Cid nie działa

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adamo76
Debiutant
Imię: Adam
Auto: ZA OPC 2,2DTI
Model: A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Cid nie działa

#1 Post autor: Adamo76 »

Witam wszystkich .
Poczytałem trochę i ja nie chce nic zmieniać narazie ,a chę żeby wyświetlacz odpalił bo nic kompletnie nie pokazuje.Kupiłem auto przedwczoraj i mam radio ncdr1100 i samo radio działa a przyciski z kiery też działają.Zczytywałem błędy opcomem i wyświetlacz niby jest ok .
Więc pytanie nie mam kodu ani do radia ani zmieniarki i nie wyciągałem radia na wszelki wypadek żeby kodu nie wołało ,ale opcom mi pokazał ze blokuje go jakiś klucz nr 21 i nie mam pojęcia o co biega kasowałem ten kod a wyskakuje nadal. Zauważyłem że ktoś chyba wyciągał radio bo z miejsca wyjmaków te małe śrubki są wykręcone . Wie ktoś może czemu wyświetlacz nie działa?
Dodam że akumulator wcześniej padł.
Pozdro.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#2 Post autor: Janus »

Może chce aby go odkodować?? Po zaniku zasilania mogło mu się coś pomieszać. Albo coś było kombinowane i wyświetlacz nie jest od pary od radia?...
Janusz

Awatar użytkownika
Adamo76
Debiutant
#3 Post autor: Adamo76 »

Janus pisze:Może chce aby go odkodować?? Po zaniku zasilania mogło mu się coś pomieszać. Albo coś było kombinowane i wyświetlacz nie jest od pary od radia?...

Tak się zastanawiałem bo jeśli ktoś wyciągał radio to w jakim celu dla podmiany jak komuś też by nie śmigało, i czy te ncdr1100 ma dwa zabezpieczenia osobno na radio i na cid .
W razie wyciągnę radio to nawet kodu nie wpisze bo nic nie widać.
Jest jakiś magik tu co już miał taką sytuację?
Czytałem gdzieś na forum że trzeba sparować ale jak ?
Czy pin auta jest do wszystkiego ?

scaliłem - Sebu$

Poświeciłem telefonem i wyświetlacz działa więc problem z podświetleniem,czytałem gdzieś na forum o trybie nocnym i jeśli to to to jak to rozjaśnić? Czy problem leży w samym podświetleniu bo radio to juz w ostateczności wyjmę jak będę musiał dostać się do cida.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2017, 08:59 przez Adamo76, łącznie zmieniany 1 raz.

Forfiter2012
Bywalec
Imię: Forfiter
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance + LPG STAG
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#4 Post autor: Forfiter2012 »

Zawsze możesz wyjąć radio włożyć jakieś niefabryczne i zamówić dedykowany interfejs do sterowania radiem i wyświetlaczem są firmy co dorabiają pod konkretne radio i samochód.

Edit. Może głupia uwaga ale nie masz tam ściemnionego na maksa tym pokrętłem po lewej stronie kierownicy?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2017, 08:53 przez Forfiter2012, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adamo76
Debiutant
#5 Post autor: Adamo76 »

Forfiter2012 pisze:Zawsze możesz wyjąć radio włożyć jakieś niefabryczne i zamówić dedykowany interfejs do sterowania radiem i wyświetlaczem są firmy co dorabiają pod konkretne radio i samochód.

Edit. Może głupia uwaga ale nie masz tam ściemnionego na maksa tym pokrętłem po lewej stronie kierownicy?
Właśnie kreciłem i zero reakcji

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#6 Post autor: Janus »

Może ostatnia żarówka podświetlenia padła ;)
Janusz

Awatar użytkownika
Adamo76
Debiutant
#7 Post autor: Adamo76 »

Janus pisze:Może ostatnia żarówka podświetlenia padła ;)
Jak do tego sie dostać bez wyciagania radia? A jesli już to jakiś magik co rozkoduje mi lub poda kod do radia po nr?

scaliłem - Sebu$

Znalazłem coś tkiego może przyda się komuś https://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=71&t=10424

Ja podejrzewam przepalone podświetlenie cid ,w niedziele zabiorę sie do rozbierania tylko nie wiem jakie żarówki tam są bo znależć nie mogę :(
Sprawdzałem zmieniarkę i cd w radiu i wszystko śmiga i chyba zostaje tylko podświetenie cida albo się mylę.
Postaram się nic nie rozłanczać ale nie wiem jak w przypadku radia będzie czy wszystko zgubi kody wtedy będę w czarnej du***, ma ktoś jakieś pomysły zanim się zabiorę za to i ewentualnie kto ogarnia kody ???

scaliłem posty - Sebu$

A wiec nie biorę sie za naprawę bo już wiem co jest 5 znalazlem gdzieś nr tel na forum do goscia i zadzwoniłem. Wyjasnił ze w wyświetlaczach cid nie ma żarówek zeby wymienic a świetlówka i koszt 200-250zł bo ciężko je dostać i sa drogie .
Więc nie ma sensu żeby kupować używki bo nie wiadomo ile pochodzą a cena ta sama .
Pobawilem sie trochę i przy pomocy latarki w tel podświetlałem sobie cida i udało mi sie zmienic jezyk z Niemca na GB według instrukcji gdzies też na forum ale nie wiem czy zośki .
Nawet dotarłem do rozjasnienia na maxa co zrobiłem ale to i tak psu na bude bo ekran dalej czarny, i tak to zostawilem. A przed chwilą wylazłem z auta ,chyba lepiej naprawić jak kupować używki.

scaliłem - Sebu$

Powtórzę bo nie wiem gdzie go widziałem 691 663 818 nr do magika co naprawia CID

Adam - wyłalem Ci PW - potem będzie ostrzeżenie :>
Ostatnio zmieniony 13 paź 2017, 19:50 przez Adamo76, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”