Zmiana lamp xenon na halogeny - kable

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
grzesiek_re
Świeżak
Model:

Zmiana lamp xenon na halogeny - kable

#1 Post autor: grzesiek_re »

Witam
Mam taką sprawę wymieniam właśnie lampy xenony na zwykłe lampy. I mam problem z wtyczką. Do xenonów jest 1 wtyczka a do halogenów do każdej żarówki osobna.
Czy spotkał się ktoś z jakąś przejściówką? Czy muszę po prostu ciąć kable i dorabiać wtyczki?
Ktoś robił podobną wymianę?
Ostatnio zmieniony 05 cze 2018, 14:05 przez grzesiek_re, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 16629

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Z czystej ciekawości - dlaczego zamieniasz lepsze lampy na gorsze?

Od strony technicznej musisz prześledzić schemat instalacji elektrycznej i pociągnąć nową wiązkę od skrzynki bezpieczników. Dodatkowo wymiana włącznika świateł na taki z regulacją wysokości świateł, bo w xenonie jest automatyczna, niech się wypowie ktoś mądrzejszy

grzesiek_re
Świeżak
Model:

#3 Post autor: grzesiek_re »

Zmieniam z powodu kosztów. Myślałem ze zrobi to się na zasadzie wykrece stare wstawię nowe. nowe lampy około 300zł. Ale okazłało się naczej,
/doszły oprawki żarówek wtyczki kabli itp. z lampami silnikami do sterowania i wtyczkami wyszło mnie ta zabawa około 500zł
Przy regeneracji 500pln za regeneracje + nowe palniki.

A wracając do strony technicznej, Zrobię to na "chama". Przetnę wiązkę i dolutuje po prostu wtyczki. Jedynie nad czym się zastanawiam to nad przewodami do silniczków do sterowania. bo są 3 i będę musiał pokombinować który jest który.....
Ostatnio zmieniony 13 cze 2018, 15:07 przez grzesiek_re, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”