ZA Procedura ponownego włączenia poduszek po wymianie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
skrool
Debiutant
Imię: Sławek
Auto: 1,8 92 KW, aut
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XE
ZA Procedura ponownego włączenia poduszek po wymianie

#1 Post autor: skrool »

Szukałem, ale nie znalazłem.
Problem mam taki. Wystrzelone mam dwie przednie poduszki (kierowcy i pasażera) i napinacze. Zakupiłem używki. A teraz jak przystąpić do podłączenia. Co powinienem zrobić w pierwszej kolejności, co potem.

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#2 Post autor: oki »

Nie wiem czy dużo pomogę i czy powinienem zabierać głos w tym temacie, ale podłączenie nowych poduszek do starego sterownika nic nie powinno się stać.
Wątpię aby sterownik wykrył nowe poduszki przeszedł w normalny tryb pracy.
Z reguły taki fakt o wystrzale jest rejestrowany z danymi typu prędkość, siła uderzenia etc. i należy to wykasować z pamięci. Niektóre sterowniki nie dają się kasować są jednorazowe inne po wykasowaniu działają.
Ogólnie zawsze jest ryzyko że czujnik uderzenia w module kolejny raz może nie zadziałać prawidłowo i zaleca sie wymianę.

sQcha

#3 Post autor: sQcha »

oki pisze:Nie wiem czy dużo pomogę i czy powinienem zabierać głos w tym temacie, ale podłączenie nowych poduszek do starego sterownika nic nie powinno się stać.
Z reguły taki fakt o wystrzale jest rejestrowany z danymi typu prędkość, siła uderzenia etc. i należy to wykasować z pamięci. Niektóre sterowniki nie dają się kasować są jednorazowe inne po wykasowaniu działają.
Ogólnie zawsze jest ryzyko że czujnik uderzenia w module kolejny raz może nie zadziałać prawidłowo i zaleca sie wymianę.
Zgadza się. Przerabiałem temat ostatnio w Signum, bez wymiany sterownika nie poszło.

Awatar użytkownika
skrool
Debiutant
Imię: Sławek
Auto: 1,8 92 KW, aut
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XE
#4 Post autor: skrool »

oki pisze:Nie wiem czy dużo pomogę i czy powinienem zabierać głos w tym temacie, ale podłączenie nowych poduszek do starego sterownika nic nie powinno się stać.

Zapomniałem dodać, że sensor też mam wymieniony. Czy aby to wystarczy?

sQcha

#5 Post autor: sQcha »

Programowaniem OP-COM'em i gotowe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”