Wymiana licznika
Moderator: Sebu$
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Kolego nie powtarzamy tych samych postów.
Jeśli nikt nie odpowiedział to widocznie nikt nie zna odpowiedzi na twoje pytanie.
A co do tematu to licznik powinien działać.
Tam nie ma żadnej filozofii, byle licznik był do tej samej wartości obrotów i prędkości.
Jak nie zaryzykujesz to się nie dowiesz.
Poczytaj w temacie o zmianie podświetlenia licznika.
Gdzieś czytałem że liczniki z 10x100 mają jakiś filtr i po zmianie podświetlenia na inny kolor ten filtr odmienia zamierzany cel, dlatego forumowicze zmieniali liczniki na 1x100.
Poczytaj, gdzieś to widziałem.
Jeśli nikt nie odpowiedział to widocznie nikt nie zna odpowiedzi na twoje pytanie.
A co do tematu to licznik powinien działać.
Tam nie ma żadnej filozofii, byle licznik był do tej samej wartości obrotów i prędkości.
Jak nie zaryzykujesz to się nie dowiesz.
Poczytaj w temacie o zmianie podświetlenia licznika.
Gdzieś czytałem że liczniki z 10x100 mają jakiś filtr i po zmianie podświetlenia na inny kolor ten filtr odmienia zamierzany cel, dlatego forumowicze zmieniali liczniki na 1x100.
Poczytaj, gdzieś to widziałem.
Koledzy podepne sie pod temat a czy z polifta deska bedzie pasować do przed lifta????bo ta nowsza mi sie bardziej podoba
no cyfry sa nie np. 1 tylko 10 na obrotomierzu i licznik też ładniejszy dla mnie kwestia gustu.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
lukasz1986 pisze:Koledzy podepnę sie pod temat a czy z polifta deska bedzie pasować do przed lifta????bo ta nowsza mi się bardziej podoba
Wymieniasz sam licznik (demontaż bardzo prosty), a kupowanie deski z polifta nie ma najmniejszego sensu skoro zależy ci tylko na licznikulukasz1986 pisze:no cyfry są nie np. 1 tylko 10 na obrotomierzu i licznik też ładniejszy dla mnie kwestia gustu.
Jeżeli ktoś oferuje sprzedaż: licznik + deska, jest zwykłym naciągaczem
Ostatnio zmieniony 27 lis 2022, 20:21 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki
Koledzy może ja źle sprecyzowałem moje pytanie chodzi właśnie o licznik nie cała deskę chodziło mi o to czy kostki będą pasować itd.
- vasyl00
- Świeżak
- Imię: Marek
- Auto: Opel Zafira A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Postanowiłem wymienić licznik w Zafira a 2.0 DTI z czarnego na białe tarcze
Zakupiłem na Allegro taki ale wcześniej nie sprawdziłem jakiej firmy mam stary
Licznik dotarł wiec wziąłem sie za wymianę
Po odpięciu licznika okazało sie ze mam zamontowany TRW a w paczce przyszedł VDO, zapiałem nowy licznik przekręciłem stacyjkę i wszystko chodzi jak należy
Śmiało mogę potwierdzić ze w moim przypadku zmiana na inna firmę licznika nie stanowiła problemu
Jedyny mankament to taki ze musze zrobić korektę licznika lub podjechać na stacje diagnostyczna i tam poinformować diagnostę aby wpisał do CEPIK zaistniała sytuacje tłumacząc wymianę licznika awaria i on wpisuje nowe wskazania km zaznaczając wymianę układu wskazującego i po sprawie
Warunek musi być jeden suspension szukać diesel to diesel benzyna to benzyna
Odnośnie wskazań przebiegu w starym było 300.000 w nowym jest 478.000 dla tego potrzebna jest korekta
Postanowiłem wymienić licznik w Zafira a 2.0 DTI z czarnego na białe tarcze
Zakupiłem na Allegro taki ale wcześniej nie sprawdziłem jakiej firmy mam stary
Licznik dotarł wiec wziąłem sie za wymianę
Po odpięciu licznika okazało sie ze mam zamontowany TRW a w paczce przyszedł VDO, zapiałem nowy licznik przekręciłem stacyjkę i wszystko chodzi jak należy
Śmiało mogę potwierdzić ze w moim przypadku zmiana na inna firmę licznika nie stanowiła problemu
Jedyny mankament to taki ze musze zrobić korektę licznika lub podjechać na stacje diagnostyczna i tam poinformować diagnostę aby wpisał do CEPIK zaistniała sytuacje tłumacząc wymianę licznika awaria i on wpisuje nowe wskazania km zaznaczając wymianę układu wskazującego i po sprawie
Warunek musi być jeden suspension szukać diesel to diesel benzyna to benzyna
Odnośnie wskazań przebiegu w starym było 300.000 w nowym jest 478.000 dla tego potrzebna jest korekta
Ostatnio zmieniony 27 lis 2022, 20:23 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 5 razy.
vasyl00
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ciekawe bo mnie nie podszedł licznik VDO a miałem właśnie TRW,chyba jeszcze raz spróbuje.
Mnie coś nie pasił z gniazdem jak by przesunięte było.
Taki VDO kupiłem i nie pasował montażowo.
Teraz poprzeglądałem troche po licznikach i widze dwa rodzaje liczników VDO do zafiry.
Czyli ten by mi podszedł chyba że się myle, a @vasyl00 miał szczęście w nieszczęściu i trafił na pasujący.
Mnie coś nie pasił z gniazdem jak by przesunięte było.
Taki VDO kupiłem i nie pasował montażowo.
Teraz poprzeglądałem troche po licznikach i widze dwa rodzaje liczników VDO do zafiry.
Czyli ten by mi podszedł chyba że się myle, a @vasyl00 miał szczęście w nieszczęściu i trafił na pasujący.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2018, 18:55 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
- vasyl00
- Świeżak
- Imię: Marek
- Auto: Opel Zafira A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Witam ponownie po zabiegu korekty licznika
zakupiłem kabelek za 80 pln i bez problemu poszło Opel Tech 2
Stan km liczników jest juz identyczny
Program działa w diesel i benzyna sprawdzone na Zafira a 2.0 diesel i 1.8 benzyna
Ostatnio zmieniony 27 lis 2022, 20:24 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
vasyl00
-
- Świeżak
- Imię: Patryk
- Auto: Opel Zafira A 1.8 16V
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Muszę wymienić licznik bo mój ma rozlany wyświetlacz od kilometrów. Jak rozumiem po wymianie będzie problem z innym wskazaniem kilometrów? Jest ktoś z warszawy kto jest w stanie to poprawić? Ewentualnie co trzeba kupić (tylko tanio:) ) żeby to samemu ogarnąć Zafira A 2000 1.8
Muszę wymienić licznik bo mój ma rozlany wyświetlacz od kilometrów. Jak rozumiem po wymianie będzie problem z innym wskazaniem kilometrów? Jest ktoś z warszawy kto jest w stanie to poprawić? Ewentualnie co trzeba kupić (tylko tanio:) ) żeby to samemu ogarnąć Zafira A 2000 1.8
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Op-com za 200-250zł dostaniesz ,niedawno był używamy za120zł.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253