Witam serdecznie, mam taki problem z moją Zafirą.
Z powodu pęknięcia łapy trzymającej napinacz oddałem autko do mechanika, niestety stało tam ponad 1 tydzień na podwórku ze względu na niedostępność części. Przy odbiorze autka okazało się że nie działają części zegarów, tzn.: obrotomierz, prędkościomierz, stan paliwa, a temp płynu to nie wiem. Nie działa również wyświetlacz ten mały z przebiegiem i kilometrami. Inne kontrolki jak np. ładowanie i smarowanie normalnie zapalają się i gasną. Mechanik sprawdził zasilanie "+" i do zegarów dochodzi. Diagnoza padła na uszkodzone zegary i podmienił na inne z tym że to nic nie pomogło. Nadal nie ma obrotów, stanu paliwa oraz nie wyświetla przebiegu.
Po podłączeniu do komputera nie łączy się z modułem zegarów. Ze sterownikiem silnika łączy bez problemu. Dodam tylko, że wcześniej zdarzało się, że obrotomierz wariował (zazwyczaj opadał do 0 ew. na wybojach się "bujał - wahał"), wystarczyło delikatnie w jego okolicy puknąć i już chodził, wcześniej przez ok 3-4 miesiące nie działało podświetlenie w centralnej części zegarów po czym samochód dokonał "autonaprawy" i już było ok przez ponad 3 miesiące.
Jeśli ktoś ma pomysł czego szukać to proszę dać znać.
Z góry dziękuję.
Wskaźniki nie działają.
Moderator: Sebu$
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze pomoze
viewtopic.php?t=18671
viewtopic.php?t=3119
viewtopic.php?t=1896
viewtopic.php?t=10452
viewtopic.php?t=5777
Ps Zapraszamy do tematow...viewforum.php?f=42 , viewforum.php?f=2
viewtopic.php?t=18671
viewtopic.php?t=3119
viewtopic.php?t=1896
viewtopic.php?t=10452
viewtopic.php?t=5777
Ps Zapraszamy do tematow...viewforum.php?f=42 , viewforum.php?f=2
Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, 12:13 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
-
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira 2.0 DTL 99r.
- Model: A
- Oznaczenie silnika: nie
Dzięki, ale bardziej mnie interesuje czy oprócz samych zegarów jest jeszcze jakiś oddzielny moduł za nie odprowadzający. Czy wszystko jest w elektronice zegarów czy szukać czegoś poza nimi?
- SD72
- Zafiromaniak
Jesli chcesz wykluczyc wade samych licznikow to je podmien i bedziesz wiedzial .
Jest troche do rozkrecania ale .....poczytaj dokladnie linki ktore podalem (nie wystarczy oko zawiesic lub przekartkowac)
Jest troche do rozkrecania ale .....poczytaj dokladnie linki ktore podalem (nie wystarczy oko zawiesic lub przekartkowac)
Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, 12:55 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
-
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira 2.0 DTL 99r.
- Model: A
- Oznaczenie silnika: nie
Właśnie że kolego (tak jak napisałem wcześniej) już to robił mechanik, były inne zegary a objaw ten sam.
Przeczytałem inne wątki które mi podesłałeś, ale u mnie jest jakaś czarna magia z tym samochodem, szczególnie że po 2 latach użytkowania wychodzą takie "kwiatki" po poprzednim właścicielu, że się za głowę łapie. (do tej pory: skręcone na blachę łączniki stabilizatorów - oczywiście wymieniłem, dodatkowe sprężynki do zacisków hamulca ręcznego - bo nie odbijał, oraz teraz u mechanika był samochodzik ze względu na pękniętą łapę napinacza i sprężarki - powodem mogło być zaspawane koło pasowe - teraz wymienione) Drobne przeróbki sam przywracałem do normy, ale boję się że poprzedni właściciel mógł coś spreparować z elektryką, dlatego chciałem wiedzieć czy jest inny moduł odpowiadający za zegary.
ew. drugi zestaw zegarów tak samo uszkodzony - mało prawdopodobne ale zawsze.
Przepraszam ale tonący brzytwy się chwyta.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, 13:45 przez tommyt, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
Wybacz ale na chwile obecna przychodzi mi do glowy jedynie niedawny wpis jednego z kolegow ...tommyt pisze: ↑14 gru 2018, 13:44Właśnie że kolego (tak jak napisałem wcześniej) już to robił mechanik, były inne zegary a objaw ten sam.
Przeczytałem inne wątki które mi podesłałeś, ale u mnie jest jakaś czarna magia z tym samochodem, szczególnie że po 2 latach użytkowania wychodzą takie "kwiatki" po poprzednim właścicielu, że się za głowę łapie. (do tej pory: skręcone na blachę łączniki stabilizatorów - oczywiście wymieniłem, dodatkowe sprężynki do zacisków hamulca ręcznego - bo nie odbijał, oraz teraz u mechanika był samochodzik ze względu na pękniętą łapę napinacza i sprężarki - powodem mogło być zaspawane koło pasowe - teraz wymienione) Drobne przeróbki sam przywracałem do normy, ale boję się że poprzedni właściciel mógł coś spreparować z elektryką, dlatego chciałem wiedzieć czy jest inny moduł odpowiadający za zegary.
ew. drugi zestaw zegarów tak samo uszkodzony - mało prawdopodobne ale zawsze.
Przepraszam ale tonący brzytwy się chwyta.
zacznij od tego: viewforum.php?f=42
PS. Wpaść i wypaść każdy potrafi... Pozdrawiam...
bazyliszek72