witam
Koledzy potrzebuję podpowiedzi .Mam problem w swojej zafirze A 1,8 115KM z działaniem ABS-u , Trakcji i prędkościomierza w zegarach.
Czasami wszystkie te rzeczy przestają działać i zaczynają działać kiedy im się zachce.
Sprawdzałem czujniki miernikiem i każdy ma z nich około 1,5 kOhm .
sprawdziłem też auto OPCOM-em ale nie zawsze można połączyć się ze sterownikiem silnika i sterownikiem ABS. wtedy kiedy zegary zaczynają działać i ABS też i podłącze auto pod komputer moge sprawdzić wszystkie sterowniki w aucie.
Co mogę jeszcze szukać , może podpowiecie mi. Ewentualnie zmierzył bym jeszcze gniazdo które jest wpiete w sterownik ABS ale nie mam pojecia co na którym pinie powinno być.
akumulator mam sprawny , ładowanie prawidłowe
Kontrolka ABS Zafira A
Moderator: Sebu$
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ale czy mając problem z czujnikiem w piaście może być problem połączenia się ze sterownikiem ABS przez komputer OPCOM-emjarecki69 pisze:Czujnik ABS w przednim lewym kole pewnie do wymiany bo to on zczytuje sygnał do prędkościomierza , ABS a trakcja to rozwinięcie ABS-u tak więc wszystko jest powiązane z tym czujnikiem.
jazg pisze:Witam. Posiadam Zosię 1.8 16v 125KM(silnik z18xe) 2003r, skrzynia manual. Ostatnio zaświeciła mi się na stałe kontrolka tc i serwis -auto z kluczem, po podpięciu kompa wykazuje dwa błędy:
U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC
(00) - Nie występuje
U2104 - CAN-BUS - kasowanie przekroczenia licznika
(00) - Obecny
Pytanie do forumowiczów, co one znaczą.
Wstawiałem auto na warsztat, to świeciła się kontrolka trakcji, panowie stwierdzili że padł sterownik abs, sprawdzali na drugim z innymi numerami i było ok, orzeczenie że trzeba kupić nową pompę. Pytanie, czy drugi błąd może być "zasługą" podłączenia pompy z innymi numerami przez fachowców z warsztatu? Jak sprawdzić czujniki i sterownik aby nie wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość, próbowałem założyć nowy temat ale nie mam uprawnień Pozdrawiam