Test licznika

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#16 Post autor: kysiu241 »

No właśnie nie wiadomo o co koledze chodziło, czy chciał wykonać tylko test wskazówek bo coś dłubał przy zegarach i mu teraz dziwne wskazania wychodzą, czy jak ryba1 napisał chodziło o open ceremony bo zobaczył gdzieś taki bajer.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)

Skasowany użytkownik 23188

#17 Post autor: Skasowany użytkownik 23188 »

kysiu241 pisze:No właśnie nie wiadomo o co koledze chodziło, czy chciał wykonać tylko test wskazówek bo coś dłubał przy zegarach i mu teraz dziwne wskazania wychodzą, czy jak ryba1 napisał chodziło o open ceremony bo zobaczył gdzieś taki bajer.
Kontynuując temat to przedstawiam "przykładową" modyfikację licznika szmelcwagena:
http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... de-FINALLY

Nie jestem do końca pewien, ale coś mi świta, że była jakaś firma (we Francji ?), która
sprzedaje specjalne 'moduły' elektroniczne wpinane w te liczniki, które powodują, że
auto 'otrzymuje' masę różnych 'gadżetów' (funkcji) wyświetlanych/obsługiwanych na
liczniku. Ale to oczywiście tyczy się Golfa.
Ot taka ciekawostka.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2017, 09:35 przez Skasowany użytkownik 23188, łącznie zmieniany 3 razy.

LWPM
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
#18 Post autor: LWPM »

kacza1982 pisze:Chiński Opcom ma taką możliwość, ale o ile dobrze pamiętam to chyba każda wskazówka z osobna ustawiana co jakieś wskazanie, nie idzie to płynnie
w ZB można oczywiście ustawić wskazówkę płynnie w dowolnym miejscu. To, że to wygląda tak, jak wygląda w OP-COM to kwestia ograniczeń OP-COMa... to jest tylko po to by sprawdzić że wskazówka "żyje". Normalnie można mieć pełną kontrolę nad wskazówkami.
Można znaleźć przynajmniej kilka różnych modułów/urządzeń, które potrafią zrobić coś takiego ze wskazówkami.
Nie wiem jak wygląda sytuacja w ZA, ale myślę, że podobnie - w większości aut można sterować dowolnie wskazówkami.
pawelekm pisze:Nie jestem do końca pewien, ale coś mi świta, że była jakaś firma (we Francji ?), która sprzedaje specjalne 'moduły' elektroniczne wpinane w te liczniki, które powodują, że auto 'otrzymuje' masę różnych 'gadżetów' (funkcji) wyświetlanych/obsługiwanych na liczniku.
właśnie takie coś próbuję dorobić do swojego licznika... (na dodatkowym wyświetlaczu dołożonym do licznika) :)

#19 Post autor: Skasowany użytkownik 23188 »

Co do testu kontrolek/wskazówek licznika w OP-COM, to jest opisany np. tutaj:
https://astraklub.pl/viewtopic.php?t=833504

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#20 Post autor: Janus »

Espex pisze:Witam

Jest możliwość zrobienie testu licznika w Opel Zafira A
Chodzi mi o to aby zegary wszystkie obkrecily się...
Cos tam da sie zrobic, ale to bedzie kosztowalo pewnie 300zl po taniosci. Z doswiadczenia wiem ze wiekszosc zainteresowanych od razu wymieka ;)
Janusz

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#21 Post autor: ryba1 »

Janus pisze:Cos tam da sie zrobic,
Janus pisze:ale to bedzie kosztowalo pewnie 300zl po taniosci
zrobisz za tą cene?

Janus
Zafiromaniak
#22 Post autor: Janus »

Pewnie w tej kwocie się da. Tylko nie na mikrokontrolerze ale na zwyklych ukladach analogowych. Widze tylko jeden problem - zapewne Open Ceremony jest plynne i wskazowki ida plynnie w prawo. Czy uda sie uzyskac zupelnie identyczny efekt tego nie wiem. Bede robil modul do wskaźnika temperatury to pobawie sie prędkością i obrotkiem.
Janusz

#23 Post autor: Skasowany użytkownik 23188 »

Janus pisze:Pewnie w tej kwocie się da. Tylko nie na mikrokontrolerze ale na zwyklych ukladach analogowych. Widze tylko jeden problem - zapewne Open Ceremony jest plynne i wskazowki ida plynnie w prawo. Czy uda sie uzyskac zupelnie identyczny efekt tego nie wiem. Bede robil modul do wskaźnika temperatury to pobawie sie prędkością i obrotkiem.
No powiem Ci, że jestem ciekaw czy będzie to działać ..... :idea:

Janus
Zafiromaniak
#24 Post autor: Janus »

pawelekm pisze:
No powiem Ci, że jestem ciekaw czy będzie to działać ..... :idea:
dzialac bedzie, tylko pytanie czy jak podasz na wejscie predkosciomierza czestotliwosc odpowiadajaca obrotom kola przy Vmax, to wskazowka pojdzie stopniowo w prawo czy walnie w zderzak... to zalezy od konstrukcji zegarow. Plynnie na 100% mozna tylko na mikrokontrolerze
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, 18:13 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”