błędne wskazanie średniego spalania

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Keko

#31 Post autor: Keko »

PanRadzio pisze:Witam :)

Odświeżę trochę temat :)

Czy u Was też komputer oszukuje ?
Bo jak sprawdzam realne spalanie a spalanie według komputera to wychodzi mi że komputer zaniża spalanie o ponad 1 litr ! :( da się to jakoś skalibrowac czy "ten typ tak ma" ?

Silnik to 1,6 16V z LPG a opony standardowe 195.

Pozdrawiam
Radek
W jaki sposób udało Ci się sprawdzić spalanie beny mając zamaontowaną instalację LPG ?
To co Ci pokazuje teraz komputer to bzdury , tzn.jeżeli jeżdzisz na LPG to i tak Ci pokazuje spalanie jak na benie z tym ,że wogólne nie realne....
Mając LPG nie jesteś w stanie sprawdzić realnego spalania beny no chyba ,że wyłączysz LPG.

PanRadzio

#32 Post autor: PanRadzio »

Sprawa wygląda tak :)
Od początku Zafirkiewicz był zagazowany ale teraz miałem mieć zmienione wtryski to jeździłem tylko i wyłącznie na PB i po zatankowaniu do pełna sprawdziłem że komputer przekłamuje :)
A na LPG to tak bierze więcej to wiem ale nie o to mi chodzi :D

Krzysiek2201

#33 Post autor: Krzysiek2201 »

Witam serdecznie. Mam takie pytanko odnośnie wskazań spalania w zafirze a 2.0 dti z 2002r. Otóż jadąc przykładowo na 5 biegu z delikatnym gazem pokazuje 5.3 i jak wcisnę gaz do dechy również pokazuje 5.3. Czy to tak powinno byc? Kumpel w golfie tdi jak wcisnie gaz w podloge to spalanie pokaze i ok 20l a u mnie poprostu do kazdego biegu jakby bylo przypisane konkretne spalanie. Na 5 ok 5.3 na 4 ok 6.6 na 3 8 z hakiem itd. Dokladnie nie pamietam. I teraz pytanko czy da rade cos z tym zrobic czy u was tez tak pokazuje? Dodam jeszcze ze wyswietlany jezyk to francuski.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#34 Post autor: Janus »

Prawdopodobnie brakuje właściwego sygnału ze sterownika pompy. A ile pokazuje Tobie na biegu jałowym??
Janusz

szeryf212
Debiutant
Imię: Jerzy
Auto: opel zafira b 1.8 cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#35 Post autor: szeryf212 »

Witam, to ja też się podepnę, pacjent to Zafira 1.8 benz+gaz(z18xe), auto pracuje na biegu jałowym(nie jedzie) komputer pokładowy na wszystkich funkcjach pokazuje F czyli błąd gdy ruszam spalanie chwilowe pokazuje 0,0 l/100km, i cały czas podczas jazdy tak pokazuje, średnią prędkość przelicza normalnie, byłem kiedyś na OP-COM-ie i pokazało błąd nr 24 czyli czujnik prędkości, ale zegary pokazują dobrą prędkość, a nawet radio się robi głośniejsze podczas przyspieszania, moje pytanie brzmi, skąd komputer pokładowy bierze sygnał prędkości i z których czujników bierze dane do wyliczenia średniego spalania? Pozdrawiam

Krzysiek2201

#36 Post autor: Krzysiek2201 »

Janus na jalowym pokazuje mi 1.9l

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#37 Post autor: janekW67 »

Krzysiek2201 pisze: 04 lut 2018, 16:35 Janus na jalowym pokazuje mi 1.9l
To przynajmniej o litr za dużo.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#38 Post autor: Dziadek13 »

Krzysiek2201 pisze: 04 lut 2018, 09:51 Otóż jadąc przykładowo na 5 biegu z delikatnym gazem pokazuje 5.3 i jak wcisnę gaz do dechy również pokazuje 5.3. Czy to tak powinno byc?
Nie tak nie powinno być po prostu zmień wsad do mida.
Krzysiek2201 pisze: 04 lut 2018, 09:51 I teraz pytanko czy da rade cos z tym zrobic czy u was tez tak pokazuje? Dodam jeszcze ze wyswietlany jezyk to francuski.
Mi pokazuje jak pisałeś zmienia się od 20L do 0L.
Co do języka to należ sprawdzić w midzie czy jest Polski jak jest to zmienić.
Lub przynajmniej poszukać i poczytać.
viewtopic.php?f=31&t=23005

Krzysiek2201

#39 Post autor: Krzysiek2201 »

Dziadek13 a skąd mam wiedziec jaki wsad do mida bedzie pokazywal ok?

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
#40 Post autor: Dziadek13 »

Krzysiek2201 pisze: 07 lut 2018, 17:27 a skąd mam wiedziec jaki wsad do mida bedzie pokazywal ok?
Nie wgrasz to nie będziesz wiedział to na tym polega,nie ma cudownych ustawień w midzie.

Krzysiek2201

#41 Post autor: Krzysiek2201 »

Ale moje pytanie bylo odnosnie wymiany wsadu zeby pokazywalo spalanie prawidlowo

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
#42 Post autor: Dziadek13 »

Nawet ten sam jaki masz wgrasz i powinno być ok.
Bo zawsze pierwsze zgrywamy swój wsad jako kopie potem wgrywamy różne ale pod swój samochód, w razie czego możemy zawsze wrócić do swojego.

W Zafirze były montowane silniki diesla z różnymi sterownikami, które różnią się sygnałem zużycia. Dobór wsadu według tabelki czasem się nie zgadza, dlatego trzeba sprawdzić jeden albo drugi. Różnica będzie od razu widoczna.Ja dałem dwa wsady i należy je wypróbować oczywiście mając zrobioną kopie swojego.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2018, 13:51 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dikeys
Przeglądacz
Imię: Daniel
Auto: Zafira A 2.0 T OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
#43 Post autor: dikeys »

Witam.
Mój problem polega na tym że zasięg pokazywany na komputerze pokładowym świruję, mianowicie np. na komputerze zasięg pokazuje 10 km, w rzeczywistości stan paliwa 1/4 zbiornika. Wlewam na stacji 4 litry i zasięg wskakuje na 120 km. Czy w Zośce jest może jakiś czujnik poziomu paliwa i może on świruje?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”