problem z wycieraczkami przedniej szyby

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#121 Post autor: Dziadek13 »

Nic innego nie pozostaje tylko naprawa.

Obrazek

Obrazek

mati7575

#122 Post autor: mati7575 »

Witam,
przy próbie rozruszania sworznia (zapieczony na amen) upierdzieliłem aluminiową złączkę. Właśnie jestem na etapie szukania nowych cięgien i tutaj pytanko czy wszystkie Zafiry A 99-05 miały ten sam mechanizm? Czy jeśli mam 2.0DTI to muszę szukać tylko od tego silnika? Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#123 Post autor: Sebu$ »

mati7575 pisze:czy wszystkie Zafiry A 99-05 miały ten sam mechanizm?
jak pamietam mechanizm jest taki sam do każdej ZA
numer GM 90 587 507
mati7575 pisze:Czy jeśli mam 2.0DTI to muszę szukać tylko od tego silnika?
szukaj po prostu do ZA
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Casian
Debiutant
Imię: Przemyslaw
Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI 16V
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#124 Post autor: Casian »

Witam
Mam taki problem skokowy ruch wycieraczek po szybie, a w pozycji zero ( czyli spoczynku) ramiona wycieraczek drgają. Pytanie,. mechanizm do wymiany, czy próbować ratować je, przesmarować? Jak myślicie warto kupować używkę? Czy tylko nowy mechanizm ?

Awatar użytkownika
Łysy_
Debiutant
Imię: Kuba
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Oznaczenie silnika: Z18XE
#125 Post autor: Łysy_ »

Forumowicze szukam odpowiedzi na pytanie: mechanizm wycieraczek przednich przed liftem a po lifcie - są jakieś różnice ?. Muszę wymienić i mam do kupienia od polifta a auto przedlift. Z góry dzięki za odpowiedz. :witam:

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#126 Post autor: Sebu$ »

Łysy_ pisze: 22 cze 2018, 10:38 Forumowicze szukam odpowiedzi na pytanie: mechanizm wycieraczek przednich przed liftem a po lifcie - są jakieś różnice ?. Muszę wymienić i mam do kupienia od polifta a auto przedlift. Z góry dzięki za odpowiedz. :witam:
Lift obejmował kosmetykę auta. Tylne światła, przedni grill, listwy w kolorze itp.
Mechanizm wycieraczek jest ten sam.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Łysy_
Debiutant
Imię: Kuba
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Oznaczenie silnika: Z18XE
#127 Post autor: Łysy_ »

Dzięki za rozwianie wątpliwości :).

mrozio72
Model:

#128 Post autor: mrozio72 »

Witam kolegów.
Ja również mam problem z wycieraczkami. A mianowicie jakiś tydzień temu wsiadam rano do autka przekręcam kluczyk, uruchamiam wycieraczki i... zero reakcji. Winny bezpiecznik nr 14. Wymiana i znowu spalony. Wkładam kolejny i znowu to samo. Po pracy znowu wymieniam bezpiecznik i odziwo wszystko chodzi (wycieraczki przód, tył i spryskiwacze). Ale następnego dnia podczas jazdy słyszę ,, cyk ,, i znowu spalony bezpiecznik. Sytuacja się powtarza. Dwa dni spokoju i znowu ,, cyk ,, . Dodatkowo pogorszył się odbiór radia. Część stacji wogole nie odbiera a na pozostalych szumy. Gdy bezpiecznik jest spalony radio odbiera bez zarzutu. A wczoraj spalił mi się jeszcze transmiter w gniazdka zapalniczki. Myślę że to jakieś chyba jakieś zwarcie. Tylko gdzie go szukać. Czy któryś z kolegów może coś podpowiedzieć
mrozio

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#129 Post autor: Kocur »

Hmm, trudno cokolwiek doradzić w takiej sytuacji. Ja zacząłbym od pomiaru amperomierzem poboru prądu przy samym akumulatorze. A potem włączał kolejne odbiorniki prądu, jak radio, wycieraczki itd. Metoda eliminacji. Poza tym, dobrze byłoby wziąć schemat instalacji elektrycznej Zafiry i popatrzyć, jakie obwody są na tej gałęzi. Poza tym - zrób może na początek rzecz najprostszą - dokładnie obejrzyj stan izolacji wiązek przewodów, które wchodzą w drzwi, pokrywę bagażnika itd.

