Zafira szarpie - check engine
Moderator: Sebu$
-
- Model:
Zafira szarpie - check engine
Hej,
Zakupiłem Zafirę 1.8 z LPG z 2003 (pewnie z18xe). Już w drodze powrotnej silnik wyświetlił check engina i zaczął chodzić jak kosiarka (szarpie, brak mocy). Da się go rozbujać do 5000 tys. obrotów. Sypie błędami (głównie skutkowymi, że się tak wyraże - coś o wypadaniu zapłonu, katalizatorze - ciężko żeby nimi nie sypał jak chodzi jak traktor i ledwo jedzie po prostym).
Nie zauważyłem błędów związanych bezpośrednio z czujnikami.
Pytanie w co celować:
- czujnik wałka rozrządu
- czujnik wału korbowego
- sonda lambda
- pompa paliwa
- ECU
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Zakupiłem Zafirę 1.8 z LPG z 2003 (pewnie z18xe). Już w drodze powrotnej silnik wyświetlił check engina i zaczął chodzić jak kosiarka (szarpie, brak mocy). Da się go rozbujać do 5000 tys. obrotów. Sypie błędami (głównie skutkowymi, że się tak wyraże - coś o wypadaniu zapłonu, katalizatorze - ciężko żeby nimi nie sypał jak chodzi jak traktor i ledwo jedzie po prostym).
Nie zauważyłem błędów związanych bezpośrednio z czujnikami.
Pytanie w co celować:
- czujnik wałka rozrządu
- czujnik wału korbowego
- sonda lambda
- pompa paliwa
- ECU
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
-
- Model:
Pompe paliwa można wykluczyć - auto zachowuje się tak samo na Pb jak i na LPG.
Sama instalacja LPG też odpada..
EDIT
1530 Przekaźnik klimatyzacji
0530 Uszkodzenie czujnika ciśnienia gazu w klimatyzacji
1483 Obwód wentylatora 3 stopień regulacji
Te są nieskasowane po naprawie klimy.
1612 Komputer sterujacy immobilisera - brak / nieprawidłowy sygnał. Wiązka przewodów, komputer sterujący immobilisera
P1613 Sterownik immobilisera - brak / nieprawidłowy sygnał. Wiązka przewodów, komputer sterujący immobilisera
1130 obwód O2 czujnik 1 (sonda) sygnał poza zakresem zmian
1130 długoterminowa adaptacja mieszanki 2 -mieszanka uboga
0420 System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu
0301 Zapłon cylindra l - wypadanie zapłonów
0302 Zapłon cylindra 2 - wypadanie zapłonów
Sama instalacja LPG też odpada..
EDIT
1530 Przekaźnik klimatyzacji
0530 Uszkodzenie czujnika ciśnienia gazu w klimatyzacji
1483 Obwód wentylatora 3 stopień regulacji
Te są nieskasowane po naprawie klimy.
1612 Komputer sterujacy immobilisera - brak / nieprawidłowy sygnał. Wiązka przewodów, komputer sterujący immobilisera
P1613 Sterownik immobilisera - brak / nieprawidłowy sygnał. Wiązka przewodów, komputer sterujący immobilisera
1130 obwód O2 czujnik 1 (sonda) sygnał poza zakresem zmian
1130 długoterminowa adaptacja mieszanki 2 -mieszanka uboga
0420 System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu
0301 Zapłon cylindra l - wypadanie zapłonów
0302 Zapłon cylindra 2 - wypadanie zapłonów
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2017, 18:47 przez shogunzlasa, łącznie zmieniany 1 raz.
- danielp
- Bywalec
- Imię: Daniel
- Auto: Citroen
- Model: DS4
- Oznaczenie silnika: RHD
Przyjrzałbym się czy auto posiada katalizator(nie obudowę),później skupiłbym uwagę na cewce a generalnie pytaniem kluczowym jest.!!!
Jak auto pracuje na PB???? bo tylko to jest rzecz istotna.LPG nas nie obchodzi w tym przypadku bo to wytwor zewnętrzny i jak pracuje dobrze na PB to gazownie można poprawić/dostroić itd.
W głębokich obawach można jeszcze się spodziewać ze sterownik silnika mowi do widzenia
Jak auto pracuje na PB???? bo tylko to jest rzecz istotna.LPG nas nie obchodzi w tym przypadku bo to wytwor zewnętrzny i jak pracuje dobrze na PB to gazownie można poprawić/dostroić itd.
W głębokich obawach można jeszcze się spodziewać ze sterownik silnika mowi do widzenia
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
Ja również obstawiałbym katalizator. Jest to w końcu coś, co też ma swoją określoną żywotność i warto co jakiś czas zmienić taki katalizator. Stary zawsze można sprzedać, bo cena jest czasami całkiem wysoka. Tutaj https://katalizatorychrzanow.pl/ jest cennik, jeśli ktoś chciałby sobie zobaczyć ile otrzyma za swojego kata. Moim zdaniem się opłaca, szczególnie jeśli katalizator jest już stary i nadaje się jedynie do wymiany, bo wtedy za nowy wyjdzie o wiele mniej.
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L
-
- Model:
Wymieniłem świece na jednoelektrodowe (takie zawsze zakładam do LPG) - jest duuuużo lepiej ale auto dalej chodzi trochę nierówno więc obstawiam cewkę. Pytanie czy przez jazdę na uwalonej cewce nie rozwaliłem katalizatora... Czekam na cewkę. Po wymianie pojadę skasować błędy - zobaczymy co pokaże...
Swoją drogą - jest jakiś sposób na kasacje błędów w domowym zaciszu za tzw. kilka złotych?
Swoją drogą - jest jakiś sposób na kasacje błędów w domowym zaciszu za tzw. kilka złotych?
- danielp
- Bywalec
- Imię: Daniel
- Auto: Citroen
- Model: DS4
- Oznaczenie silnika: RHD
Niedawno naprawiałem klientowi Z16XE w ZA.Szarpała,brak mocy,ciezko paliła i słabo wchodziła na obroty.Sonda off i wszystko jasne.
dziekuje,mnie również tylko mam za mało czasudanielp - miło, że jesteś z nami na forum.
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
-
- Bywalec
- Imię: Dawid
- Auto: Opel Zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Tak, kupić kostkę bluetoth, program Torque i jazda.shogunzlasa pisze: Swoją drogą - jest jakiś sposób na kasacje błędów w domowym zaciszu za tzw. kilka złotych?
Uprzedzam kolejne pytanie:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... hlight=obd
Błędy to sobie możesz "wypedałować"shogunzlasa pisze:(...) Po wymianie pojadę skasować błędy - zobaczymy co pokaże...
(...)
Jeżeli źródłem Twoich problemów jest tylko cewka, to o po jej wymianie i kilku przejażdżkach check sam zgaśnie. Przerabiałem to samo w swojej Zośce przy wymianie cewki . Kilka rund po okolicy, parę razy przegazowanie na wysokich obrotach i lampka zgasła.
Pzdr.
-
- Model: