Wskaźniki nie działają.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
tommyt
Imię: Tomek
Auto: Zafira 2.0 DTL 99r.
Model: A
Oznaczenie silnika: nie
Wskaźniki nie działają.

#1 Post autor: tommyt »

Witam serdecznie, mam taki problem z moją Zafirą.

Z powodu pęknięcia łapy trzymającej napinacz oddałem autko do mechanika, niestety stało tam ponad 1 tydzień na podwórku ze względu na niedostępność części. Przy odbiorze autka okazało się że nie działają części zegarów, tzn.: obrotomierz, prędkościomierz, stan paliwa, a temp płynu to nie wiem. Nie działa również wyświetlacz ten mały z przebiegiem i kilometrami. Inne kontrolki jak np. ładowanie i smarowanie normalnie zapalają się i gasną. Mechanik sprawdził zasilanie "+" i do zegarów dochodzi. Diagnoza padła na uszkodzone zegary i podmienił na inne z tym że to nic nie pomogło. Nadal nie ma obrotów, stanu paliwa oraz nie wyświetla przebiegu.
Po podłączeniu do komputera nie łączy się z modułem zegarów. Ze sterownikiem silnika łączy bez problemu. Dodam tylko, że wcześniej zdarzało się, że obrotomierz wariował (zazwyczaj opadał do 0 ew. na wybojach się "bujał - wahał"), wystarczyło delikatnie w jego okolicy puknąć i już chodził, wcześniej przez ok 3-4 miesiące nie działało podświetlenie w centralnej części zegarów po czym samochód dokonał "autonaprawy" i już było ok przez ponad 3 miesiące.

Jeśli ktoś ma pomysł czego szukać to proszę dać znać. :help:
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: SD72 »

Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, 12:13 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72

tommyt
#3 Post autor: tommyt »

Dzięki, ale bardziej mnie interesuje czy oprócz samych zegarów jest jeszcze jakiś oddzielny moduł za nie odprowadzający. Czy wszystko jest w elektronice zegarów czy szukać czegoś poza nimi?

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak

#4 Post autor: SD72 »

Jesli chcesz wykluczyc wade samych licznikow to je podmien i bedziesz wiedzial .

Jest troche do rozkrecania :!: ale .....poczytaj dokladnie linki ktore podalem (nie wystarczy oko zawiesic lub przekartkowac) :idea:
Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, 12:55 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72

tommyt
#5 Post autor: tommyt »

SD72 pisze: 14 gru 2018, 12:54 Jesli chcesz wykluczyc wade samych licznikow to je podmien i bedziesz wiedzial .

Jest troche do rozkrecania :!: ale .....poczytaj dokladnie linki ktore podalem (nie wystarczy oko zawiesic lub przekartkowac) :idea:
Właśnie że kolego (tak jak napisałem wcześniej) już to robił mechanik, były inne zegary a objaw ten sam.
Przeczytałem inne wątki które mi podesłałeś, ale u mnie jest jakaś czarna magia z tym samochodem, szczególnie że po 2 latach użytkowania wychodzą takie "kwiatki" po poprzednim właścicielu, że się za głowę łapie. (do tej pory: skręcone na blachę łączniki stabilizatorów - oczywiście wymieniłem, dodatkowe sprężynki do zacisków hamulca ręcznego - bo nie odbijał, oraz teraz u mechanika był samochodzik ze względu na pękniętą łapę napinacza i sprężarki - powodem mogło być zaspawane koło pasowe - teraz wymienione) Drobne przeróbki sam przywracałem do normy, ale boję się że poprzedni właściciel mógł coś spreparować z elektryką, dlatego chciałem wiedzieć czy jest inny moduł odpowiadający za zegary.

ew. drugi zestaw zegarów tak samo uszkodzony - mało prawdopodobne ale zawsze.

Przepraszam ale tonący brzytwy się chwyta.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, 13:45 przez tommyt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak

#6 Post autor: SD72 »

tommyt pisze: 14 gru 2018, 13:44
SD72 pisze: 14 gru 2018, 12:54 Jesli chcesz wykluczyc wade samych licznikow to je podmien i bedziesz wiedzial .

Właśnie że kolego (tak jak napisałem wcześniej) już to robił mechanik, były inne zegary a objaw ten sam.
Przeczytałem inne wątki które mi podesłałeś, ale u mnie jest jakaś czarna magia z tym samochodem, szczególnie że po 2 latach użytkowania wychodzą takie "kwiatki" po poprzednim właścicielu, że się za głowę łapie. (do tej pory: skręcone na blachę łączniki stabilizatorów - oczywiście wymieniłem, dodatkowe sprężynki do zacisków hamulca ręcznego - bo nie odbijał, oraz teraz u mechanika był samochodzik ze względu na pękniętą łapę napinacza i sprężarki - powodem mogło być zaspawane koło pasowe - teraz wymienione) Drobne przeróbki sam przywracałem do normy, ale boję się że poprzedni właściciel mógł coś spreparować z elektryką, dlatego chciałem wiedzieć czy jest inny moduł odpowiadający za zegary.

ew. drugi zestaw zegarów tak samo uszkodzony - mało prawdopodobne ale zawsze.

Przepraszam ale tonący brzytwy się chwyta.
Wybacz ale na chwile obecna przychodzi mi do glowy jedynie niedawny wpis jednego z kolegow ...

zacznij od tego: viewforum.php?f=42
PS. Wpaść i wypaść każdy potrafi... Pozdrawiam...
bazyliszek72

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”