spadaja do 500 po czym wracają do niecałego 1000, kilka dni temu wymienialem cewke i swiece bo samochód szarpał podczas jazdy jak się rozgrzał, wszystko jest ok i działa, chopdzi mi o obroty, pytałem znajomego mówi żebym wyczyścił silniczek krokowy, i moje pytanie GDZIE owy się znajduje, z góry dziękuje za odpowiedzi
ps. Zosia w gazie od 2016
ps. Zosia w gazie od 2016
Ostatnio zmieniony 19 lip 2017, 09:55 przez Pruski, łącznie zmieniany 1 raz.
W Z18XE nie ma silniczka krokowego. Nie wiem jaki dokładnie masz silnik, ale sądząc po zdjęciu w avatarze to raczej X18XE1 czyli słabszy 116KM, różnica jest taka, że masz EGR i przepustnicę na linkę, oprócz tego jedną sondę lambda (i być może jakieś inne jeszcze są różnice). Jeżeli chodzi o wolne obroty w Z18XE to nie ma silniczka krokowego i to sterownik steruje wolnymi obrotami otwierając przepustnicę. Na początek przeczyść przepustnicę i odczytaj błędy silnika, bo powodów może być naprawdę masa... u mnie też czasami faluje i przygasa czy też gaśnie, ale u mnie akurat obwiniam "naprawiony" sterownik silnika, który nie zawsze ma kontakt z sterownikiem abs, a wymienione mam już prawie wszystko (przepływka, cewka, obie sondy, więc wszystko co z elektroniki steruje m.in. wolnymi obrotami)
Odczytaj błędy, potem przepustnica do czyszczenia, potem walka z błędami
Powodzenia
Odczytaj błędy, potem przepustnica do czyszczenia, potem walka z błędami
Powodzenia