kontrolka silnika............. - problemy z gazem
Moderator: Sebu$
darek_s - kupiłem nową cewkę i problem z szarpaniem znikł. Samochód chyba odkąd go kupiłem nie miał takiej mocy!Pozostał tylko problem P0130. I chyba masz znowu rację. Bo na benzynie nie występuje tylko na gazie i tylko na zimnym z rana. Masz jakiś pomysł? Jak przeskoczy na gaz to jak puszcze na wolne to z reguły zgaśnie a jeżeli nie to obroty skaczą do góry i w dół, takie falowanie i wtedy lampka check wywala na desce. Jak złapie temp. to po zgaszeniu i ponownym odpaleniu gaśnie i spokój jest do ostygnięcia.
Witam fajnie ze se poradziles i ze auto hula,bo takie szarpanie moze podniesc cisnienie.Co do gazu to trzeba porzadnie wyregulowac instalacje.Valteki tez najlepiej wymienic na magic jet a jeszcze lepiej na matrix auto bedzie inaczej sie zbierac.Swoją droga jestem ciekaw jak ci zalozyli ta instalacje,jak masz nawiercony kolektor i ogolnie jak z estetyką?Wazna sprawą sa dysze gazu konkretnie ich srednica,gazownik musi to dobrac sam poprzez rozwiercanie.Rozmiar musi byc opymalny nie za duzy i nie za maly.Podjedz do nich i powiedz ze jest zle ze lampka pali sie tylko na gazie niech wyreguluja od poczatku i ustawia podczas jazdy nie w garazu porzadna regulacja powinna pomoc a check nie ma prawa sie zapalac.pzdr.
darek_s - dzisiaj odpaliłem Zosie. Przeskoczył na gaz prawidłowo po czym puściłem na wolne i nie zgasł na co byłem przygotowany!!Nie szarpało również obrotami (falowanie).Check się nie zapalił!!!!O co tu chodzi? Czy to od mrozu???Dzisiaj było 15 st. I było gitara. No chyba, że tak jak pisałeś wcześniej komputer zapamiętał jakieś błędne ustawienia i stąd te cyrki. Wczoraj zrobiłem troche kilometrów i może wszystko wróciło do normy.Zobaczymy jutro. Byc może to wszystko było od cewki. Tyle nerwów. Zobaczymy jutro.Dam znać.
darek_s - o co tu chodzi? Gdy ciepło jest ok na wolnych. Jednak wczoraj było 5 st. z rana i problem znów powstał. Lampka dała znać o sobie.Masz jakąś koncepcje? Czytałem o jakichś podgrzewaczach wtrysków. Jak myślisz?pomoże to coś?Wydaje mi się że chyba w tym jest problem.Nie byłem u gazowników bo było ok teraz jak było ciepło
Witam trudno cos doradzic na odleglosc jakbym podlaczyl kompa tobym powiedzial co sie dzieje a tak to ciezko cokolwiek stwierdzic.Jesli masz staga-4 to on ma opcje podgrzewania trzeba ja tylko uaktywnic w programie.Powiem jeszcze jedno prawidlowo wyregulowana instalacja nie wywolw checka obojetnie jaka temperature mamy.Valtek jest i tak nieprecyzyjny i wolny a zimno pewnie jeszcze bardziej uwydatnia te ,,zalety'' powodujac ze mieszanka przez jakis czas nie miesci sie w korekcji i stad lampka a jak jest cieplo to jest w miare ok.Podlącz ten tester zewnetrzny ,ktory posiadasz i z rana po odpaleniu obserwuj wykres sondy jaki bedzie w momencie bledu,moze to cos nam wyjasnij.pzdr.
-
- Bywalec
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
buncol pisze:witam mam problemik ostatnio po np.takiej pogodzie jak mgła zawilgocenie mam taki problem zafira z lpg niewim czy problem jest z gazem czy benzyną bo gaz zaraz mi się przełącza
chek egein zaczyna migać jak dodaje gazu na każdym biegu i silnik jakby nie miał mocy czy ktoś może pomóc bo juz kazdy mi gada coś innego
jak ci check miga to znaczy że są w kompie jakieś błędy, fajnie by było wiedzieć jakie
nie mówię już o interfejsie diagnostycznym i sprawdzeniu zamrożonych ramek
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 17:16 przez Morfi_pl, łącznie zmieniany 1 raz.