Schematy znajdziesz tutaj: http://www.die-opel-tuner.de/zafira.php
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6

thor_
Bywalec
Imię: Artur
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: X20DTL
#130 Post autor: thor_ »

Może warto sprawdzić i przesmarowac ramiona mechanizmu wycieraczek? Może sa tak zasyfione/zardzewiałe że co jakiśczas stają i generują taki opór, ze pali sie bezpiecznik kiedy silnik próbuje ruszyć a nie daje rady?

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#131 Post autor: Dziadek13 »

Możliwe że zacierają się te trzpienie gdzie przykręcasz pióra wycieraczek,rozebrać wyczyścić,nasmarować np smarem grafitowym i będzie ok,nie zaszkodzi też przesmarować wszystkie tam przeguby wycieraczek na podszybiu te nie rozbieralne psikaj smarem w spreyu. Tylną też.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2018, 20:13 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

thor_
Bywalec
Imię: Artur
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: X20DTL
#132 Post autor: thor_ »

Mi się zapiekła jedna oś na ramionach/dźwigniach napędu i przy którejś z prób uruchomienia wycieraczek złamał się jeden z odcinków dźwigni. Skończyło się na wymianie całości na "nowe" z allegro. Już po wymianie wystarczyło trochę WD-40 i stare elementy zaczęły pracować normalnie ale nie chciałem się bawić w spawanie aluminium więc leżą gdzieś w garażu.

Pisząc o dźwigniach/ramionach mam na myśli to:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 sie 2018, 00:35 przez thor_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Auto: ZB OPC Line
Oznaczenie silnika: Z18XER
#133 Post autor: Mariusz »

Kiedyś i ja miałem problem z wycieraczkami. Zatarły się sworznie tak jak napisał Dziadek13. Nie powodowało to przepalenia bezpiecznika tylko rozpinał się napęd na plastykowych spinkach. Po rozebraniu, wyczyszczeniu i nasmarowaniu wszystko śmiga. Jak ktoś chce oglądnąć foto to zapraszam do mojego garażu. :D
Ostatnio zmieniony 27 sie 2018, 05:39 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.

mrozio72
Model:

#134 Post autor: mrozio72 »

Bezpiecznik pali mi się w czasie jazdy, bez włączania wycieraczek. Gdy wymieniam go od razu, na ,, gorąco ,, od razu się przepala po przekreceniu kluczyka. Ale gdy autko ,, ostygnie ,, kilka godzin, wkładam nowy bezpiecznik i jest ok. Chociaż niezbyt długo. Taki dzień swistaka😊. Oczywiście napewno nie zaszkodzi przesmarować elementów o których wspomina kolega thor i Działek 13
mrozio

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Auto: Opel Zafira B OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#135 Post autor: Kocur »

mrozio72 pisze: 28 sie 2018, 08:07 Bezpiecznik pali mi się w czasie jazdy, bez włączania wycieraczek. Gdy wymieniam go od razu, na ,, gorąco ,, od razu się przepala po przekreceniu kluczyka. Ale gdy autko ,, ostygnie ,, kilka godzin, wkładam nowy bezpiecznik i jest ok. Chociaż niezbyt długo. Taki dzień swistaka😊. Oczywiście napewno nie zaszkodzi przesmarować elementów o których wspomina kolega thor i Działek 13
To by wskazywało na to, że coś dostaje zwarcia i to się dzieje pod wpływem temperatury (gdy to coś się nagrzeje). Trzeba by zobaczyć na schemacie, co jest dopięte w obwód tego bezpiecznika. I myślę, że to może być coś "nie halo" w uzwojeniu któregoś z napędów wycieraczek - to tłumaczyłoby zakłócenia w radiu.

Kolego - jeszcze pytanie podstawowe: Twoja Zośka to model A, czy B ?
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”