Dzień dobry,
Proszę Was o pomoc. W mojej salonowej zafirze coś się porobiło. Auto ma silnik 1.8 16V, jest z 2000 roku.
Po włączeniu silnika świeci się ciągle kontrolka ABS, jarzy się i miga kontrolka TC. Nie działa wskaźnik prędkości.
Po podpięciu do VAGa pokazuje błąd P1571 oraz P0500. Po wykasowaniu błędów wszystko działa przez jakiś kilometr. Problem powraca i znowu blokuje wskaźnik prędkości, zapala się kontrolka ABS.
Dodatkowo od dłuższego czasu mam błąd P0650, z tego co wyczytałem może być związany z jakimś zimnym lutem kontrolki silnika licznika. Kontrolka się zapala, nie wiem o co chodzi.
Czy ktoś wie gdzie może leżeć problem ?
Zafira A - błąd P1571 i P0500 - brak wsk.predkosci i swieci ABS
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
-? Nieprawidłowy sygnał prędkości pojazdu
P1571
-? PWM Traction Control, nieważny sygnał
P0650
-? Za wysokie napięcie lampki probierczej
-? Za niskie napięcie lampki kontrolnej
Napraw pierwszy zniknie drugi, chyba to będzie przednie lewe koło skąd bierze sygnał prędkości może kabelki urwane do abs.
-? Nieprawidłowy sygnał prędkości pojazdu
P1571
-? PWM Traction Control, nieważny sygnał
P0650
-? Za wysokie napięcie lampki probierczej
-? Za niskie napięcie lampki kontrolnej
Napraw pierwszy zniknie drugi, chyba to będzie przednie lewe koło skąd bierze sygnał prędkości może kabelki urwane do abs.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, 20:04 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziękuję bardzo za pomoc i odpowiedź. A czy orientujesz się jak się dostać do wtyczek sterownika ABS ? Z tego co sprawdziłem jest ulokowany z tyłu komory silnika. Za nic nie mogę się tam dostać. Czy obędzie się bez wizytu i mechanika i demontażu poszczególnych podzespołów ? Czasami kontrolka się nie świeci i jest ok, ale przeważnie się świeci.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ale to jest czujnik abs w kole w lewym kole wymienia się całą piaste lub jak inni robią sam czujnik.Jak wymienić jest na forum opisane.
Tu masz manual http://www32.zippyshare.com/v/ZhzRQTlZ/file.html
Tu masz manual http://www32.zippyshare.com/v/ZhzRQTlZ/file.html
Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, 16:01 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.