błąd P0606
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: y20dth
błąd P0606
Witam!!!
poszukuje jakiejś informacji na temat mojego problemu, gdy odpalę zafirę to pojawia się kontrolka z kluczykiem, samochód nie równo pracuje i "strasznie" kopci na niebiesko, a silnik wkręca się do 2,5 tyś obrotów gdy podłącze kompa i skasuje błąd P0606 to wszystko wraca do normy i jest ok i wtedy mogę jechać w trasę, ale jak "zgaszę" silnik i po chwili zapale problem znowu wraca.
Gdzie tu szukać przyczyny???
poszukuje jakiejś informacji na temat mojego problemu, gdy odpalę zafirę to pojawia się kontrolka z kluczykiem, samochód nie równo pracuje i "strasznie" kopci na niebiesko, a silnik wkręca się do 2,5 tyś obrotów gdy podłącze kompa i skasuje błąd P0606 to wszystko wraca do normy i jest ok i wtedy mogę jechać w trasę, ale jak "zgaszę" silnik i po chwili zapale problem znowu wraca.
Gdzie tu szukać przyczyny???
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Poczytaj tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3411019.html bo po co przepisywać.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Co do pompy to jak myślisz po skasowaniu błędu sama się naprawia i jest ok a po zgaszeniu silnika się znowu się psuje,chyba żle myślisz.
Czujnik obrotu wału masz sprawdzony że jest dobry?.samochód nie równo pracuje i "strasznie" kopci na niebiesko, a silnik wkręca się do 2,5 tyś obrotów
Co do pompy to jak myślisz po skasowaniu błędu sama się naprawia i jest ok a po zgaszeniu silnika się znowu się psuje,chyba żle myślisz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Ale podczas jazdy niech robi przegląd jak występują te problemy, niech porówna obroty silnika i pompy mają być np 800 a pompa 400 czyli połowe każda duża różnica dyskwalifikuje czujnik obrotu wału lub czujnik hala w pompie.Niech odczyta błędy i ci poda numery błędów będzie lepiej coś powiedzieć.
-
- Debiutant
byłem u mechanika i posprawdzał mi czujniki i powiedział że są sprawne, ale dowiedziałem się że może być to usterka elektroniczna zaworu egr i trzeba go usunąć ze sterownika
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Czujnik jest jeden.Wyprogramowanie egr też kosztuje i na przeglądzie możesz mieć problemy lepszym rozwiązaniem jest emulator.
Jest na alledrogo emulator egr tylko wpinasz wtyczki i gotowe.
https://allegro.pl/oferta/emulator-zawo ... 7840549814
Sprawdź kabelki które idą do wtyku od pompy tam lubi się izolacja skruszyć i robić zwarcie dlatego raz masz błąd za chwile nie masz błędu.
Jest na alledrogo emulator egr tylko wpinasz wtyczki i gotowe.
https://allegro.pl/oferta/emulator-zawo ... 7840549814
Sprawdź kabelki które idą do wtyku od pompy tam lubi się izolacja skruszyć i robić zwarcie dlatego raz masz błąd za chwile nie masz błędu.
-
- Debiutant
Wiązki elektrycznej od pompy tez wymieniłem ale to nic nie daje,ale co zauważyłem to jak błąd wykasuje to na komputerze pokazuje ciśnienie doładowania max 1.5 bara a powinno być 2 i ta praca silnika tez mi się nie podoba bo ten dźwięk silnika jest jakby głuchy, podobno można błąd usunąć ze sterownika ale czy to pomoże w prawidlowej pracy to watpie
Ostatnio zmieniony 17 lip 2019, 10:22 przez Andrzej84, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Jak wyskakuje ten błąd to praca silnika przechodzi w tryb awaryjny i zostaje wyłączone doładowanie i stąd ten głucha praca.Andrzej84 pisze: ↑17 lip 2019, 10:21 zauważyłem to jak błąd wykasuje to na komputerze pokazuje ciśnienie doładowania max 1.5 bara a powinno być 2 i ta praca silnika tez mi się nie podoba bo ten dźwięk silnika jest jakby głuchy, podobno można błąd usunąć ze sterownika ale czy to pomoże w prawidlowej pracy to watpie
Błąd można usunąć ale problem pozostaje i należy go usunąć.
Co do tego błędu to pisze gość że problem rozwiązał przez wymiane ez od turbiny sprawdzałeś?.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2019, 12:29 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.